Nikada nećete naučiti: Ne provocirajte Đokovića, odgovoriće brutalno na dva načina

 Neke lekcije se uče teže od drugih, ipak, neke su izgleda nemoguće za savladavanje.


Novak Đoković je uspeo da se plasira u finale Vimbldona (35. grend slem finale) pobedom nad Janikom Sinerom sa 6:3, 6:4, 7:6(4), ali je meč još jednom obeležio rat sa publikom. I sukob sa sudijom.


Ričard Hejg, sudija u stolici na ovom polufinalu, u jednom trenutku je odlučio da sudi ono što se naziva ometanjem protivnika. Taj predugi Novakog urlik je video kao razlog da mu dodeli kaznu jer je smatrao da tako šteti Sineru. Štetio mu je, ali ne na taj način. Ipak, Novakova žurka nije pokvarena, iako je Đoković bez ikakve dileme ozbiljno pobesneo zbog te odluke.


Ovakve stvari se u tenisu sude dosta retko, a uglavnom je to karakteristično na nižim nivoima tenisa kada igrači to namerno rade ili u juniorskom tenisu kada mladi dečaci i devojčice preteruju. Nikako u polufinalu Vimbldona.


Ipak, sudija koji je samo dva poena kasnije kaznio Novaka zbog preokračenja vremena se pokajao, pa je promenio pristup. Od tog momenta je Đokoviću davao više vremena za servis, kasnije je palio štopericu, a između ostalog je čak i gasio sad na tri sekunde do kraja, čak i kada Novak nije odservirao.

Shvatio je da je preterao, iako jeste to bila ispravna odluka, po udžbenicima, doneta je bez osećaja za igru, što je daleko bitnije na ovom nivou.


I tu se nije zaustavila problematika, već je samo raspalila publiku koja je počela da smatra da je u pravu time što je na strani Sinera. Otišlo je to do te mere da su čak i reagovali kada je Đoković u jednom trentku promašio prvi servis.


Usledila je reakcija Novaka koji im je aplaudirao, onda im pokazao i palac na gore. Nakon što je osvojio jedan od sledećih gemova, pokazao im je da ne plaču, a onda i opsovao sočno. To je bio jedan od načina na koji im je odgovorio.


Nije želeo da trpi da još jednom on ispada negativac i da se još jednom na njemu sprovode odluke koje se u tenisu viđaju jednom u 10.000 mečeva. Apsurd je tako rešio na pravi način. I zamislite tada još jednu „genijalnu“ dosetku da navijač poviče „Vamos Rafa“ usred meča Đokovića. Želeo je da isprovocira Novaka, pa i ne čudi što je upravo u njegovom pravcu pogledao Novak nakon što je osvojio jedan gem.


Možda je navikao da bude sam protiv svih, ali ne želi to da trpi. Uostalom, do kada će ga gledati kao negativca? Prosto ne može čovek da se ne zapita da li će kada bude završio karijeru pokušati da ga marginalizuju u teniskoj istoriji.



Ipak, još je bitnije kako je rešio problem Sinera koji ga je iznenadio. Pripremao se Đoković za meč u kom će dominirati slajsevi, a onda ih naprasno nije bilo. Ravan udaracza ravnim, a za slajsevima se posezalo tek kada ne bi postojalo drugo rešenje.


To je i jedan od razloga zbog čega je toliko trajao prvi gem na meču, prosto je Novaku trebalo da se navikne na situaciju koju nije očekivao. Doduše i zbog toga što je prvi servis bio toliko problematičan da je ubacio tek jedan u prvih 10 pokušaja.


Ipak, ubrzo je podigao nivo igre, stigao do brejka, a onda kada je uzeo prvi set, počeo je da kontroliše dešavanja na terenu. Siner je pokušavao da pronađe rešenje i umalo je uspeo u trećem setu, kada je publika u jednom trentku otvoreno bila na njegovom strani, pa je čak i zviždala Novaku. Nije on za to mnogo mario, osim što su ga pogurali pri 4:4 kada je delovalo da bi Siner mogao da „ukrade“ ovaj set i da nastavi da vrši pritisak na Đokovića.


Umesto toga se desio 15. dobijeni taj-brejk Đokovića na grend slem turnririma ove godine i to je ubedljivo najviše od svih igrača ikada. Srpski teniser je deveti put zaredom na Vimbldonu pobedio jednog igrača iz Top 10, a više od njega je puta uradio samo Bjorn Borg (11). Ukoliko želi titulu u Londonu, u šta nema sumnje, Novak će morati to da uradi još jednom u finalu bilo da se u njemu nađe Karlos Alkaraz ili Danil Medvedev.


Poslednji put je Đoković izgubio na travi pre 1846 dana kada ga je u finalu Kvinsa 2018. godine savladao Marin Čilić. Novak je pobedio na 27 od 28 polufinala u kojima je osvojio prvi set… I lista je zaista neprekidna, a još tri pobede na grend slem turnirima ga dele od izjednačenja rekorda po broju mečeva zaredom na grend slem turnirima. Od izjednačenja sopstvenog rekorda.


Đoković je uspeo da slavi iako je imao 11 vinera manje (44 naspram 33), ali je imao i 14 neiznuđenih grešaka manje (35 naspram 21). I nije pravio te greške u trenucima kada se meč lomio.


Siner nije iskoristio nijednu od šest brejk lopti što više govori o Novakovoj glavi nego bilo šta dugo, a u trenutku kada je imao dobru priliku da osvoji treći set (dve set lopte) pri 5:4 publika je počela da zviždi Đokoviću. Isprovocirali su ga, a rezultat je tada uvek isti. Novo vimbldonsko finale. Biće to deveto finale u karijeri na travi Đokovića.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru