U Beogradu se održava „Pro-life samit“: „Iza događaja stoje opasne ideje, polutajni organizatori pokušavaju da proguraju fašizam“

Aleksandra Mališić iz organizacije BeFem i teološkinja i aktivistkinja Lana Bobić slažu se da se da iza pokreta koji su najavili tzv. "Pro-life samit" u Beogradu stoje opasne ideje, kao i da oni deluju polutajno. Mališić ističe da ovi pokreti pokušavaju da "proguraju opasne politike iza kojih se krije fašizam".


Podsećamo, međunarodni Pro-life samit će se održati u Beogradu sredinom maja, a u najavi za skup piše:


„Moramo razgovarati o tome da je svaki embrion jedinstveni ljudski život i da abortusi ugrožavaju demografiju“. Inače, brojni akteri sa globalne scene koji zagovaraju anti-rodne politike, zabranu abortusa i kontracepcije okupiće se u srpskoj prestonici u isto vreme kada je gradonačelnik Šapić zajedno sa patrijarhom SPC Porfirijem najavio manifestaciju Beogradski dani porodice.


Kada se uđe na sajt „Pro-life“ vidi se da je to mreža velikog broja organizacija iz celog sveta, ali većinom iz SAD-a.


Mališić na pitanje kako su oni nastali, kaže da su u pitanju duži koreni, ali da se radi o američkom kontestu i da je neobično da se neke organizacije iz naše zemlje povezuju sa njima i deo su te alijanse.


„Simptomatično je da se radi o uticajima politika i ideologija koje su nastale u SAD a koje neko ovde želi da sprovodi“, dodaje Mališić.


Bobić navodi da su ove organizacije antirodni pokreti i da su veoma jaki, iako nisu jaki u javnosti, budući da se infiltiraju u sistem propagirajući vrlo opasne agende.


Budući da dolazi iz Hrvatske, Bobić navodi da je u Hrvatskoj Ustavni sud doneo odluku da pobačaj ne može biti kriminaliziran i da zbog toga nema straha da će pobačaj biti zabranjen, ali dodaje da u Hrvatskoj realno pobačaj nije dostupan jer ga ogroman broj bolnica ne radi zbog priziva savesti.

Veliki je, kako dodaje, uticaj antirodnih pokreta i u spoju sa crkvom u Hrvatskoj govorimo o klerikalizaciji ginekologije.


Kaže i da pojava ovakvih organizacija može na prvu loptu izgledati smešno i da nije ozbiljna pretnja, ali da nije tako.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru