Tadić i Jeremić: Vučić trebalo da prisustvuje sednici SB UN o KiM

 Na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija danas će biti razmatran novi šetomesečni izveštaj o Kosovu i Metohiji, a lideri SDS Boris Tadić i Narodne stranke Vuk Jeremić ocenili su da je sednici trebalo da prisustvuje predsednik Aleksandar Vučić i da nedvosmisleno kaže da je za Srbiju članstvo tzv. Kosova u UN neprihvatljivo.




Tadić je u saopštenju naveo da je Srbija trebalo da pokrene inicijativu u Savetu bezbednosti kao odgovor na nemačko-francuski sporazum, "braneći naše osnovne i legitimne interese na Kosovu u ključnoj međunarodnoj instituciji". 

On je ocenio i da je Vučić trebalo da iskoristi priliku da na sednici otvori pitanje kršenja međunarodnog prava i pomeri težište sa nemačko-francuskog sporazuma kao političke platforme kojom se, kkao je dodao, pregovara o statusu KiM i da se težište vrati prema SB UN.

Tadić smatra i da je "ispuštena prilika" da Vučić danas u SB UN "nedvosmisleno naglasi da je za Srbiju članstvo tzv. države Kosovo u UN apsolutno neprihvatljivo".

Jeremić je za RTS rekao da je današnja sednica SB UN jedna od najvažnijih u poslednjih deset godina, jer Srbi na KiM žive u nikada težim okolnostima i zato što je došlo do dogovora u Ohridu i Briselu na osnovu francusko-nemačkog plana u kojem se, kako kaže, navodi da se Srbija neće protiviti članstvu tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama.

Jeremić je takođe ocenio da je Vučić imao jedinstvenu priliku da u Njujorku saopšti da se Srbija protivi članstvu tzv. države Kosovo u Ujedinjenim nacijama i zatraži od stalnih članica Saveta bezbednosti, pre svega Rusije i Kine, da upotrebe svoj veto ako odlučivanje o tome dođe na dnevni red.

On smatra da nije dovoljno da to uradi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, jer Srbija, kako je rekao, na najvišem nivou treba da saopšti svoj stav i upozna međunarodnu zajednicu sa okolnostima u kojima Srbi na KiM žive.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru