Šta ovaj čovek sve može: Jokićev istorijski tripl-dabl

 Nikola Jokić je košarkaški unikat, ali i čovek koji ne prestaje da pomera granice.



NBA liga se igra punih 76 godina, ali ono što je Nikola Jokić uradio protiv Finiksa (121.114) nije uspeo da uradi nijedan igrač. Barem ne u jednom istoj noći.

Jokić je odigrao zaista nestvarnu utakmicu. Do tripl-dabla je stigao za 28 minuta provedenih na parketu, a završio je sa impresivnim brojkama. Postigao je 30 poena i upisao po 17 skokova i asistencija (od toga je sedam asistencija podelio u prvoj četvrtini što mu je lični rekord).


Nijedan igrač u istoriji pre njega nije upisao više od 25 poena, te 15 i više skokova i asistencija na jednom susretu.


Ipak, ovo i ne čudi jer su mnogi rekordi bili nedodirljivi dok u ligu nije došao Jokić. Srpski centar je izjednačio i broj mečeva u plej-ofu sa tripl-dabl učinkom za jednog centra. Sada ima devet baš kao i veliki Vilt Čemberlejn.

Finiks je uspeo da iskoristi prednost domaćeg terena da smanji na 2:1 u pobedama i da izbegne popularnu „metlu“. I to najviše zahvaljujući fantastičnoj utakmici Devina Bukera, koji je ubacio 46 poena, a samo u prvoj četvrtini je spakovao 18 kroz mrežicu gostiju.

Možda bi bilo bolje za Denver da je Nikola kraće boravio na klupi, možda da je Džamal Marej bio manje sebičan na startu poslednje četvrtine, a možda da su Nagetsi, prosto, bolje šutirali za tri poena, jer su se propisno ispromašivali i u drugoj i u četvrtoj deonici meča. Na kraju su šutirali trojke 10/30.


Za to vreme Devin Buker je nemilosrdno punio koš Denvera, dok je Kevin Durent tukao sa slobodnih bacanja: potpuni kuriozitet, do poslednjih deset sekundi pre kraja bio je jedini igrač Finiksa koji je šutirao penale na meču! Ali su mu zato procenti iz igre bili užasni. Ipak, kompenzovao je to as Sansa skokovima, asistencijama i igrom u odbrani, pa se promašaji nisu videli u rezultatu. Na koncu je i on ubacio velikih 39 poena, od toga 14 sa penala, a šut iz igre mu je bio 12/31.


Denver je odigrao jako loše prvo poluvreme, gotovo da mu odbrana nije postojala na terenu, primio je 67 poena, dok je napad u drugoj deonici potpuno stao i na kraju prve polovine meča Finiks je imao prednost od 15 poena.


Ali, brzo su Nagetsi istopili tu razliku, pet minuta pre kraja treće četvrtine su čak poveli sa pola koša prednosti (79:78). Vratili su se u igri nošeni sjajnom Jokićevom igrom i u odbrani i u napadu.


Možda ključni period za poraz gostiju bio je uvod poslednje deonice, kada je Finiks napravio seriju 9:0, u velikoj meri zbog Marejevog „brljanja“ i što je Jokić bio na klupi da uzme malo vazduha. Kada se vratio u igru, srpski as je uspostavio ponovo balans u timu, Denver se mučio sa šutem, ali je uspevao da topi zaostatak, da bi sa tri Nikolina poena na tri minuta pre kraja smanjio na pet poena minusa (109:104).

A, onda dve promašene otvorene trojke Džamala Mareja stavile su omču oko vrata Nagetsima, dok je ulogu egzekutora preuzeo Ti Džej Voren sa pet vezanih poena i pobeda je ostala u rukama Finiksa koji je smanjio na 2:1 u polufinalnoj seriji.


Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru