Vučić: Srbija je samostalna i vojno neutralna, nisu joj potrebni sponzori

  Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija samostalna zemlja koja je vojno neutralna, dodavši da joj nisu potrebni sponzori, nego partneri.




"To je naš izbor. Možda nije najmudriji, ali je naš", rekao je Vučić za RTS.

Dodao je da se precenjuje značaj Srbije, te da je njen značaj manji nego što misle njeni građani.

"Ali koliko god da je manji, važno je da čuvamo svoje nebo, da sami čuvamo svoju zemlju, da brinemo o svojoj budućnosti i da sami donosimo odluke. Nezavisna Srbija, samostalna Srbija je nešto čime se ponosim, nešto što smo izgradili u poslednjih 10 godina, nešto što nije bio slučaj. Nama niko sa strane ne određuje kakve će vlade da budu, niti je to moguće. To ne možete da zamislite, to je nemoguće", rekao je predsednik.

Odgovarajući na pitanje o tome da je njegov govor pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija bio bliži idejama BRIKS-a, nego idejama Evropske unije, Vučić je rekao da Srbija 60 odsto svoje razmene ima sa zemljama Evropske unije, ali da Kina značajno raste, kao i mnoge druge azijske zemlje.

On je rekao da Srbija sa Azerbejdžanom pravi najveći ugovor sa jednom zemljom u poslednjih mnogo godina.

"To je preko 300 miliona evra za našu namensku industriju", naveo je Vučić.

Dodao je da se polako smanjuje udeo u ukupnoj razmeni sa Evropskom unijom, ali da je ona i dalje najvažnija za Srbiju.

"Ona je najvažnija za nas u političkom, ekonomskom i u svakom drugom smislu. Da li mi se to uvek sviđa ili ne, o tome ne moram da govorim, ali je to put Srbije i u ovom trenutku drugi ne postoji. Da li će neki od mojih naslednika za 10 godina ili 20 godina da razmišlja drugačije, vrlo je moguće i ne isključujem tu mogućnost. Da li mi u Evropskoj uniji imamo 22 od 27 zemalja koje su priznali nezavisno Kosovo? Onda vam je mnogo teže da razgovarate sa ljudima u Evropskoj uniji, nego sa ljudima iz BRIKS-a", poručio je Vučić.

On je naveo da je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao, prilikom razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, da mu Zapad nikad neće oprostiti govor pred Generalnom skupštinom UN.

Komentarišući izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da je Evropska unija uređena bašta, a sve oko nje džungla, Vučić je rekao da poštuje Borelja i zahvalio Evropskoj uniji na "svakom dinaru", ali je poručio da je Borelj "malo ulepšavao stanje u sopstvenoj bašti, a starim naočarima posmatrao bašte onih u okruženju."

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru