Vučić se ne odriče Vulina: Još nema sednice Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj se odlučuje o smeni šefa BIA

 Ni sedam dana od najave da će se o smeni Aleksandra Vulina sa funkcije direktora Bezbednosno informativne agencije raspravljati na Savetu za nacionalnu bezbednost nije zakazana sednica tog tela. Iako se Vulinu na teret stavljaju teške optužbe da je umešan u međunarodni kriminal i trgovinu narkoticima, Savet o tome nije raspravljao, niti je to bila tema na sednici Vlade.


Pre desetak dana američko Ministarstvo finansija uvelo je sankcije Aleksandru Vulinu, direktoru BIA, uz obrazloženje da je umešan u međunarodni organizovani kriminal, trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.


Ovo su verovatno i najozbiljnije optužbe koje su stavljene na teret visokom državnom funkcioneru. Ipak, vlast je prvo ćutala, a potom su njeni najistaknutiji predstavnici, među kojima i Aleksandar Vučić, tvrdili da su Vulinu sankcije uvedene zbog odnosa prema Rusiji.

Miloš Vučević, ministar odbrane, izjavio je pre sedam dana da će eventualnu odluku o smeni doneti Savet za nacionalnu bezbednost i da će ona biti doneta u narednim danima.


“Ne znači da će Vulin biti smenjen. Ne podrazumeva se… (Mi kao država treba) da dobro razmislimo o konsekvencama, posledicama, porukama, opomenama, uzrocima i posledicama“, izjavio je Vučević.


Sednica Saveta do danas nije održana.

Novinari su pitali Ivicu Dačića, sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i ministra spoljnih poslova, kada će ona biti održana, ali on do objave ovog teksta nije odgovorio na naše pitanje.


Inače, sudeći po Zakonu o Bezbednosno informativnoj agenciji, Savet za nacionalnu bezbednost nema nikakvu nadležnost da odlučuje o smeni direktora BIA, već to čini Vlada Srbije. Može se pretpostaviti da ovo prebacivanje nadležnosti ima veze sa tim što je član Saveta i Aleksandar Vučić, pa bi na taj način i on bio uključen u donošenja bilo kakve odluke.

Vučić je inače u svojoj prvoj reakciji rekao da SAD nisu uvele sankcije Vulinu zbog “nekakvog” kriminala, već zbog Vulinovog odnosa prema Ruskoj Federaciji.


“Koliko vidim kokain nije pronađen kod Vulina u kabinetu, već u Beloj kući. Smatram da je strašno važno da se sprovede istraga jer je to opšti član koji koriste da nešto napišu”, naveo je Vučić.


On je kasnije izjavio da će Vulin biti procesuiran, ukoliko “nam dostave bilo kakvu informaciju o tome”, misleći na kriminalne aktivnosti.

Ivica Dačić je rekao da ne očekuje da će iz Amerike stići dokazi protiv Vulina, te da je reč o politički motivisanim sankcijama.


„Nismo od Amerike dobili ni jednu jedinu informaciju, čak ni naznaku da se radi o nekim krivičnim delima. Razume se, mi ćemo tražiti objašnjenje od Sjedinjenih Država jer ovo nije privatna stvar, nego odluka uperena protiv visokog državnog funkcionera. Ali, da ostavimo to po strani, motiv za ovu odluku je politika“, rekao je Dačić.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru