Hoće li potpisati sporazum sa ostatkom opozicije? Evo šta kažu Ponoš, Obradović, Marsenić i Milica Đurđević

 Opozicione stranke koje učestvuju u organizaciji protesta “Srbija protiv nasilja” potpisale su juče “Dogovor za pobedu”, sporazum o nenapadanju i saradnji u borbi protiv režima Aleksandra Vučića. Poziv da se priključe ovom dogovoru na konferenciji za novinare javno je poslat i ostalim opozicionim strankama, a one uglavnom pozdravljaju ovu ideju.


Predstavnici dela opozicije u holu Skupštine Srbije potpisali su juče Dogovor za pobedu, kojim je predviđeno, između ostalog, da će se međusobno uvažavati i podržavati, da će sarađivati u vezi kontrole izbornog procesa, da će imati zajedničku kampanju za izlazak na izbore…


Tim povodom, Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta je rekao da je nakon više meseci masovnih protesta širom zemlje u više od 30 gradova, jasno da vlast nema nameru da ispuni zahteve protesta „Srbija protiv nasilja“.

“Zato tražimo održavanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora do kraja godine, kako bi opozicija kao svoj prvi korak nakon smene naprednjačkog režima ispunila sve zahteve građana. Potreban je dogovor za pobedu. Potrebno je ono što smo danas potpisali. Zahvaljujem se svim koleginicama i kolegama na strpljenju i saradnji“, rekao je Lazović.


Saradnja opozicije, naveo je Lazović, podrazumeva saradnju svih opozicionih lista na predstojećim izborima.


„Sve to da bismo pobedili protivnika koji je jači zato što je uzurpirao poluge moći, a ne zato što ima snagu građana i snagu argumenata. Upravo suprotno“, rekao je Lazović i dodao da će ove stranke možda zajedno nastupiti na izborima, u zavisnosti od procene uoči samog izbora.

„Ali ne da bismo došli do boljeg rezultata, nego do pobede. Zato tražimo ne podršku građana, već uključivanje građana. Tražimo od ljudi da damo svi koliko god možemo da živimo u jednoj bezbednoj državi“, istakao je Lazović i dodao da je poziv za pridruživanje ovoj vrsti saradnje otvoren i za ostale opozicione stranke“.


Parlamentarne, ali i vanparlamentarne.


Šta kaže desnica

Govoreći o ovom pozivu lider Dveri Boško Obradović za Nova.rs kaže da pozdravlja što je ostatak opozicije podržao njegovu ideju o ukrupnjavanju opozicije u dve odvojene ideološke kolone i tehničkoj saradnji oko izbora.


“To što smo ideološki različiti ne znači da ne možemo da sarađujemo oko borbe za bolje izborne uslove i sprečavanju bilo kog vida izborne krađe. Posebno je važno da zajednički pozovemo građane da izađu na izbore i glasaju protiv vlasti, a za onu opozicionu kolonu koja im je bliža. Ako pokažemo tu vrstu zrelosti i ozbiljnosti u opoziciji – birači će to znati da prepoznaju i podrže, a na njima je za koga od nas će glasati. Posebno je važno što je konačno shvaćeno da pobede nad Vučićem nema bez državotvornog bloka patriotske opozicije”, navodi Obradović.


Slične poruke dolaze i iz Novog DSS.


Poslanik Predrag Marsenić za Nova.rs kaže da oni pozdravljaju potpisivanje sporazuma „Dogovor za pobedu“, jer se njime otvaraju vrata saradnji opozicionih stranaka u borbi za fer i demokratske izbore, što je veoma važno u ovom trenutku.


“Nikada nismo napadali ostatak opozicije niti ćemo to raditi u narednom periodu. U tom smislu saglasni smo da predviđena vrsta tehničke saradnje koja će podrazumevati kontrolu praćenja izbornog procesa i samog izbornog dana je upravo ono što smo i sami isticali u prethodnom periodu kao neminovnost za odbranu izborne volje građana. Srbija se nalazi u dubokoj političkoj i društvenoj krizi, a ona se može razrešiti jedino raspisivanjem vanrednih izbora, parlamentarnih ali svakako i beogradskih”, kaže Marsenić.


Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski je bila suzdržana.




“Кada nam bude stigla zvanična ponuda, izjasnićemo se. Nemamo uvid u dokument, niti smo učestvovali u njegovoj izradi”, poručila je ona u izjavi za nova.rs.


Kad je reč o vanparlamentarnim strankama, SRCE Zdravka Ponoša je spremno za saradnju.



„Naravno da podržavamo svako ukrupnjavanje i zajedničko delovanje, a ovo je jedna platforma koja definiše kako može da se sarađuje. To nije zatvorena koalicija, nego se definišu neki principi i mislim da je to sasvim korektno postavljeno. Podržavam, pozdravljam i spremni smo da sarađujemo na način na kojim je tamo proklamovano. Ovo što smo mi uradili pre toga, mislim na saradnju sa DS, Zajedno i Rumunskom strankom dublja je forma saradnje, ali je i skladu sa ovim dokumentom koji je danas potpisan“, kaže Ponoš za Novu.


Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru