Duško Vujošević - Patrijarh Porfirije

 Polemika između legendarnog trenera Partizana Duška Vujoševića i patrijarha Porfirija, u vezi sa košarkašem Nikolom Mirotićem, nije završena otvorenim pismom poglavara Srpske pravoslavne crkve. Na isti način je uzvratio i Vujošević.






Sve je počelo izjavom najtrofejnijeg trenera u istoriji Partizana, koji je u emisiji „Probudi se“ na Nova S, između ostalog, rekao kako postoje priče da je patrijarh zvao Mirotića da bi ga ubedio da ne pređe u Partizan.

Patrijarh Porfirije je sada odlučio da reaguje prilično žestoko.

„Sa gospodinom Duškom Vujoševićem delim najmanje dve ljubavi. Volim košarku i sport uopše, a volim i Boku Kotorsku, posebno Herceg Novi. Jasno je da on nije bez preke potrebe zamenio Škver i Savinske plaže sa Beogradom na više od 40 ˚S. Stoga mogu donekle da razumem njegovu neopreznost jer me je kao mogućeg protagonistu uključio u bizarnu, apsurdnu, krajnje neverovatnu izmišljotinu o meni i košarkašu Mirotiću.


Ne treba da savetujem Duška Vujoševića ali, kada je on kao zreo čovek sa velikim životnim i profesionalnim iskustvom, makar i delimično prihvatio takvu naučno-fantastičnu priču, čiji krajnji cilj nema veze sa Zvezdom i Partizanom, kako će takvu fantastiku, da ne kažem klevete i laži, da shvate oni manje upućeni i sa manje iskustva.

Jednostavno, poglavar Srpske Pravoslavne Crkve se ne bavi takvim poslovima. U meri koju mi je Gospod podario, bavim se problemima Crkve, spasenjem svih, spasenjem vernog naroda, naravno, tako i sopstvenim spasenjem, kao uostalom i svaki drugi hrišćanin. Trudim se da ispunim ono što pred mene Crkva i Gospod Hristos postave, a nastojim i da sve što činim merim Jevanđeljem i ličnošću Bogočoveka Hrista. Kao i sve druge ljude, i mene posao kojim se bavim i sve što činim približava ili udaljuje od Boga i spasenja. Smatram da je to suštinski važno, tako da predažem i da se svako trudi da radi svoj posao najbolje što može. I to je način da posvedoči šta su za njega bližnji, šta za njega predstavljaju Hristos i Crkva Božija.


Česte su podvale, klevete ili tračevi poput ovog. Nemam vremena da se na sve to osvrćem, pogotovu da komentarišem, a i kada bih imao, toliko je lepših i korisnijih stvari kojima bih se bavio i kojima želim da se posvetim. Ipak, s vremena na vreme, zbog konfuzije koja se stvara u vernom narodu, moram da ukažem na činjenice“, objavio je Porfirije


Patrijarh Porfirije je na to odgovorio u objavi na društvenim mrežama i poručio da su takve tvrdnje bizarne, apsurdne i čista izmišljotina, a sada je na to usledilo pismo Vujoševića.

Pismo prenosimo u celosti.


- Poštovani gospodine Porfirije,


Nažalost, ne mogu da Vam odgovorim istim putem, jer kao “čovek prošlog veka” ne koristim Fejsbuk i druge društvene mreže.


Drago mi je da ste svojom izjavom potvrdili moje sumnje u istinitost glasina da ste učestvovali u slučaju Mirotić, koristeći njegovu religioznost. Te sumnje sam odmah vrlo jasno izrazio. I to se lako može videti na dostupnom snimku mog gostovanja u jutarnjem programu Nove S, na koje mi odgovarate.

Ne vidim kakve sve to ima veze sa tim gde ja provodim leto, ali budući da ste otvorili i to pitanje, rado ću Vam odgovoriti. 


Tačno je da sam leti često u Boki, ali kada sam tamo boravim u stanu, a ne u luksuznom hotelu Lazaro. Inače, volim i Boku i Zagreb, ali se najbolje osećam u Beogradu.

A mnogo važnije od toga je da isto govorim i kada sam u Beogradu, Herceg Novom, Novom Bečeju, Zagrebu ili bilo gde drugo. Međutim, u Boki ne mogu da provedem više od 30 dana, jer socijalno osiguranje samo za taj period delimično refundira troškove za pacijente koji koriste dijalizu.


Nažalost, između Srbije i Crne Gore ne postoji međusobni sporazum koji bi omogućio građanima obe države da u drugoj državi besplatno koriste dijalizu, kako je to uređeno između Crne Gore i nekih drugih država u regionu ili u zemljama Evropske unije.


Zato bih Vas zamolio da autoritet koji imate kao patrijarh iskoristite za uticaj radi rešavanja takvih pitanja, koja se tiču zdravlja i života građana i dobre saradnje Srbije sa zemljama u regionu.

Drago mi je da razumete značaj sporta i tretiranja te oblasti na pravi način. U tom kontekstu, dobro je da svoj uticaj ne koristite za kreiranje podele srpskog naroda na Crvenu zvezdu i Partizan, jer bi u skladu sa funkcijom koju obavljate trebalo da budete iznad takvih štetnih podela.


U tom smislu, nadam se da se slažete da se takve podele naglašavaju ako se organizuje prijem košarkaša Crvene zvezde, a ne usledi jednako i prijem košarkaša Partizana.


Mir Božji s Vama, i po ovoj vrućini koja nam izgleda svima smeta - napisao je Vujošević.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru