Protest u Novom Sadu: Građani postavili kartonsko stablo na koje kače natpise sa svim „nepočinstvima“ naprednjačke vlasti

 Novosađani, ekološki aktivisti i predstavnici opozicije okupili su se sinoć u Dunavskom parku na još jednom protestu protiv nasilja koji se kontinuirano održavaju širom Srbije.






„Građani i građanke Novog Sada su otpočeli sa protestima izražavajući zabrinutost za ličnu i bezbednost svoje dece, zbog enormnog porasta nasilja u našem gradu. Tolerisanje nasilništva od strane naprednjačkih vlasti u Novom Sadu, kao i sumnjive veze naprednjačkih struktura sa kriminalnim pojedincima i grupama, učinili su naš grad nebezbednim a nasilje svakodnevicom! Nasilje se normalizuje i uspostavlja kao parametar prihvatljivih vrednosti, pogotovo među mladima, a naš grad postaje zona straha i osećaja ugroženosti“, navode iz stranke Zajedno, Demokratske stranke i Srbija centar – SRCE.

Pored centralnih zahteva protesta, oni su uputili i zahteve lokalnoj vlasti, napominjući da će insistirati do njihovih ispunjenja. Među njima je zahtev da se javno obznani transparentan izvestaj Policijske uprave Novi Sad o stanju javne bezbesnosti u Novom Sadu, kao i organizovanje široke javne rasprave istoj, uz učešće političkih stranaka, pojedinaca priznate stručne kompetencije i stručnih civilnodruštvenih organizacija, sa ciljem definisanja mera za povećanje stepena bezbednosti u gradu.

Organizatori zahtevaju i ukidanje finansijske podrške iz budžeta i drugih javnih izvora „Novosadskoj televiziji“ i internet portalu „NS uživo“, tvrdeći da „promovišu govor mržnje, nasilja i kleveta, ali i konstantno u dužem vremenskom periodu objavljuju lažne vesti i izveštaje o događajima i prilikama u Novom Sadu“.


Poslednji zahtev novosadske opozicije je i raskid svih ugovora između Grada Novog Sada i svih ustanova čiji je osnivač sa privatnim preduzećem za obezbeđenje „Intesec“. Zaposleni ovog preduzeća angažovani su od strane Grada za obezeđenje i učestvovali su u fizičkim napadima na aktiviste ispred zgrade Banovine tokom usvajanja spornog Generalno urbanističkog plana kom je Novosađanima otet feo priobalja u korist investitora i krupnog kapitala.

Nakon skupa u Dunavskom parku, učesnici protesta su se uputiti u šetnju Bulevarom Mihajla Pupina do ulice Modene sa krajnjim odredištem kod srušenog stabla koprivića starog više od 150 godina.


Ovim protestnim skupom organizatori žele da naglase da je stradao još jedan od simbola grada Novog Sada „usled nesposobnosti, bezobzirnosti i halapljivosti naprednjackih vlasti“.

Aktivista Brajan Brković pozvao je okupljene građane u šetnju do koprivića, stabla starog 150 godina, koji je srušen u oluji.


Ekološki aktivisti tvrde da je ovaj simbol Novog Sada oslabljen zbog kopanja temelja za podzemnu garažu u neposrednoj blizini.

Građani su krenuli u šetnju do centra, noseći poobarane grane, kao simbol svega što je „Srpska napredna stranka uništila u ovom gradu“.


Demonstranti su stigli do centra grada gde su, na mesto oborenog koprivica, postavili kartonsko stablo na koje građani kače natpise sa svim „nepočinstvima“ naprednjačke vlasti.

Među natpisima su „Zločin protiv prirode, zločin bez kazne“, „Košutnjak, pluća Beograda“, „Zrenjanin bez vode“, “ Projekat Jadar“…

Jedan deo je otišao do obližnjih kancelarija SNS, gde su ostavili izlomljeno granje, uz poruku da je vlast odgovorna.


Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru