Jovićević: Banjska je verovatno jedan od najvećih diplomatskih skandala koje je Srbija imala

 Direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Mihailo Jovićević ocenio je večeras da je slučaj Banjska verovatno jedan od najvećih diplomatskih skandala koje je Srbija imala.





„Banjska je verovatno najveći diplomatski poraz Srbije, ne samo na Kosovu, nego inače u poslednjih 10-11 godina, koliko je SNS (Srpska napredna stranka) na vlasti“, rekao je Jovićević u emisiji „Među nama“ na TV Nova.


On je ocenio da je pad predsednika Srbije Aleksandra Vučića u spoljnoj politici počeo penzionisanjem Angele Merkel.

„Vučić je mnogo uložio u taj odnos, dugo ga je gradio i imao je političke poene na bazi tog odnosa“, rekao je Jovićević.


„Odlaskom Angele Merkel i dolaskom Zelenih u Vladu Nemačke, pogotovo preuzimanje diplomatije od strane Analene Berbok taj odnos se kruni i sad Nemačka na kraju krajeva postaje najveći protivnik pristupa Srbije Evropskoj uniji bez neophodnih reformi i bez jasnog dijaloga o Kosovu“, dodao je on.


Glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs je istakao da je Vučić mnogo uložio i u odnos sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.


„Ali nekako nisam čuo predsednika Makrona da se sada oglašava i da pruža podršku Srbiji. Njegova oglašavanja su ranije bila relativno glasna i česta, međutim sada nisam čuo. Mislim da je predsednik Makron shvatio da nije baš najpametnije pružiti bezuslovnu podršku Srbiji“, rekao je Jovićević.


On je ocenio da je jako teško da će doći do sankcija Srbiji zbog odnosa koji Vučić ima sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, jer Mađarska ima pravo veta.


„Ne izgleda realno da će se to desiti, ali jeste jedna druga vrsta sankcija o kojoj smo pisali, a to je zabrana pristupa IPA fondova, koja takođe može mnogo da našteti Srbiji“, rekao je Jovićević.


Dodao je i da je te sankcije jednostavnije sprovesti i istakao da posotji realna mogućnost da se to desi.


Govoreći o emisiji HRT-a „Labirint“, a u kojoj su govorili roditelji ubijene učenice Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ Ane Božović, Jovićević je istakao da je u ovom slučaju najvažnije poštovati odluku roditelja da to ispričaju na hrvatskom javnom servisu, ako su se oni osećali komfornije da tamo daju intervju.


„To treba poštovati. Moramo se podsetiti kako je RTS izveštavao o ovoj tragediji i njenim posledicama i tu se vraćamo na staru priču da je RTS kao jedan blokirani servis“, rekao je on i dodao da srpski javni servis mora isključivo da radi u interesu građana.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru