EU: Predlog da se promeni politika prema Kini, ali uz nastavak saradnje

 Evropska služba za spoljne poslove predstavila je plan za promenu politike Evropske unije prema Kini, sa ciljem da se smanji rizik ekonomske zavisnosti od Pekinga, ali uz nastavak saradnje kada je reč o globalnim pitanjima.




Dokument je najnoviji pokušaj Evropske unije da uspostavi ravnotežu između stavova njenih 27 članica i želje da se zadrži poseban pristup prema Kini, uz istovremeno očuvanje bliskog partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama, navodi Rojters.

U dokumentu, visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj naveo je da postoje najmanje tri razloga za promenu politike prema Kini.

Prvi je promena Kine usled porasta nacionalizma, drugi je zaoštravanje konkurencije između SAD i Kine i treći je "činjenica da je Kina ključni igrač u regionalnim i globalnim pitanjima".

U predlogu se dodaje da će "saradnja, konkurencija i rivalstvo i dalje biti u središtu politike EU prema Kini", te da je očigledno da je poslednjih godina rivalstvo postalo važnije.

"Međutim, moramo da nastavimo da se bavimo Kinom", navodi se u dokumentu.

Istovremeno, dodaje se da koordinacija sa SAD ostaje ključna, međutim ističe se da EU ne bi trebalo da prihvati politiku u kojoj postoji samo jedan pobednik u nadmetanju između SAD i Kine.

Navodi se da EU treba da diverzifikuje izvore snabdevanja u ključnim sektorima, pogotovo onim koji su ključni za zelenu i digitalnu tranziciju.

Dokument na sedam stranica poslat je vladama članica Evropske unije, uoči današnjeg sastanka njihovih ministara spoljnih poslova u Stokholmu.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru