Ser Bobi Čarlton: Umro pobednik Svetskog prvenstva Engleske i legenda Mančester junajteda

 Ser Bobi Čarlton, legenda Mančester junajteda koji je bio ključna figura u pobedi Engleske na Svetskom prvenstvu 1966. godine, preminuo je u 86. godini.


Ser Robert „Bobi“ Čarlton (engl. Robert Bobby Charlton; Ašington, 11. oktobar 1937) je bivši engleski fudbaler koji se smatra jednim od najboljih igrača svih vremena. Bio je član reprezentacije Engleske koja je osvojila Svetsko prvenstvo 1966. Iste godine je bio dobitnik Zlatne lopte kao najboljeg evropskog fudbalera za tu godine, a 1973. Nagradu Uneska za fer-plej. Većinu klupske karijere je proveo u Mančester junajtedu, gde je bio poznat po svom napadačkom instinktu i dodavanjima sa sredine terena, kao i jakim dalekometnim šutevima. Njegov brat Džek, koji je takođe bio član generacije koja je osvojila Svetsko prvenstvo, je bivši odbrambeni igrač Lids junajteda i trener.


Počeo je da igra za prvi tim Mančester junajteda 1956. i u naredne dve sezone stekao mesto u timu. Preživeo je minhensku avionsku nesreću 1958. pošto ga je spasao Hari Greg. Pošto je sa Mančesterom osvojio prvenstvo 1965, osvojio je Svetsko prvenstvo 1966. sa Engleskom i još jedno prvenstvo sa klubom naredne godine. Godine 1968. bio je kapiten tima Mančester junajteda koji je osvojio Kup evropskih šampiona i postigao dva gola u finalu. Postigao je više golova za Englesku i Junajted nego bilo koji drugi igrač. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru