Tuku ga, menjaju čuvare: A Džoker piše istoriju

 Kako zaustaviti Nikolu Jokića? Ukoliko imate odgovor na ovo pitanje Los Anđeles Lejkersi bi vam verovatno platili da saznaju. I to bogato...



Upravo to je najveća nepoznanica u Kaliforniji nakon što je Denver poveo sa 2-0 u seriji finala Zapada pobedom od 108:103 nakon preokreta. Nikola Jokić je upisao četvrti uzastopni tripl-dabl, sedmi u ovom plej-ofu, 13. u istoriji lige (treći na večnoj listi plej-ofa), izvodio je fantastične poteze, pa je i Lebronu Džejmsu „prodao“ njegovu foru.


Sve ovo je učinilo da i Lejkersi budu prilično isfrustrirani, Lebron nije želeo da se pozdravi sa Nagetsima nakon meča, iznervirao se zbog ponašanja kamermana. To su stvari koje Džejms obično ne radi ili na njih ne obraća pažnju, ovog puta su stvari znatno drugačije. I za to je kriv upravo Jokić i činjenica da retko ko može da mu odgovori kako fizički, tako i po košarkaškoj inteligenciji.

Denver je sa 4-2 izbacio Finiks u prethodnoj rundi, a Džok Lendejl, bivši centar Partizana i sada član Sansa, pojasnio je koliko je bio nemoćan protiv srpskog asa u toj seriji.


„Sve radim kako treba, jurim ga po terenu, kad je dobio loptu odlično sam postavljen, pratim ga… I onda te samo okrene ramenom i desnom rukom pogodi iz koraka! A nisam mogao da odigram bolju obranu. Doslovno sam sve uradio, sve što se moglo da mu oduzmem loptu. Usput sam ga tukao, zapravo radio sam to celu seriju“, rekao je Lendejl.

Onda je dalje govorio o tom udaranju centra.


„Sve vreme sam ga udarao. To je bio plan, ideja je bila da trčim za njim po terenu i tučem ga koliko god je moguće. Mislim da mi je napadački skok drastično pao jer nisam ni gledao loptu, samo sam pokušavao da ga iscrpim“, nastavio je da priča Lendejl.


Centar Finiksa nije krio koliko je bio isfrustriran…


„Dobro sam ga čuvao, držao ga na procentu šuta manjem od 50 posto, ali svi su govorili: ‘Pa, naravno da će to uradi onoj propalici Džoku Lendejlu. Ko je taj tip, pobogu?’ Pa, zar ne vidite? Zar ne vidite koliko ga teram da radi? Onda su uskočili navijači Lejkersa, kao, nećemo mi imati te probleme jer je Entoni Dejvis 10 puta bolji igrač od Džoka. U nekim stvarima verovatno i jeste. Ali naterao sam ga da radi. Onda samo shvatiš da nećeš moći da ga zaustaviš. Jednostavno se to ne može. I niko drugi ne može, baš me briga što ko kaže. Postoje igrači koji možda nekad odigraju i iznad njegovog nivoa, ali će definitivno pasti. On nikad. On je uvek na vrhu. Nikad nema lošu utakmicu. Brz je. Vertikalno nije atleta kao drugi. Ali njegova sposobnost da izabere uglove i brzo do njih dođe, to kako koristi gornji deo tela da okrene ljude, to nema niko“, završio je Lendejl.

Mislili su Lejkersi da je Entoni Dejvis, po mnogima najbolji defanzivac u plej-ofu i čovek koji je ređao blokade u nizu, biti penicilin za Jokića. A desilo se upravo suprotno, ne samo da defanzivno nije mogao da se nosi sa Jokićem 1 na 1, već je i sam „popio“ blokadu koja je Dejvisa dodatno udaljila od reketa.


Jokić se isprofilisao kao gazda u reketu, a onda je očekivano Darvin Hem, trener Lejkersa, odlučio da promeni pristup. Bilo je za očekivati da će se ovog puta smenjivati čuvaru na Somborcu, pa je tako nakon Dejvisa mora da se rve sa još dvojicom igrača.


Jedan od njih je bio Rui Hačimura koji je trebalo da bude X faktor, a drugi je trebalo da bude direktno Džejms. Veteran NBA lige je odlučio da preuzme veliku defanzivu odgovornost, ali je to uzelo danak u napadu (0/10 šutira trojke u ovoj seriji).


Bil Simons, osnivač „Ringera“, pojasnio je zbog čega su se odlučili za to da Lebron i Jokić imaju direktan duel.

„Sviđa mi se što su stavili Lebrona na Jokića jer sudije prosto neće da sude faulove Lebronu. I oni se plaše njega. To je pametno. Može da se izvuče sa mnogo više stvari. Već smo to videli na ovom meču“, poručio je Simons i tako pogodio pravo u centar.


Mislili su „jezeraši“ da će zakrpiti sve rupe u defanzivi time što će Jokića umoriti promenama, a onda je odgovornost preuzeo Džamal Marej i sasuo 37 poena. Ipak, tri četvrtine je taj tim na leđima nosio upravo srpski centar.


Hačimura je znao da napravi probleme Jokiću (izgubio je nekoliko vezanih lopti), ali to i dalje nije bilo rešenje problema za Lejkerse. Više je to ličilo na lepljenje flastera na otvorenu ranu.


Jokić je nezaustavljiv, upisao je sedam tripl-dablova u ovom plej-ofu i čak četiri zaredom. Samo još jedna pobeda u Los Anđelesu bi za Denver verovatno bila dovoljna da se u petom meču obezbedi (možda i dva brejka) plasman u finale NBA lige.


Po prvi put u istoriji. To je upravo omogućio Jokić.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru