Obradović emotivno posle velikog uspeha: O ovome će se pričati

 Trener Partizana Željko Obradović dugo je odgovarao na mnoga pitanja posle velikog uspeha crno-belih.





Klub iz Humske se posle deset godina vratio u Evroligu i odmah je uspeo da se plasira u Top 8 ovog takmičenja i da ode na megdan Realu iz Madrida sa šestog mesta.

Crno-beli su u poslednjem 34. kolu pobedili Panatinaikos pred svojim navijačima sa 83:81 iako su se mučili i u drugoj četvrtini kaskali 18 poena, a u četvrtoj 11 poena.


Meč je na kraju prelomio Džejms Naneli svojom trojkom na pola minuta pre kraja, a onda i Matijas Lesor koji je na obruču zasmetao Dvejnu Bejkonu koji je krenuo na zakucavanje i promašio je.


„Prvo želim da čestitam Panatinaikosu, konačno, igrali smo dobru odbranu, sreća je bila na našoj strani, ali kako god, važnije je da smo imali atmosferu i želim da se zahvalim navijačima, pomogli su timu, podržali su tim i uradili su nešto neverovatno. Hvala im što veruju i mislim da ćemo im vratiti, takođe, čestitam i igračima, jer su imali zaostatak od 18 poena, našli smo način da se borimo, da odigramo dobro i da se vratimo u meč“, rekao je Obradović na konferenciji posle utakmice.


Partizan je u ranoj fazi meča gubio lopte i nije uspevao da nametne svoj ritam.


„Što se tiče načina na koji smo igrali, vratili smo utakmicu kad smo prestali da jurimo i srljamo, kad smo igrali pametnije, kad smo dali loptu gde treba da bude i da krenemo da kreiramo, tad smo vratili utakmicu u normalan tok i donosili dobre odluke, uz ovo što je važno uz odbranu, a to je ono što smo iskontrolisali skok neuporedivo bolje. Mi imamo igrače koji veruju u sebe, znamo da te akcije u napadu da završavaju oni koji treba, a to je u odnosu na ono što se čita kakva je utakmica i šta čita protivnički tim. Naneli je dao tri poena, Naneli je odigrao najbolju odbranu na Bejkonu, ovaj ništa nije ubacio. Tri poena su važna, ali je i ovo“.


„Bilo je nekih situacija u odbrani gde je na tajm-autu menjana odbrana, ali prohujalo s vihorom, kad te niko ne sluša. To će se dešavati, koncentracija je najvažnija i bez toga ne može. Smajli je dobio udarac, žalio se na poluvremenu, izašao je kasno, pokušali su da pomognu, odigrao je to što treba. Vidi se da je udaren, pa ćemo videti sutra u kom je stanju, ali u kakvom god da bude stanju, stegni zube i igraj. Pokazao je te karakterne osobine, da je želeo kad su prognozirali tri meseca, on je stavio zaštitu i igrao je posle 15 dana. Hvala mu na tome kao i svima ostalima, koji su žrtvovali sve da bi pomogli timu. Možda je trenutak da se kaže neka reč o Zeku Ledeju, on je imao najveću minutažu, radi mnogo stvari za tim i čita igru, što je važno. Ali nekad ima trenutke kad srlja, to je posledica što smo rekli, kad smo kretali, stigli smo jer smo igrali kolektivno, ‘ajmo protok lopte, to nije bilo tako. Sve je uticalo, to što nije utakmica toliko važna i atmosfera i igrač kad uđe – večeras je momenat da ja dam dva poena, a neko će drugi da igra odbranu i to se pretvori. Davno prošlo vreme, okrećemo se tom treningu, večeras ćemo gledati Zadar duže“, analizirao je Obradović.


Istakao je da ima razloga da bude ponosan na igrače i veruje da može da se nastavi sa pobedama u Evropi. Podsetio je i kako se sve promenilo u odnosu na početak sezone kada je Partizan bio u debelom minusu.


„Nastavićemo s tim da nijedan tim nema ovakvu atmosferu, ovo je neverovatno, ova podrška i konekcija sa navijačima je odlična. To je prvo razmišljanje, a kada pričamo o košarci, početak je bio loš, decembar pre Efesa smo imali 4-9, sad smo završili sa 20-14, od tada smo napravili skor 16-5 u 21 meču. Srećan sam da budemo u najboljih osam ekipa u Evroligi“, kaže Žoc.


I tada u decembru je pričao da je više utakmica izgubljeno bezveze ili na jednu loptu koja nikako nije išla naruku Partizanu. Sreća se promenila, a samopouzdanje je poraslo.


„Verovali smo u sebe, ono što je evidentno je da imamo najmanje igrača u rosteru, neki idu i preko 20. Ja sam igračima rekao, objasnio sam šta ih čeka, kakav je raspored ispred nas, ali s ovim rosterom i kako su izneli sezonu, neverovatno je. A rekao sam i koliko je bitan stručni štab, od lekara do fizioterapeuta, svih nas da budemo u službi tima, a sigurno je taj deo i privatni život uticao na to da izgledamo kako izgledamo, nemojte zaboraviti da smo na početku sezone bili bez Alekse Avramovića i Alena Smailagića, on je i posle imao povredu, Balša Koprivica je ove godine igrao toliko koliko je, tu je bila smanjena rotacija, može da se proveri minutaža, pokušavao sam da dam šansu nekim igračima, naravno da će u ovom periodu, kraj sezone, tek počinju prave stvari biti važno, nadam se da će shvatiti i da ćemo nastaviti da radimo na isti način i što je najvažnije da imamo veru u soptvene mogućnosti“, apostrofirao je trener Partizana.

Željko je i nedavno rekao da je faul oružje za velike igrače i sada je to ponovio tvrdeći da kada od jedne ekipe primiš 26 poena za četvrtinu, a napraviš jedan faul – nisi imao energije.


„Ušli smo nonšalantno, ispadale su nam lopte. Uvek se kaže da ničija lopta treba da bude naša, večeras je bila njihova, a nama je ispadala. Odnos skokova, došli smo do toga da je bilo 12:5 za nas, statistika kad se pogleda, neverovatno je da i mi i oni imamo isti broj šuteva za dva poena, oni jedan više za tri poena, ali smo ubacili po 10, isti broj penala i promašenih penala. A dobili smo jer smo imali jednu više ubačenu dvojku. Bilo je ranije nekih utakmica gde smo se vraćali, ali da je utakmica bila drugačija, igrači su imali u glavi da pobeda ne donosi ništa specijalno, ali bitno je da smo mi šesti tim u Evropi u ovom trenutku. Imamo razloga da budemo zadovoljni, rezultatski, a i zbog sveg sa Partizanom, o ovome će se pričati. Ponosan sam i da ćemo imati utakmicu u plej-ofu ovde, a daj Bože i dve. Imamo vremena da pričamo i analiziramo sve što nas čeka u nastavku Evrolige“, kaže Obradović.

Podseća da plej-of počinje za desetak dana, što znači da ima vremena da se poprave neke stvari. Ipak, pre toga ga čeka utakmica sa Zadrom u ABA ligi.


„Ja sa iskustvom ne volim da pričam unapred, ne želim, imaćemo vremena za to, biće pametno da napravimo konferenciju pred početak Top 8, kad bude došao taj trenutak, da vidimo u kom smo stanju, da vidimo Real, mogu da dam komentar da su najtrofejniji, to je dovoljno. Oni imaju neke povređene igrače, mi isto… Pravo da vam kažem, ja sam zakazao trening sutra u 12 da bismo pripremili Zadar, mi ćemo da se okrenemo, jer imamo izuzetno naporan put, jedini način kako je ovo moguće, jeste da već u nedelju u 06.30 budemo u avionu, što znači da ekipa treba da ustane u 4 u subotu na nedelju, sutra odradimo jedan trening, da damo informacije o Zadru, da ponovimo nešto, da ovi što su slabije igrali, da damo jedno popodne slobodno da provedu. Nema razloga da previše pričamo o plej-of seriji u Evroligi. Koncentracija na ove dve utakmice su Zadar i Budućnost“, ističe Žoc.

Prebacio se potom i na pitanje o kvalitetu odbrane gde je spomenuo Aleksu Avramovića čija je energija mnogo pomogla ekipi u drugom poluvremenu.


„Prilika je da se kaže nešto o Aleksi, dao je energiju, kao i Madar. Oni su igrači koji unose energiju i koji su sposobni da igraju presing, kad neko želi da igra agresivno, onda mora sa pet da se igra. Čeka nas posao, pokazali smo da smo sposobni da odigramo vrhunski, večeras smo dobili utakmicu zbog odbrane. Arsenal onoga što želimo da igramo postoji i ponavljam, meni je kao treneru najdraže da vidim to da igrač šutira posle dobro kreirane situacije, ja sam ih birao i verujem njima, nisam menjao igrače što promaše šut. Može i seriju da promaši, ali kad izađe i sam je, problem je kad se srlja. A pravo da kažem, takva je košarka, verujem da je cela sala videla loptu u košu, pa je izašla. Tako je, kako je. Ne možemo da pričamo o bilo čemu što je ispred nas, a da ne krenemo od odbrane, da nema lakog koša ili bilo u toj četvrtini lakih koševa, a onda naravno kakva je košarka igra, ne smeš da srljaš u napadu da ne bi dali koš u okntra napadu. To je suština, imaju ovde igrači kvalitet i oni znaju da ja u njihovu igru 1na1 i sve ono što je kolektivni taktike, mnogo im verujem i da što se toga tiče, imaju slobodu. To neću uskratiti, to imaju, to je kvalitet“.

Obradović nije mogao da ne prokomentariše i rekord navijača, pošto je preko 300.000 ljudi gledalo Partizan ove sezone na mečevima Evrolige.


„Oboren je rekord, a onda bi bilo lepo da se rekord opet obori protiv Reala, to je prilika da se još više skupimo, da nas bude ‘grobara’ još više i ponovimo rekord. Sve smo oborili, ali evo na ovo drugo pitanje… Kad hoćeš da napraviš nešto, moraš da imaš ambiciju, oni pokazuju ambiciju, mi moramo da pratimo, verujemo i nadamo se, idemo na najbolji evropski klub, njima je van rostera šest igrača koji mogu da igraju u bilo kojoj ekipi u Evropi, s te strane nema razloga da budemo prepotnentni, ali nemamo strah. Treba da odigramo sve što treba i da vidimo u kakvom stanju ćemo biti i onda ćemo detaljnije da pričamo o svemu, s tim da dosta toga znamo o Realu, ali je bitno u kakvom stavu će biti pred početak serije“, priča trener crno-belih.


Priču je završio o Danteu Egzumu, strelcu 18 poena protiv Panatinaikosa i jednom od najboljih pojedinaca ove sezone.


„Ja samo znam da sam mnogo govorio o svemu što sam očekivao, letos sam rekao da će igrati na poziciji jedan i on pokazuje da daje ogromne stvari timu, sigurno da njegov kvalitet igre su druge stvari, ali napredak šuta za tri poena mu daje da bude najbolji igrač na poziciji u Evropi, ako nastavi da trenira i radi, onda je to sa njim i druga košarka i mnogo više mogućnosti“, zaključio je Obradović.


Click Here To Join Native Media

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru