Ambasada Italije najavila manifestaciju "Italian fashion in Belgrade"

 U rezidenciji italijanskog ambasadora u Beogradu juče je predstavljena manifestacija "Italian fashion in Belgrade" koja će trajati od 26. aprila do 6. juna, a u okviru koje će biti promovisana italijanska moda i kultura.



Na konferenciji za medije, povodom najave ove manifestacije, ambasador Italije Luka Gori izjavio je da italijanska moda može da bude sredstvo dijaloga i saradnje između Srbije i Italije, te da je cilj da se pronađu kvalitetne, značajne i raznovrsne inicijative koje će pomoći u promociji mode u Srbiji.

"Ideja je da prikažemo da moda ne podrazumeva samo reviju i odeću, već i stil života", rekao je italijanski ambasador i ukazao na važnost koncepta održivosti i ženskog osnaživanja.

Kako je istakao, ambasada ne može sama da postigne velike rezultate.

"To se može samo kada se sarađuje sa našim srpskim prijateljima", poručio je on.

Prvi događaj biće organizovan 26. aprila kada će u Narodnom pozorištu biti  održan gala koncert u čast Renatu Balestri.

Jedna od inicijatorki manifestacije i vlasnica modne agencije "Fabrika" Vesna Mandić podsetila je da je kreator Balestra bio prijatelj Srbije, a pogotovo tokom devedesetih godina kada je apelovao da se zaustavi bombardovanje SR Jugoslavije.

Mandić je posebno istakla izložbu "Italija je u modi", u okviru koje će biti predstavljeno 50 legendarnih haljina koje su obeležile italijansku modu.

"Biće izloženi originalni modeli koje su nosile holivudske dive, a kreirali su ih italijanski kreatori", rekla je ona i dodala da veliki broj tih haljina zapravo predstavlja eksponate iz arhiva najvećih modnih kuća u Italiji.

Izložba će biti otvorena od 5. do 19. maja u Etnografskom muzeju u Beogradu, dodala je Mandić.

V. d. direktora Etnografskog muzeja Marko Krstić rekao je da je reč o svetskoj izložbi koja će obeležiti kulturološku vezu između dva naroda.

"Ideja je da prikažemo jednu epohu jer je kultura važan segment diplomatije", rekao je on.

Na izložbu "Italija u modi" nadovezaće se filmske projekcije, od 6. do 8. maja, u Jugoslovenskoj kinoteci.

"Imali smo sreću da skoro sve filmove imamo u arhivi, tako da će publika moći da vidi kako su legendarne glumice nosile ove haljine u tim filmovima", rekao je upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjan Vujović.

U okviru manifestacije "Italian fashion in Belgrade" biće organizovana i radionica Stefana Dominele o italijanskoj modi 4. maja, a 8. maja u Muzeju primenjene umetnosti biće obeležen Dan italijanskog dizajna.

Ambasada Italije 11. maja organizovaće modnu reviju brenda "Patricija Pepe", a Italijanski institut za kulturu organizovaće dva seminara - 18. maja i 6. juna.

Prvi seminar će se baviti elegancijom italijanskog ručnog rada, u okviru kojeg će biti prikazana izložba čiji je kustos Aleksandar Đorđević ispred agencije "De Gorsi Luxury Consulting", dok će tema drugog seminara biti "Između mode i umetnosti: uloga porodice Versače i Dona dele Roze".

Đorđević je rekao da će na izložbi biti prikazani radovi zvezda ručnog rada muške elegancije, odnosno ručno rađena odela po meri, kao i nakit koji su kreirali najpoznatiji svetski umetnici.

"Želimo da prezentujemo osnov mode, a to je ručni rad", rekao je on.

Click Here To Join Native Media

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru