Panter je jasan: Teško bi ostao da nije Obradovića

 Čovek je baš rešio da bez reči dokaže svima: "Ja sam legenda". Nema sumnje da će ga veliki deo navijača Partizana gledati tako, jer je već bilo komentara poput: "legend status loading".

Kevin Panter je već bio viđen na izlaznim vratima Humske kada je Eurohoops najavio posao s Barselonom, vredan šest miliona evra za dve sezone, kao nešto što je već gotovo.


Umesto toga, Partizan je koji dan kasnije, kao svoju bombu objavio da kapiten ostaje i da neće put Katalonije da bi potpisao za taj klub.

Barselona je proteklih sezona bila kao El Dorado za košarkaše koji su dolazili i uzimali tu ozbiljnu „lovu“. Pitajte samo Nikolu Mirotića.


Međutim, izostanak uspeha i upumpavanje para je delom i stvorilo problem jer sada „blaugrana“ mora da reže troškove u svim svojim sekcijama i nema više ni blizu finansijsku moć kakvu je imala.


Unapred je ove sezone najavljeno da će troškovi biti smanjeni, što za sobom povlači i rezultatske kompenzacije. Narodski, koliko para toliko i muzike.


Ni Partizan nije u svojim redovima ostavio svog najboljeg igrača i MVP-ja finala ABA lige, i čoveka koji je prekinuo desetogodišnji regionalni post crno-belih, „za kikiriki“. Ne bi ni bilo realno.

Međutim, šta bi Panter mogao da dobije u Barseloni što ne bi mogao ovde kada je reč o svemu ostalom? Barsa kreće u novi projekat, otišao je Šarunas Jasikevičus i došao je Rođer Grimau.


Grimau je, kada je reč o vrhunskoj košarci, još uvek nepoznanica, a u Partizanu toga nema. Crno-beli su i prošle sezone pokazali da mogu da odu do kraja u Evroligi, falila im je jedna pobeda da izbace Real Madrid i odu na Fajnal-for i na kraju su pokazali da su u regionu najbolji.


U danima kad se pisalo o tome kako je otišao Matijas Lesor u Panatinaikos, da je Zek Ledej prva meta Makabija i da Janis Papapetru verovatno neće ostati, Kevin Panter je poslao jaku i jasnu poruku.


Šta je jače od toga nego – najbolji je ostao? Jam Madar može da ode u Boston Seltikse jer ima izlaznu klauzulu ka NBA ligi, ali to sada deluje kao teška priča, pa može da nastavi da se razvija kod Željka.

Obradović je verovatno bio i jedan od glavnih faktora ostanka Pantera. Kod njega nema nepoznanica, nema tajni, samo kvalitetnog rada, po kom je i Panter poznat.


Trener Partizana je imao svojih razloga zašto ga je načinio kapitenom pred prošlu sezonu i Kevin sada uzvraća time kada kaže „idemo još dva puta“.


Dovoljno je videti reakciju svih onih kojima su crno-bele boje u srcu, da bi se videlo koliko on znači svom klubu i koliko je pametna odluka bila da ostane.


A bila je osetljiva. S jedne strane, Panteru se možda nudilo više novca u Barseloni, ali se nudilo i više neizvesnosti.

Teško je reći šta će tamo biti posle smanjenja budžeta i posle najava da će Nikola Mirotić želeti da naplati 22 miliona od katalonskog kluba.


Osim toga, novi trener, nepoznat sistem, sve to je nešto što lebdi u vazduhu dok se ovde više stvari zna.


Najpre sistem, drugo, činjenica da Partizan i odlaskom Lesora može da ima opasno jak tim naredne sezone, pod uslovom da se dovede prava zamena.


Treće, što je i dalje tu trener koji će do kraja ostati jedan od najboljih u istoriji košarke i poslednje, činjenica da Barsa nije jedina koja smanjuje troškove.


Panatinaikos je jedini koji je prethodnih nedelja uletao ozbiljan novac za pojačanja, pa sve i da je ponudio Panteru koju stotinu hiljada evra više, pitanje je na šta bi sve to ličilo posle pet, šest meseci.

Najpre zbog trenera Ergina Atamana koji deluje kao sušta suprotnost od taktičnog i pragmatičnog Obradovića, onda i zbog vlasnika kluba Dimitrisa Janakopulosa sa kojim ste danas na „dobar dan“, a sutra na psovanju majke i oca.


Upravo zato je pitanje kako će i dokle funkcionisati Panatinaikos sa svim novcem koji je spreman da uloži pred dolazeću sezonu, iako je jasno da mu je dosta blamiranja i da je 11 godina bez Fajnal-fora bilo dosta.


Panter je stoga svojim potezom zaista pokazao da nije baš sve u parama, tim pre što je i ranije imao priliku da se upozna sa Beogradom i Srbijom, čiji pasoš nosi.


Kendrik Peri misli isto to, pa je ove nedelje i sam rekao: „neka prosečni navijači i dalje pričaju da radimo sve zbog novca“.


A kad se nešto ne radi samo zbog njega, to je samo po sebi poruka, još kad je pošalje jedan od najboljih bekova u Evropi u ovom trenutku, glasnija je od mnogih drugih.


Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru