„Vučić priča kako je izgradio firme, a ne vidim da je zaposlio svoju decu u neku od njih“: Održan protest u Čačku

 Večeras od 19 sati u Čačku kod spomenika Vojvode Stepe održan je još jedan protest protiv nasilja. Tema je bila "Fabrika reznog alata", odnosno kriminal u njoj koji se ogleda, kako kažu okupljeni, u manipulacijama novcem i nemaru jer u krugu tog preduzeća postoji otpad koji ugrožava životnu sredinu.


Podsetimo, ovaj nekadašnji čačanski gigant koji je upošljavao više od 4.000 radnika je bankrotirao, a prodaja nije sprovedena, jer je, kako je objavila Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, postignuta cena na javnom nadmetanju bila manja od 50 odsto procenjene vrednosti imovine.


Penzionisani elektroinženjer, nekadašnji radnik „FRA“, Milan Milićević kaže da je 43 godine proveo u tom preduzeću.

„Mnogi su ostali bez penzija i plata. Najgore je bilo od 2010. godine kada je fabrika ušla u status restrukturiranja. Nismo imali ništa, porobljavanje“, kazao je on.


Kako kaže, ništa nije mogao da promeni uprkos osnivanju sindikata.


„Fabrika je propala zbog lošeg rukovodstva u njoj samoj, države i Vlade. Šta stvaraju oni gore u krugu dvojke“, zapitao je on.


Podsetio je da je „FRA“ izvozila alate širom kontinenta i bila institut inženjera i majstora.


„I Čačansku banku je sagradila, a vlast je prodala Turcima. Političari su gledali da osvoje vlast i uzmu pare, koje su bile u rukama radnika i seljaka“, poručio je on.


Kazao je da ne može da shvati ni stranku koja predloži za predsednika osobu koja nema ni dana radnog staža.


„Na šta im ličimo? Klanovi vladaju zemljom od Slobe i Arkana do ovih današnjih crnogorskih i kosovskih“, kazao je govornik.


„U propasti fabrike šurovala je Vlada sa svojim direktorima. Političari ne razumeju odnose u ekonomiji“, kazao je Milićević.


Istakao je da su isti oni „prodavci vode, vazduha i zemlje“.


„Predsednica Vlade poziva evropske investitore da dođu u Srbiju jer će dobiti jeftinu radnu snagu pa pitam čiju decu prodaje. Vučić priča kako je izgradio firme, a ne vidim da je zaposlio ćerku ili sina u neku od njih“, kazao je on.


Pozvao je Anu Brnabić da podnese ostavku, ali i predsednika pošto „krši Ustav“.


„Ali vratiću se na FRA. Tražili smo i socijalni program, ali nam nisu dali. Tim novcem napravljena je Razvojna banka, ministar privrede je smenjen. Ugašena je Agencija za privatizaciju, napravljena Agencija stečajnih upravnika“, kazao je, između ostalog, on.


To što su nam uradili je zločin protiv čovečnosti, ocenio je Milićević.


„Stečajni upravnik nije ni izvršio popis, jer oni gledaju da namire sebe. Da inženjer u jednoj državi ima 90 evra penziju. Čime se oni hvale“, upitao je on.


Jevđenije Julijan Dimitrijević kaže za Nova.rs da je tema ove, ali i svih drugih fabrika goruća kako u ekonomskom, tako i ekološkom pogledu.


„Poručujem svima da se na vreme uhvatimo u koštac sa tim problemima. Mi u ovom slučaju nećemo ‘ni jare, ni pare’. Niti održavamo fabriku u funkciji, niti je ekološki obezbeđujemo. Da li smo toliko blesavi, ne znam, ali smatram da bi trebalo celu industrijsku zonu dobro urediti, pre svega, da bismo zdravo živeli“, ocenio je mladi čačanski pesnik koji je i organizator skupa u gradu pored Morave.


I večeras su ponovljeni zahtevi za smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.


Građani su tražili i smenu rukovodstva Javnog servisa Radio-televizije Srbije, svih članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu blud i nasilje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, zabrana štampanih medija koji sadržajem promovišu agresiju i krše novinarski kodeks.


Takođe, i oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Happy zbog kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru