Šta je HAMAS?

 Hamas (Harakat al-Muqawama al-Islamiya) je palestinska islamistička militantna grupa koja kontroliše Pojas Gaze. Osnovana je 1987. godine tokom Prve palestinske intiffade, a njeno ime znači "Islamski pokret otpora". Hamas je zvanično političko krilo Muslimanskog bratstva u Palestini, ali ima i vojno krilo, Izz ad-Din al-Qassam brigade.





Hamas je proglašen terorističkom organizacijom od strane Izraela, Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i Velike Britanije. Međutim, Hamas je takođe i legitimna politička stranka koja je 2006. godine osvojila palestinske parlamentarne izbore.


Hamasov politički program zasnovan je na islamskom zakonu (šerijatu) i zalaže se za uspostavu islamske države na području cijele Palestine. Hamas se također zalaže za oslobođenje svih palestinskih teritorija okupiranih od strane Izraela, uključujući i Pojas Gaze, Zapadnu obalu i Istočni Jeruzalem.


Hamas je u sukobu s Izraelom još od svog osnivanja. Grupa je izvršila brojne terorističke napade na Izrael, uključujući i samoubilačke napade. Izrael je također izvršio brojne vojne operacije protiv Hamasa, uključujući i tri rata u Gazi (2008/2009, 2012, 2014).


Hamas je trenutno vladajuća stranka u Pojasu Gaze. Grupa kontroliše sve aspekte života u Gazi, uključujući policiju, vojsku, sudstvo i obrazovanje. Hamas također pruža socijalne usluge stanovništvu Gaze, kao što su zdravstvena zaštita i obrazovanje.


Hamas je kontroverzna grupa koja ima i svoje pristalice i svoje protivnike. Njegovi pristalice ga vide kao legitimno palestinsko političko i vojno pokret koji se bori za oslobođenje Palestine. Njegovi protivnici ga vide kao terorističku organizaciju koja je odgovorna za smrt mnogih civila.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru