Nestvarno, brutalno i savršeno: “Jokić je zaslužio košarkaški doktorat”

 Neverovatne partije Nikole Jokića, koji je odveo Denver Nagetse u finale Zapadne konferencije (4-2 protiv Finiks Sansa), glavna su tema u NBA krugovima, pogotovo jer savršenu sezonu nije „krunisao“ MVP nagradom.





Činjenica da Jokić briljira dok Džoel Embid ima velikih problema sa Filadelfija Seventisiksersima dovela je do niza hvalospeva na račun momka iz Sombora, a posebno je odjeknuo tekst na portalu „The Athletic“, koji je napisao novinar Nik Kosmider, pod nazivom „Prava veličina Nikole Jokića je u njegovoj sposobnosti da iznova podiže lestvicu“.


„Ponekad je teško izdržati tempo dok pokušavate da objasnite sve ključne trenutke, šuteve koji prkose logici i zdravom razumu i neverovatan rad nogu iznova i iznova, svake noći“, naveo je na početku teksta.


Nakon prepričavanja svoje razmene sa trenerom Majklom Malounom, koji ga je „izazvao da pokuša da pronađe reči za opis Jokićeve briljantnosti“, usledio je citat nekadašnjeg krila Denvera, Džejlena Rouza:


„Ovo je matura njegove veličine“, rekao je Rouz na poluvremenu utakmice protiv Sansa kojom su Nagetsi obezbedili mesto među četiri najbolja.


„Jokić je odavno zaslužio svoj košarkaški doktorat. Ali ono što je Rouz tako precizno ilustrovao je činjenica da, bez obzira na to koliko Jokić da je dobar bio u prošlosti, njegova magija leži u sposobnosti da konstantno i iznova pomera lestvicu“, napisao je Kosmider.

„Postoji mnogo razloga iz kojih Nagetsi imaju legitimnu šansu da se domognu prvog trofeja prvaka NBA lige u istoriji. Generalni menadžer Kalvin But je napraivo savršenu akviziciju u vidu Kentavijusa Kaldvel-Poupa i Brusa Brauna, Džamal Marej je pokazao da može da „zatrpa“ koš rivala i u plej-ofu, trener Maloum je napravio prave i brze promene. Ali najveći razlog iz kog Denver izgled kao sve jači kandidat svakog dana leži u činjenici da Jokić nije prestao da traži novu, plej-of brzinu. Denveru je potrebno još osam pobeda za titulu, a ako dođu do njih, i Jokić nastavi putem kojim trenutno ide, ova sezona će ući u istoriju kao jedno od najboljih plej-of izdanja u bogatoj istoriji lige“, dodao je Kosmider.


Nagetsi će u finalu igrati protiv boljeg iz međusobnog okršaja Los Anđeles Lejkersa i Golden Stejt Voriorsa.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru