Novak prestiže Nadala u večnoj trci o kojoj se retko priča

 Novak Đoković je odavno znao da njegova karijera nije sprint, već maraton, a sada u završnim etapama ostavlja iza sebe i Rodžera Federera i Rafaela Nadala.


Postoje rekordi koje je srušio, broj grend slem trofeja samo je jedan od njih, možda i najvažniji, ali ima i onih kojima je nadomak po prvi put u karijeri.


Đoković je nakon osvajanja Rolan Garosa i sedam uzastopnih pobeda došao do ukupno 1.058 trijumfa u karijeri uz samo 210 poraza, što je 83,4 odsto uspešnosti, pa ima najbolji procenat u istoriji tenisa. U ovom trenutku od aktivnih igrača više trijumfa od njega ima samo Rafael Nadal koji je na 1.068 uz čak 220 poraza.

To znači da bi Đoković već na Vimbldonu sa sedam pobeda mogao da bude na samo tri trijumfa od izjednačenja rekorda, koji bi već do jeseni mogao da bude u njegovim rukama.


Bio bi to prvi put u karijeri da ima više pobeda od Španca, što i ne čudi jer je postao profesionalac dve godine kasnije u odnosu na njega. Kolika je velika razlika između njih dvojice i ostatka ATP karavana najbolje svedoči to što je prvi sledeći na listi po broju pobeda Endi Mari sa „tek“ 725, dok je na četvrtom mestu Rišar Gaske koji je od četvrtka u klubu 600 (ujedno je i prvi Francuz koji je u tome uspeo).

Novak je u ovom trenutku na petom mestu večne liste po broju ukupnih pobeda, što dovoljno govori o njegovoj nestvarnoj konstantnosti koja sada traje već deceniju i po. Više pobeda imaju samo Džimi Konors (1.275), Rodžer Federer (1.245), Ivan Lendl (1.069), te pomenuti Nadal (1.068).


To znači da bi Đoković vrlo brzo mogao da se nađe na trećem mestu svih vremena i teško da bi bilo ko mogao uskoro da ga ugrozi.


Trenutno se nalazi na odmoru, a onda će započeti pripreme za Vimbldon koji je na programu od 3. do 16. jula. Nema potvrde na kom će turniru igrati posle Vimbldona, ali će to verovatno biti Rodžers kup, masters u Kanadi, koji je od 7. do 13. avgusta ili pak Sinsinati masters koji se igra od 13. do 20. avgusta. Ovi turniri su obično uvertira za US Open, a Novak još uvek nije objavio da li će se na njima takmičiti.

U ovoj fazi karijere je sigurno samo da će jurišati na grend slem titule i da jedino tu zasigurno znamo da će se takmičiti. Novakova najuspešnija sezona u karijeri po broju pobeda je bila tokom 2015. godine kada je upisao 82 pobede uz samo šest poraza, ali od 2016. nijedne sezone nije odigrao više od 75 mečeva.


To znači da Novak nema nikakvu nameru da uvećava broj ukupnih pobeda, već samo velikih trofeja. U karijeri je do sada osvojio 94 titule i po tome je izjednačen na trećem mestu sa Ivanom Lendlom. Ispred njega su samo Federer sa 103, te Konors koji je stigao do 109.


Srpski teniser zasigurno ima u planu da uveća broj titula i da prebaci broj 100, a u idealnom scenariju bi to mogao da učini već ove godine. Ipak, neće juriti trofeje na turnirima iz serije 250 ili 500, već samo na onim najvećim, pa će zadatak biti neuporedivo teži.


Ipak, govorimo o čoveku koji je izgubio samo četiri puta od 2014. godine u finalima grend slem turnira, a odigrao je čak 21 finale.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru