Snažna poruka studenata ispred Skupštine: Naši drugovi su otišlii iz Srbije, ne za novcem, već za slobodom

 Danas se osim u Beogradu, protest "Srbija protiv nasilja" održava i u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Sva četiri protesta počela su tačno u 18h.


Ovo su zahtevi su protesta

Hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru - smena Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama promovišu nasilje poput Pinka i Hepi TV i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.


Smena  ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina. 

Kragujevačani izviždali funkcionere SNS

"Gumac Dušan Stanikić, nabrajao je funkcionere SNS odgovorne za stanje u državi. On je "prozivao" je premijerku Anu Brnabić, ministarku kulture, Maju Gojković, ministra Sinišu Malog, novog predsednik SNS Miloša Vučevića, predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Svako ime je ispraćeno glasnim zvižducima i negodovanjem.

Na protestu u Beogradu su ponovo vidljive kartonske figure koje simbolizuju ljude u odelima zatvorenika. 



Reč je Aleksandru Vučiću, Aleksandru Šapiću, Zagorki Dolovac, Bratislavu Gašiću i Aleksandru Vulinu. 

Na protestu u Beogradu se obratio Smiljan Banjac, novinar i voditelj.


On je na samom početku pozvao građane da skandiraju "Vučiću odlazi".


"Dobro veče uporni građani i građanke. Hvala vam što ste sedmi put ovde. Verovali smo i nadali se da će oni koji donose odluke konačno naučiti šta je odgovornost. Iako svesni da nemamo više vremena, čekali smo mirno i strpljivo, jer želimo da budemo bolji od njih. Više od šest nedečlja, svi mi na ulicama vapimo da se ispune naši zahtevi", rekao je Banjac.


Dodao je da poručuju: "Ili će stati nasilje, ili će stati Srbija".

Nebojša Stanojević, rudar iz Aleksinca zamolio je okupljene da za sve stradale rudare održe minut ćutanja. 

Emotivan govor rudara iz Aleksinca.

"Došao sam da ovde sa vama potražim pravdu za svoje kolege koje su poslati u mrak bez vode i struje i više se nisu vratili svojim porodicama. Došao sam da pitam ko je odogovoran za to što su se moje kolege ugušile od metana za svega nekoliko sekundi? Mi rudari znamo kako je kada se navikneš na mrak. Danas sam ovde da kažem da i dalje verujem u istinu. Danas sam ovde da kažem da nećemo prihvatiti društvo u kom nema odgovornosti i posledica", rekao Nebojša Stanojević, rudar iz Aleksinca.

Obraća se sportista Mirko Poledica. 


"Voljeni narode, velika je čast što stojim ispred vas. Ne postoje reči kojima mogu da izrazim osećanja koja ste probudili u meni. Nisam spremio govor, došao sam da govorimo iz srca", rekao je Poledica. 


Dodao je da je došao kao roditelj i kao sin koji je zabrinut za budućnost svoje dece. 

Student FPN Pavle Cicvarić rekao je da mu je drago da je toliko ljudi došlo.


"I Luka i Ognjen i David su moji drugovi koji su otišli iz ove zemlje, ne u potrazi za novcem, već za slobodom i pravdom, koje nisu uspeli da nađu u Srbiji", rekao je.


Kako je rekao, studenti neće više ćutati.


"Zamenili smo Desanku Maksimović i J.J. Zmaja rijalitijima, Zmajem od Šipova, Jelenom Karleušom i Draganom J. Vučićevićem", rekao je on.


Imao je pitanje i za druge medije.


"Umesto da prenose koliko nas je ovde, zbog čega nas ne emituju? Zato što nas se plaše, znaju da smo mi pretnja ovom vladajućem režimu. Jesmo li izdajnici ako želimo Srbiju gde se ne neguje kultura nasilja, nego kultura dijaloga? Naravno da nismo", kaže on.


Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru