Hrvati pišu - "Kako je Partizan skinuo Zvezdu? Država naduvala dva balona, izduvaće crveno-beli"

 Zanimljiva analiza novinara iz susedstva.








Učešće dva srpska najveća kluba u Evroligi, Crvene zvezde i Partizana čitave sezone izaziva veliku pažnju širom "Starog kontinenta".


Sada, na dva kola pre kraja ligaškog dela takmičenja Partizan je blizu ulaska u Top 8, dok Crvena zvezda više nema šanse da se nađe u njemu.


Analizu učinka srpskih "večitih" rivala dao je hrvatski novinar Luka Marin Vuco u svojoj kolumni pod nazivom "Kako je Partizan skinuo Zvezdu", na tamošnjem portalu "Telesport".


Kao prva ključna tačka u tekstu uzima se 2014. godina kada je Crvena zvezda posle odustanka Cibone našla svoje mesto u Evroligi, dok je Partizan trojkom Nolana Smita ostao bez iste.


"Sve to vreme crno-beli su proživljavali pateći u senci svojih omraženih gradskih rivala. Mors tua vita mea — tvoja smrt, moj život — latinska je poslovica nastala u ranom srednjem veku koja odlično dočarava surovost koja je vladala u tom istorijskom razdoblju, a jednako dobro opisuje neljubaznost međusobnog odnosa beogradskih teškaša u okolnostima koje su, mada se trenutno ne čini tako, još uvek aktualne: da bi Crvena zvezda onomad u potpunosti procetala, Partizan je trebao biti eliminisan sa evroligaške scene. Samo tako je mogao biti osiguran primat u raspodeli javnog novca od kojeg oba kluba strahovito zavise."


Autor teksta podseća da Partizan nije izborio plasman u Evroligu igrama na terenu, ali je u potpunosti opravdao "specijalnu pozivnicu".


"Partizan možda nije izborio Evroligu na terenu, ali je u proteklih pola godine pokazao ne samo da pripada elitnom društvu, nego i da je nasušno potreban Evroligi. Sredinom januara iz lige su se pohvalili činjenicom da je u toku najuspješnija sezona u istoriji takmićenja po broju prosečnog broja gledalaca na tribinama (8.810), a do toga ne bi došlo da se nisu uključili crno-beli, koje je u tom trenutku na domaćim utakmicama prosečno pratio 16.351 navijač."


Za to vreme Zvezda je pala u Partizanovu senku kada je u pitanju Evroliga i sada će morati da kroz AdmiralBet ABA ligu traži svoju priliku za iskupljenje u ovoj sezoni.


"Sa druge strane, Zvezda je istovremeno eliminisana iz svih kombinacija i sledi joj period velike strepnje. Ekipa Duška Ivanovića mora da osvoji AdmiralBet ABA ligu kako bi izbegla mogućnost da joj EVroliga sledeće sezone uskrati mEesto, a s obzirom na tenzije u njihovim odnosima, ta je stolica vrlo klimava i bez obzira na rasplet situacije s ruskim klubovima. A gubitak eVroligaškog statusa u periodu dok Partizan proživljava svoju renesansu imao bi, jasno, dugoročne posledice, baš kao što je pre devet godina imao za crno-biele. Jer teško da Srbija na duge staze može održavati dva moćna eVroligaša koji će otimati igrače Realu i Barseloni."


Beograd je ove sezone postao "prestonica" Evrolige, a sve bi trebalo da se popne na viši nivo kada i ako Partizan uđe u Top 8, a onda je na crno-belima da iskoriste momentum.


"Trenutno to izgleda fantastično: Beograd je postao evropska košarkaška meka i to je sjajna reklama za grad, ali očigledno je da Partizan odnosi najveći deo zasluga za masovno ushićenje kojem proteklih meseci svedočimo i koje tek treba da dostigne  klimaks. U klubu su svesni da ih je karta napokon krenula i da trebaju iskoristiti momentum da zacementiraju svoj status, a za to je, osim njihova uspeha, podjednako važan i neuspeh njihovih ljutih rivala."


Za kraj teksta daje se zaključak da istovremeni uspeh dva naša najveća kluba teško da je izvodljiv. Zbog toga nas očekuje ogromna borba do kraja sezone, pre svega u potencijalnom finalu AdmiralBet ABA lige.


"Mirna kohabitacija Partizana i Zvezde prosto nije je moguća; sreća jednih podrazumieva tegobe drugih. Ulozi su maksimalni i do kraja sezone čeka nas bespoštedna borba koja će, nema sumnje, biti prožeta galamom, uvredama i udarcima ispod pojasa. Država je naduvala dva balona, a jedan će se pre ili kasnije morati da se ispusti. Kako sada stvari stoje, taj će balon biti crveno-bele boje."

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru