Savo Manojlović: Zanemarivanje peticije protiv Rio Tinta je državni udar

 Teme iz digitalnih medija koje su bile aktuelne prethodnih dana je u današnjem izdanju emisije "Pokreni se" na TV Nova komentarisao Savo Manojlović, direktor za kampanje pokreta Kreni-promeni







Manojlović je u nedelji za nama rekao da ima materijalne dokaze da su potpisi za zabranu iskopavanja litijuma bili u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a u današnjem gostovanju na TV Nova je rekao da su podnete krivične prijave, a da su neki poslanici tražili formiranje anketnog odbora.


„Čak i hipotetička situacija, da su nestali potpisi, da ih je neko ukrao, a u detektivskim romanima uvek se polazi od toga ko je imao najveći motiv, predsednik kaže da jedini on sme da priča protiv te inicijative i kampanje protiv Rio Tinta, znači detektiv bi krenuo od njega. Hipotetička situacija – predsednik kao Pepeljuga preskače balkon Predsedništva, prelazi ulicu noću, negde pred ponoć, vrata Skupštine mu otvara hrabri vitez Orlić, kradu te potpise, odlaze da žive srećno u obećanoj zemlji Rio Tinta. Čak i u toj bajci, čak i da su potpisi stvarno nestali, a nisu, Narodna skupština je u obavezi prema zakonu, da stavi te potpise na glasanje“, kaže on, podsećajući da je Skupština imala mesec dana da dostavi potpise na dopunu pokretu Kreni-promeni, a ako se to ne desi, oni se stavljaju na glasanje na prvom redovnom zasedanju, u martu.


Manojlović kaže da je prema Ustavu redovno zasedanje Skupštine u martu, potom u oktobru, a ako potpise ne stave na glasanje, to je po definiciji državni udar.

Kako kaže, Vladimir Orlić sprovodi državni udar.


„Ustavno načelo kaže da 30.000 građana mogu da predlože određeni zakon, a kada državni organ pokuša da spreči neko ustavno-pravno ovlašćenje određenog entiteta koji može da sprovodi neku javno-pravnu radnju, u ovom slučaju da predlaže zakon, to je definicija državnog udara“, konstatuje Manojlović.


On napominje da mu se, nakon otkrića koje je izneo, niko od nadležnih nije obratio.


Manojlović ističe da su potpisi predati u maju, nakon čega se čekalo na konstituisanje Skupštine, a kada je u septembru ona formirana, iz Kreni-promeni su odmah reagovali i predali dopis da se to stavi u proceduru.


„Ko godzna da čita – funkcionalno pismena osoba, ne mora da bude pravnik, ako pročita dva člana Ustava i dva člana zakona, jasno je da vlast ovime sprovodi državni udar“, ističe on.


Prema njegovim rečima, vlast šalje poruku da ne poštuje Ustav sopstvene zemlje.



Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru