Kralj ponizno kleći: Ranjena zver je nemoćna

 Nezaboravni dani za crno-bele.


Kada u bilo kom takmičenju dobijete za protivnika Real Madrid, bilo da je u pitanju košarka ili fudbal, znate da je posao proći seriju ili pobediti gotovo nemoguć. Međutim, ako ste Partizan sa Željko Obradovićem na klupi, onda se ničega ne bojite i svim snagama napadate Realovu krunu.

Čak i da pobedite jednom protiv Reala, drugi put će vam to teško poći za rukom, a kada još igrate u Madridu pred većiniski španskom publikom, znate da ste došli na „pakleni“ teren na noge moćnom rivalu. Međutim, ako ste Partizan to vas neće uplašiti, već ojačati i dodatno motisivati, a sve to rezultiralo je sa dve pobede crno-belih u sred Madrida.


Ono što je čudno jeste što je u drugom duelu (95:80) pobeda obezbeđena još lakše nego u prvom meču, gde je Kevin Panter sve „grobare“ raspalio trojkom u poslednjoj sekundi, koja je donela prednost od 89:87, što je bio i konačan rezultat.


Kada igrate za Real, očekuje se da uvek imate reakciju na krizne momente, da brzo izađete iz svakog kanala i pokažete zašto igrate za „kraljevski klub“. Možda su to izabranici Ćusa Matea i pokušali, ali ih je crno-bela četa u svemu osujetila.


Jasno se videlo od početka druge utakmice u seriji da je pritisak na domaćinu, da Partizan jasno zna šta treba da radi, da je Obradović spremio ekipu za izostanak Valtera Tavaresa i da je Real i te kako ranjiv.


Sve rane Madriđana iz prvog meča produbljene su u drugom, kada su crno-beli kontrolisali dešavanja na terenu, sve do minut i 40 sekundi do kraja. Imao je Real dobrih naleta, ozbiljno je pretio u trećoj četvrtini, ali je Džejms Naneli izvukao „oružje“ i potegao trojku uz faul, kojom je Partizan izvadio iz krize i verovatno prelomio meč.


Svaki od igrača u crno-belom dao je svoj doprinos na parketu (Anđušić i Vukčević nisu ulazili), dok od Realovih igrača niko nije odigrao posebno dobro, čak ni Gabrijel Dek, koji je briljirao u prvom duelu. Obradović je tačno znao kada ko treba da bude na parketu, pa je po treći put ove sezone nadmudruo Ćusa Matea, trenera sa druge strane, koji je u nekim momentima delovao potpuno bezidejno i nemoćno.


Ni na jednoj poziciji Partizan nije nadigran, Realovi asovi su pokušavali na različite načine da iskoče i zablistaju, ali se to dešavalo samo na mahove i brzo bi se energija i „vatrice“ pojedinaca ugasile.


Sjajna košarkaška predstava Partizana razljutila je i ponizila Madriđane, koji su onda pribegli nekim nesportskim potezima. Serhio Ljuj je pokrenuo tuču svojim nesportskim faulom, nakon što ga je Panter „izvozao“ driblinzima i učinio potpuno nemoćnim uz bolan pogled na semafor na kom je stajalo 95:80.

Pošteno je reći da je i Panter mogao šmekerski da iskulira nesportski potez Ljulja, koji nije imao drugih rešenja u tom trenutku, s obzirom na njegovu špansku krv. Međutim, proključala je i krv Pantera, jednog od najboljih bekova u Evropi, pa je usledio agresivan odgovor. A nakon toga, lavina reakcija.


„Sevale“ su pesnice, viđeni su rvački zahvati, bacanja na parket, prljavi udarci… Mnogi igrači su se u lošem svetlu predstavili, bacili su ljagu na svoje ime, a Geršon Jabusele premašio je sve granice i na Danteu Egzumu iskalio bes, zbog kog će ga dugo pratiti i mrzeti mnogi navijači u Evropi.


Kada gubite onda to uradite časno i podignute glave, pogotovo ako se zovete Real Madrid. Ako ste „kralj“ ne možete tek tako skinuti krunu i „zavrnutih rukava“ krenuti u tuču.


Kada se već desilo sve to što se desilo, pošteno je reći da je to jedna od najvećih sramota u evropskom košarci ikada, ali ne treba zaboraviti ni sve ono što se dešavalo pre toga, ali ni posle.


Ljudi iz oba tabora smirivali su strasti nakon što su sudije pokazale da se utakmica neće odigrati do kraja, treneri su preuzeli glavnu reč, a nakon toga su počeli da se javljaju i igrači, verovatno kako bi kazne Evrolige bile što manje i kako bi se serija privela kraju sa što manje drame.


Istakao je Obradović da će do meča u Beogradu ponavaljati da želi samo sportsku podršku i ludu atmosferu u režiji „grobara“. Pravi odgovor će dobiti u utorak, kada će Partizan imati meč loptu za „metlu“ i plasman među četiri najbolje ekipe Starog kontinenta. Real krunu više nema, a crno-beli ka njoj nezadrživo grabe, sada je ključno samo da ne uspore.


Ostaće upamćeno da je Partizan u dva meča u tri dana u Madridu bacio Real na kolena, a da su se „kraljevići“ dodatno unizili svojim postupcima, uz napomenu da se neki i u crno-belom taboru nisu mnogo štedeli. Nekada uzavrele emocije prevladaju, ali i tada morate da se obuzdate i sportski ponašate, pogotovo ako ste primer hiljadama ili milionima onih koji vas prate iz dana u dan.

Click Here To Join Native Media

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru