Poruka Vučića iz Atine koja otkriva koliko je daleko Srbija od EU

 Predsednik Srbije Aleksadar Vučić je kroz svoje obraćanje iz Atine tek provukao da je našoj državi opet zameren gotovo nikakav napredak u vladavini prava. A bez toga nema ni ulaska u EU. Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić kaže da je razlog tome to što sam Vučić ne poštuje Ustav i zakone ove zemlje.








Vučić je boravio u Atini gde je prisustvovao sastanku sa ostalim liderima država regiona, predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Lajen i predsednikom Ukrajine Volodimiirom Zelenskim. On je nakon sastanka rekao da će Ukrajina i Moldavija uskoro dobiti datum za otpočinjanje pregovora. Srbija, s druge strane, na tom putu dugo miruje.


“Mislim da je važno da kažem da mi moramo da znamo da u decembu očekujemo da datum za otpočinjanje pregovora dobiju i Moldavija i Ukrajina. Oni su dobili kandidatski status, sad će dobiti datum. Što se nas drugih tiče, za nas je važno ono što je najavila von der Lajen ovo oko politike rasta. Oni u ovom trenutku od 27 zemalja, imaju 10 koji finansiraju sve ostale. Nema drugih koji mogu da budu net kontributori, oni sad ne mogu da prihvate i neke druge. Oni naravno u ovom trenutku guraju Ukrajinu, zato što je u ratu i obavlja posao za sve njih i mora da dobije podstrek, ali čim ja čujem primedbe o vladavini prava znam ja gde to vodi, znam ja kako to ide”, rekao je Vučić obraćajući se novinarima.


Bez vladavine prava nema ulaska u EU

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić za Nova.rs kaže da kad Vučić kaže “znam ja gde to vodi”, zaista zna da se to odnosi i na njega.

“Bez vladavine prava, odnosno dobrih zakona i propisa koji se praktikuju u Evropskoj uniji nema ulaska u EU. Tek kad se donesu dobri zakoni i kad se institucije oporave tako da te zakone sprovode na način da niko nije iznad njih, onda možemo da razmišljamo o ulasku u EU. Vučić zna gde to vodi, zato što i on izlazi izvan svojih ustavnih ovlašćenja i postavio se iznad svih zakona. On drži Vladu, parlament, velikim delom sud, tužilaštvo i policiju, a to sve pokazuje da ovde vladavina prava ne postoji”, navodi Čupić.

Kako dalje kaže, evropski zvaničnici to znaju i neće odustati od svojih zahteva.


“Pogledajte sve afere koje se ovde dešavaju. One su listom rezultat toga što se u Srbiji ne primenjuju zakoni, a EU neće zažmuriti na to”, zaključuje Čupić.


Istina je da se u gotovo svim izveštajima o Srbiji koje stižu iz EU, godinama unazad navodi slab ili nikakav napredak u vladavini prava.


Pravuđe, borba protiv korupcije, kriminala…

I u poslednjem izveštaju Evropske komisije, čija je predsednica prisustvoovala sastanku u Atini, nije bilo drugačije.


“Potreban je dalji rad i politička posvećenost na produbljivanju reformi u pogledu poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i Evropske unije (EU) koja se odnose na vladavinu prava”, navodi se u ovom dokumentu.


Reč je o ključnim poglavljima 23 i 24, u kojima su rezultati neophodni kako bi zemlja napredovala u procesu pregovora o članstvu. Pored dijaloga s Kosovom, to su glavni preduslovi za dalji napredak Srbije na evropskom putu.


„Kao što je predviđeno revidiranom metodologijom, nijedna dalja poglavlja ne bi trebalo da se zatvaraju pre nego što Srbija postigne ovaj cilj“, navodi se u izveštaju EK.


U dokumentu se ocenjuje da je potreban dalji rad i politička posvećenost na produbljivanju reformi i otklanjanju nedostataka, posebno u ključnim oblastima pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode medija, slobode okupljanja i drugih osnovnih prava, kao i postupanja prema ratnim zločinima.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru