Vagner će napustiti Bahmut, Rusija započela evakuaciju u blizini Zaporožja

 Vlasnik ruske paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin izjavio je danas da će njegove snage napustiti ukrajinski grad Bahmut 10. maja.



''Izjavljujem u ime Vagnerovih boraca, u ime Vagnerove komande, da ćemo 10. maja 2023. godine prebaciti naše položaje u naselju Bahmut jedinicama Ministarstva odbrane i povući ostatke Vagnerovih logističkih kampova, kako bismo mogli da 'poližemo rane'''. Vangerove jedinice izvlačim iz Bahmuta jer je besmisleno da u nedostatku municije idu u propast'', rekao je Prigožin.

ČEČENSKI LIDER Ramzan Kadirov poručio je da je njegova vojska spremna da zameni borce Vagnera u Bahmutu ako to bude bilo potrebno.

"Ako stariji brat Prigožin i Vagner odu, onda će Generalštab ostati bez iskusne borbene jedinice, a mlađi brat Kadirov i Ahmat zauzeće njeno mesto u Artjomovsku (Bahmut). Naši borci su već spremni da napreduju i zauzmu grad", napisao je Kadirov na Telegramu.

ZAMENICA MINISTRA odbrane Ukrajine Hana Malijar izjavila je danas da Rusija dovodi pripadnike paravojne formacije Vagner sa linije fronta u grad Bahmut, i da Moskva namerava da zauzme taj grad.

Kako je rekla, plan je da grad bude zauzet do 9. maja, kada se slavi Dan pobede u Drugom svetskom ratu.

RUSIJA JE započela evakuaciju sela u blizini Zaporožja, a ruski gubernator Jevgenij Balicki naveo je da do tog poteza dolazi zbog očekivane ukrajinske kontraofanzive.

Sa tog područja bi moglo da bude odvedeno oko 70.000 civila, piše "Gardijan".

"U proteklih nekoliko dana, neprijatelj je intenzivirao granatiranje naselja u blizini linije fronta", rekao je Balicki i dodao da je doneo odluku da evakuiše pre svega decu i roditelje, starije osobe, invalide i pacijente u bolnicama.

UKRAJINA, RUSIJA, Turska i Ujedinjene nacije nisu uspele da postignu dogovor tokom današnjih pregovora o izvozu žita.

Portparol UN Farhan Hak izjavio je da nije dato ovlašćenje nijednom novom brodu za izvoz žitarica preko Crnog mora, prenosi Rojters.

On je dodao da se nastavljaju svakodnevne inspekcije prethodno odobrenih brodova.

LIDER DNR Denis Pušilin saopštio je danas da su ruske snage poboljšale svoje položaje u blizini Advejevke. 

"Prvi armijski korpus DNR nastavlja da napreduje. Položaji su poboljšani u pravcu Marije, Avdejevke i Džeržinskog", napisao je Pušilin na Telegramu, prenosi TASS.

Prema njegovima rečima, situacija u DNR je poslednjiih dana očekivano eskalirala.

RUSKE SNAGE bombardovale su danas stambenu zgradu u naselju Avdejevke u Donjeckoj oblasti i ubile jednu ženu, sapštio je načelnik gradske vojne uprave Vitalij Barabaš.

"Na drugom spratu stambene zgrade živela je tročlana porodica. Nakon udara, žena je izletela kroz prozor i umrla, dok su njeni muž i majka zatrpani pod ruševinama", rekao je Barabaš za sajt "Suspline", prenosi Kijev Independent.

DONIRANJE HRVATSKIH vojnih helikoptera Ukrajini je vojna tajna, ali sve se odvija planiranom dinamikom, saopšteno je danas iz hrvatskog Ministarstva odbrane (MORH).

"Svi detalji oko donacija Ukrajini predstavljaju klasifikovane podatke i u skladu s propisima o zaštiti tajnosti podataka, nismo u mogućnosti iznositi u javnost", navodi se u sa saopštenju resora odbrane.

Dodaje se da nema nikakvog razloga za uznemirenost.

Click Here To Join Native Media

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru