Štepanek o Novaku i „ferariju koji je ostao u garaži“: Za mene je to bio šok, ali sam bio u pravu


Malo je ljudi koji poznaju karijeru Novaka Đokovića kao što to zna Radek Štepanek. Bio mu je rival na terenu (13-1), postao mu je prijatelj, a godinama kasnije i trener. Sada je mentor jednom od njegovih rivala. Za Nova.rs je češka legenda govorila upravo o ovom unikatnom pogledu koji ima.

Štepanek je nekada bio osmi teniser sveta, a uspeo je da stigne do pet titula. U Srbiji je bio izuzetno popularan zbog posebnog odnosa koji ima sa Đokovićem.


Nema nikakvu dilemu ko je prvi favorit na turniru, a nimalo neočekivano bivši trener favorizuje svog prijatelja Đokovića. Ipak, ima i razloge zbog kojih ima takvo mišljenje.

„Definitivno su Alkaraz i Đoković bili već viđeni u četvrtfinalu, a i u finalu da igraju jedan protiv drugog. Ako pitate mene i ko je moj lični favorit, onda ću vam reći da je to Novak. Igra vrlo dobro, zna ovo mesto bolje nego svaki drugi momak koji je ostao u žrebu. Jednostavno, vi vidite kako on pojačava kako turnir odmiče, jasno je da je favorit, ali ostala su mu još dva meča da bi to i opravdao. Ne znamo još uvek šta može da se desi, ostalo je još da se igra, hajde da vidimo šta nam priča donosi do kraja sedmice“, poručio je Štepanek za Nova.rs.


Nikada neće biti zaboravljena njegova legendarna izjava da je Srbija protiv Češke „ostavila Ferari u garaži“ kada Novak nije izašao na teren u finalu Dejvis kupa. Prvo je zasijao od sreće, a onda poručio.


„I bio sam u pravu, ništa drugo! To je za mene bio šok. Mislim da je to bilo začuđujuće za svakog. Morate da osvojite tri poena, nezavisno od toga da li je dubl ili singl. Janko Tipsarević nije bio u mogućnosti da igra, zato je izašao na teren Dušan Lajović. To je odmah stavilo titulu favorita na našu stranu. Zato sam i rekao da je ferari ostao u garaži. Uz dužno poštovanje, kada imate najbolja kola, morate da pobedite u trci, a vi taj automobil ostavljate u garaži. Kao što vidite, bio sam u pravu“, ponovio je kako ne bi bilo nikakve dileme.


Đoković često u razgovorima pominje prijatelja Štepaneka na čiji je oproštajni meč išao, ali i koliko je stvari naučio od njega.


„Da, imali smo baš dosta prilike. Svakim danom se vidimo u svlačionici. Ništa ne može da pobije tu činjenicu da sam bio u njegovom trenerskom timu. Prošli smo toliko toga kroz tu saradnju, kao igrači, kao protivnici, kao prijatelji… Ono najbitnije je da se održi prijateljstvo, to je ono što važi na kraju dana.“



Zatim se dotakao GOAT debate na čiji pomen većina igrača prvo duboko udahne. Neophodna je ta dodatna sekunda, dve, da odgovor bude pravi.


„Mislim da postoji nekoliko GOAT igrača. Sva trojica su učinila toliko toga za ovu igru, gurala jedan drugog tokom čitave ere do abnormalnih visina. Mislim da to nikada neće niko pobiti. Deca će biti večno zahvalna na tome šta im je ostavljeno. Definitivno, najbolje brojke su za sada u Novakovim rukama, a Nadal mu je tu za petama.“

Nakon uspešne igračke karijere postao je najpre jedan od trenera u stručnom štabu Đokovića, a sada sa uspehom radi sa Sebastijanom Kordom, koji je imao mnogo problema sa povredama od početka ove godine.


„Očigledno je stresnije, jer ne možete da utičete na ono što se dešava na terenu. Sa dozvoljenim koučingom bi mu to došlo nešto lakše, možete da date sugestiju, ali ne možete da igrate umesto igrača“, završio je Štepanek za Nova.rs.


Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru