Počeo sastanak Vučića sa „velikom petorkom“: „Ja mogu da vam obećam da se neću boriti da sačuvam sebe“

  U Predsedništvu je oko 14.30 časova počeo sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa "velikom petorkom", odnosno sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i diplomatskim savetnicima lidera Francuske, Nemačke i Italije.



Na sastanku u Predsedništvu su specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, savetnici za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Republike Francuske i kancelara Savezne Republike Nemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner i diplomatski savetnik predsednice Vlade Republike Italije Frančesko Talo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da će današnji dan verovatno biti jedan od najtežih dana za njega i za Srbiju pošto zna sa čime i zašto predstavnici dolaze.

On je dodao da u Predsedništvo dolazi tzv. petorka "velikih, najjačih silnih", a da je Srbija mala zemlja, koja mora da vodi brigu o sebi da sačuva svoj narod i svoju decu.

"Ja mogu da vam obećam da se neću boriti da sačuvam sebe, ali ću se boriti svim srcem da sačuvam zemlju ma koliko da su silni i jaki. Čuvaću i Kosovo i Metohiju i naš narod na KiM", poručio je Vučić.

"Velika petorka" u Beograd dolazi nakon posete Prištini gde je Lajčak izjavio da ima plan za nastavak dijaloga, dodajući da ne može da otkriva detalje. 

"Uvek imamo plan, tako da imamo plan. O tome smo razgovarali sa premijerom Kurtijem i razgovaraćemo o tome sa predsednikom Vučićem. U ovom trenutku ne mogu da ulazim u detalje. Nema alternative dijalogu jer dijalog donosi normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine i otvara im put u EU", rekao je Lajčak. 

Evropski posrednik je dodao da bez formiranja Zajednice, Priština ne može da napreduje ka Evropskoj uniji.


Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru