Konji i burek su recept: Jokić obara sve predrasude

 Propustio je leto sa reprezentacijom, ali daleko od toga da je van treninga.





Nikola Jokić je odmah po početku NBA sezone pokazao da je opet ozbiljan kandidat za MVP nagradu, te da njegove magije i brutalno dobrih partija neće izostati ni ove godine.


Na otvaranju sezone aktuelni šampioni Denver Nagetsi suočili su se sa Los Anđeles Lejkersima, koji su bili naoštreni da im skinu skalp nakon „čišćenja“ u finalu Zapadne konferencije.


Međutim, Jokić je pričao samo na terenu, pa je prvi meč u sezoni završio sa tripl-dabl učinkom, preciznije sa 29 poena, 13 skokova i 11 asistencija, a Denver je slavio sa 119:107.


Istini za volju, Jokić nije mogao sam, pa je imao veliku pomoć ostala četiri startera, ali i Redžija Džeksona sa klupe. Pored srpskog centra najviše se istakao Džamal Marej sa 21 poenom i šest asistencija, a Lejkersi ponovo nisu uspeli da zaustave Jokića i Denver, iako se čini da ove sezone imaju još bolji tim nego prošle.


Jokić je već u predsezoni nagovestio šta se sprema njegovim rivalima, ali tad nije bilo potrebe da provodi mnogo vremena na parketu. Međutim, u poslednjoj utakmici predsezone protiv Klipersa imao je 25 poena, 14 skokova i osam asistencija za 28 minuta, pa je bilo jasno šta se sprema protivnicima na zvaničnom startu takmičenja u najjačoj ligi sveta.


Već godinama unazad priča se o tome kako je Jokić veoma lagan i na terenu i van njega, kako sve radi u nekom svom ritmu, kako su njegovi potezi posebni i neverovatni… U svemu tome i te kako ima istina, ali ono što se često spominje, a nije baš tačno, to je da Nikola ne trenira baš mnogo i da ne vodi računa o sebi (ili ne vodi sportski život) pogotovo tokom leta.

Istina je potpuno drugačija.


Jokić provodi mnogo vremena u teretani, posle mečeva u NBA ima svoju rutinu koju ne zaobilazi, i te kako vodi računa o tome šta i kako radi, a njegov fizički napredak primetan je u poslednje dve-tri sezone.


Na njemu se možda ne ocrtavaju mišići, nema obim bicepsa kao bodibilderi, ali je i te kako snažan, što mu mnogo pomaže u pozicioniranju i dominaciji u reketu, a malo je NBA centara koji sa njim mogu da se nose, čak i kada je suva snaga u pitanju, a kamoli kada se na to doda njegova lucidnost, košarkaška inteligencija, okretnost…


Tradicija je već da tokom leta Jokić ode u Sombor i to odmah nakon kraja NBA sezone. Tako je bilo i ove godine, imao je Jokić više od mesec dana da se odmori, odlučio je da ne bude uz reprezentaciju na Svetskom prvenstvu zbog toga što mentalno nije bio spreman na takav izazov, a i fizički je bio istrošen. To svakako jeste posebna tema, ali nema sumnje da je i tokom leta Jokić uložio napore kako bi ostao u formi.

Njegova ljubav prema konjima zaista jeste velika, bio je prisutan na mnogim trkama tokom leta, ali je isto tako trenirao iza zatvorenih vrata i van očiju javnosti, što je jasno svakome ko ozbiljno prati košarku.


Sigurno da je bilo i popijenih piva i pojedenih bureka i masne hrane, ali isto tako ne treba zaboraviti da dvostruki MVP kakav je Jokić vrlo dobro zna šta sebi sme da dozvoli i koliko.


Izostanak sa društvenih mreža mu i te kako pomaže da se distancira od raznoraznih priča i laičkih mišljenja, a njegov napor i proliven znoj se često i ne vidi, ako ne računamo onaj na terenu pod najsjajnijim svetlima.


I sada je bilo mnogo priče o tome kako Jokić celo leto nije radio ništa vezano za košarku, a već u 1. utakmici sezone odigrao je na veoma visokom nivou. Snimci njegovih treninga možda nisu izalzili po društvenim mrežama, ali je dobro poznato da već godinama unazad Jokić u Somboru tokom leta ugošćava ljude iz Denvera. Tako je ove godine Eron Gordon odlučio da dođe u Srbiju, a upravo je on poznat kao veliki radnik i neko ko je stalno u treningu i maksimalno fizički spreman, pa sigurno da to utiče i na Jokića.


I trener Majk Meloun je prethodnih godina dolazio u Sombor, nije tajna da je sa Nikolom trenirao, tako da najbolji srpski igrač nema ni prostora da se „zapusti“.


Isto tako treba znati da Jokić sigurno dobije potpuno slobodne dane tokom leta, tad mu je „mozak na ispaši“, ne razmišlja o košarci, ali je isto tako zreo i svestan kada je vreme da uđe u trening, pa na kamp u Americi ne dođe u „slavskom“ raspoloženju, kao u nekim sezonama pre pandemije koronavirusa. Upravo u tim godinama Jokić je imao nešto sporije ulaske u sezonu, kuburio je i sa viškom kilograma, ali sada je situacija mnogo drugačija i već sada izgleda kao da je u toku najbitniji deo sezone.


Koliko god se nekada činilo da je Jokić maksimalno opušten i uvek spreman da zatrpa koš rivala, sve to ne bi mogao bez kvalitetne fizičke spreme, a njegov uspon u karijeri i te kako je povezan sa razvojem tela, dok je magiju u rukama uvek imao i od nje pravio košarkaški spektakl.


Denver sada ima jedan od najtežih zadataka u sportu uopšte, to je odbrana NBA titule, ali sa Jokićem u MVP modu apsolutno sve je moguće.



AKO ŽELITE DA POMOGNETE RAD OVOG SAJTA, MOLIMO VAS DA KLIKNETE NA JEDNU REKLAMU!



Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru