Moskva se sprema za napad Vagnera! Mitraljez postavljen na ulazu u grad, kopaju se rovovi, vojska blokira sve

 U samoj Moskvi i na obodima grada, prema pisanju zapadnih medija, odvijaju se užurbane pripreme za dolazak konvoja Vagnerovih plaćenika koje predvodi Jevgenij Prigožin, a koji su započeli oružanu pobunu protiv vojske i režima. Vagnerovci su zauzeli gradove Rostov i Voronjež, a konvoj je sada viđen na nešto više od 400 kilometara udaljenosti od Moskve. Ruska vojska se priprema za dolazak Vagnera, koji se očekuje u večernjim časovima.


BBC je verifikovao video koji prikazuje Vagnerov konvoj naoružanih vozila kako putuje autoputem M4, koji povezuje Voronjež i Moskvu kroz region Lipecka.


Guverner Lipecke oblasti je zamolio stanovnike da ostanu kod kuće i izbegavaju putovanja, bilo javnim vozilima ili javnim prevozom. Ova oblast se nalazi na oko 400 kilometara udaljenosti od Moskve.

Ruski vojnici su navodno postavili mitraljez na ulazu u Moskvu, prema fotografijama koje je objavio ruski list Vedomosti.


Kako prenosi Rojters, list Vedomosti izvestio je da je mitraljez postavljen na jugozapadnom rubu grada. Fotografije takođe pokazuju okupljanje naoružane policije na auto-putu M4 kojim se kreću pobunjeni Vagnerovi plaćenici.

Sergej Nariškin, šef ruske spoljne obaveštajne službe SVR, rekao je da je jasno da je propalo ono što je nazvao pokušajem destabilizacije društva i rasplamsavanja bratoubilačkog građanskog rata.


Istovremeno, na ulicama Moskve navodno se nalazi veliki broj oklopnih vozila, postavljeni su vojni punktovi i zaštitna ograda oko svih institucija.

Vojska paralelno postavlja jedinice na obode grada, naročito oko auto-puta kojim se kreće Vagnerov konvoj. Prema pojedinim navodima, kopaju se rovovi oko Moskve.


Podsetimo, šef ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin optužio je ministarstvo odbrane da je namerno granatiralo njegove snage i proglasio početak oružane pobune.

On je krenuo ka Moskvi, gde želi da se obračuna sa vojnim vrhom i zameni ga, a upao je i u sukob sa predsednikom Vladimirom Putinom.


Putin je njegov čin nazvao izdajom i poručio da će se Rusija braniti, dok sa Prigožin kaže da Putin i te kako greši.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru