Ukrajina kritikovala rusko predsedavanje Savetom bezbednosti UN

 ŠEF KANCELARIJE PREDSEDNIKA UKRAJINE Andrij Jermak saopštio je da rusko predsedavanje Savetom bezbednosti UN, koje počinje danas, ne predstavlja samo, po njegovim rečima, "sramotu", već i simboličan udarac za sistem međunarodnih odnosa. 







Jermak je na Tviteru kritikovao i Iran koji prema tvrdnjama Kijeva i njegovih saveznika snabdeva Rusiju oružjem koje se koristi protiv ukrajinskih ciljeva, prenosi Rojters.  

"Na datum kada jedna teroristička država- Iran- slavi državni praznik, druga teroristička država -Rusija - započinje predsedavanje Savetom bezbednosti UN. To mnogo govori", napisao je Jermak.

Rusija danas preuzima predsedavanje Savetom bezbednosti UN, koje se menja svakog meseca, i namerava, prema rečima Kremlja, da "iskoristi sva prava" koja proističu iz te funkcije.

UKRAJINSKI PREDSEDNIK Volodimir Zelenski razgovarao je danas telefonom sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o situaciji na frontu i odbrambenoj saradnji dve zemlje.

        „U jednosatnom razgovoru sa Emanuelom Makronom, detaljno i efikasno smo razgovarali o odbrambenoj saradnji Ukrajine i Francuske. Detaljno sam ga informisao o situaciji na frontu“, napisao je Zelenski na Telegramu.

UKRAJINSKI PREDSEDNIK Volodimir Zelenski uveo je sankcije prema 33 ruska državljanina i 225 kompanija, navodi se u ukazu koji je danas objavljen na  sajtu predsednika.

           Kako se navodi, desetogodišnje sankcije uključuju zamrzavanje imovine, zabranu trgovine i ukidanje licenci, preneo je TAS S.

SLUŽBA BEZBEDNOSTI UKRAJINE (SBU) potvrdila je danas da je starešini Kijevsko-pečerske lavre mitropolitu Pavelu predata optužnica, navodeći da se on tereti za izazivanje verske mržnje i pravdanje ruskih akcija u Ukrajini.  

Kako se navodi u dokumentu, mitropolit je više puta uvredio verska osećanja Ukrajinaca, imao je neprijateljski odnos prema njima i negirao i opravdavao agresiju Ruske Federacije, saopštila je SBU na Telegramu, kako prenosi RIA Novosti.

Starešina Kijevsko-pečerske lavre, mitropolit Pavel, prethodno je danas rekao da mu je određen kućni pritvor.

On je naveo da mu je ranije danas uručen dokument u kojem ga ukrajinske vlasti sumnjiče za "saradnju sa Rusijom" i "raspirivanje međuverske mržnje".

REAKCIJA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE na progon kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) je minimalna i nedovoljna, izjavio je šef Sinodalnog odeljenja za odnose crkve sa društvom i medijima Moskovske patrijaršije Vladimir Legojda.

          "O ukrajinskoj vladi ćutimo, ona je uzrok onoga što se dešava. Ali reakcija svetske zajednice koja bi mogla da utiče na to je minimalna i potpuno neprikladna onome što se dešava", rekao je Legojda u emisiji "Crkva i mi“ na TV kanalu Rusija 24.

          Ranije je objavljeno da je mitropolit Pavel, iguman Kijevsko-pečerske lavre, optužen za izazivanje međureligijske mržnje zbog kritika raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU ) stigao na saslušanje u Ševčenkovski okružni sud u Kijevu. 

U RUSKOM GRANATIRANJU u Donjecku poginule su dve osobe, uključujući bebu, rekao je danas regionalni lider za Si-En-En (CNN). 

        Dve osobe, uključujući petomesečnu bebu, poginule su u gradu Avdejevka u ruskom granatiranju tokom noći i jutros, rekao je regionalni lider Pavlo Kirilenko.

        On je izjavio i da je jedan civil ranjen u gradu Družkivka u Donjecku, a da su u granatiranju oštećene dve stambene zgrade, škola i banka.

UKRAJINSKE TRUPE ispalile su danas 10 raketa na Jasinovatu u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštila je misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ukrajinskim ratnim zločinima.

RUSKE TRUPE uništile su ukrajinsko skladište municije u oblasti Harkova, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

        „Skladište municije 127. brigade teritorijalne odbrane uništeno je u blizini naselja Izbitskoje u Harkovskoj oblasti“, ​​navodi se u izveštaju.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru