Zoran Lutovac: Ulazak Srbije u EU da bude u sporazumu o Kosovu

 “Ne podržavamo sporazum o Kosovu zbog načina na koji je donet, zbog sadržaja i zbog toga što mu je garant Vučić. Predložili smo da deo sporazuma o Kosovu koji će podržati građani bude i ulazak Srbije u EU”, kaže u intervjuu za “Novu” Zoran Lutovac, predsednik DS. Upitan da li misli da Kosovo može da se vrati u sastav Srbije i na koji način, on navodi da misli da to sada uopšte nije tema.


Rekli ste na nećete ići na razgovor kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića o sporazumu o Kosovu. On je rekao da postoje neke informacije na tu temu o kojima ne može da govori javno u parlamentu, ali bi ih preneo predstavnicima stranaka. Zar ne mislite da bi trebalo da čujete te informacije, jer je reč o jednom od najvažnijih državnih pitanja?


Vučić je poziv najavio preko medija, ali poziv nije stigao, baš kao ni prošli put kada je najavio konsultacije. Dakle, nema nikakvog poziva, a i kada bih ga dobio ne bih se odazvao. Vučić je već prihvatio Sporazum i aneks o njegovom sprovođenju i o čemu bi sada da razgovara? Nema potrebe da nas naknadno upoznaje sa dokumentom koji je već prihvaćen i sa kojim smo se upoznali preko posrednika i medija.


Što se tiče poverljivih informacija koje bi rekao predstavnicima stranaka, a ne može da ih kaže u parlamentu – to je potpuno neprihvatljivo. On nema prava da bilo šta krije od parlamenta i građana i da u poverenju saopštava predstavnicima partija. Takođe, nije normalno da on poziva predstavnike poslaničkih grupa da dođu kod njega na razgovor. Upravo obrnuto, on bi trebalo da se odazove pozivu poslanika da položi račune u Skupštini.

Izjavili ste i da ne podržavate sporazum o Kosovu, što zbog načina na koji je sačinjen, što zbog toga što mu je garant Vučić. Koji je konkretno vaš predlog za rešavanje kosovskog pitanja, a da u isto vreme trajno ne zaustavimo evropski put?


Zbog načina na koji je donet, zbog sadržaja i zbog toga što mu je garant Vučić. Sporazum koji je isključio sve u Srbiji izuzev Vučića, ne može dobiti našu podršku. Srbija se zaustavila na evropskom putu zato što nema vladavinu prava, nema slobodne medije, niti slobodne i poštene izbore. Zato što je autokratska, a ne demokratska država. I to ne može da se kompenzuje bilo kakvim sporazumom. Srbija nikada neće ispuniti kriterijume za EU dok je Vučić na vlasti, jer mu nije u interesu da ispunjava kriterijume.


Ako budemo imali slobodne medije, on će izgubiti vlast. Ako budemo imali slobodne i poštene izbore, on će izgubiti na izborima. Veoma je važno zaustaviti dalje propadanje Srbije i da izgradimo uređenu demokratsku državu. Ako to ne uradimo urušićemo se kao društvo i država, sa Kosovom ili bez njega. Zato smo predložili da deo sporazuma o Kosovu koji će podržati građani bude i ulazak Srbije u EU. Po ulasku u EU Srbija bi mogla, na jednoj strani, da ispunjava standarde i vrlo brzo postane uređena demokratska država, a na drugoj strani, definitivno bi se otklonilo bilo kakvo koketiranje sa Rusijom i njen uticaj na Srbiju.


Da li mislite da Kosovo može da se vrati u sastav Srbije i na koji način?


Mislim da to sada uopšte nije tema.


DS nije među potpisnicima pisma koji je deo opozicije (koalicija Moramo, Ujedinjeni, NS) uputio francuskoj banci Paribas koja će finansirati rušenje Starog savskog mosta i Ambasadi Francuske. U pismu se traži da se taj kredit hitno obustavi. Zašto niste potpisali to pismo?


Mi smo demokratska stranka u kojoj lokalne organizacije imaju autonomiju odlučivanja po pitanjima koja se tiču te sredine. Naša beogradska organzacija dobro sarađuje sa ostalim strankama iz opozicije i uveren sam da nije u pitanju neko suštinsko neslaganje.


Da li je vaša saradnja sa NDBG, strankom Zajedno i pokretom Srce uvod u koaliciju za sledeće izbore, koji se očekuju krajem ove ili početkom sledeće godine?


Naša saradnja je plod želje da se odgovorno odnosimo prema problemima u društvu i da se konsultujemo o važnim političkim i društvenim pitanjima. Bliske smo ideološko-političke orijentacije i to nam olakšava komunikaciju. Da li će se to pretvoriti u neku bližu saradnju, to ćemo videti. Važno je da jedni druge poštujemo, da se međusobno uvažavamo i da se razumemo i onda kada se razlikujemo. To je dobra osnova za unapređivanje saradnje.


U jednom od intervjua za naš list ste rekli da niste razgovarali sa liderom SSP Draganom Đilasom od sastanka sa Vučićem. Da li ste u međuvremenu imali neke razgovore?


Razgovarali smo nedavno sa Lajčakom u sedištu EU u Beogradu.


Kakva je saradnja DS sa SSP?


U parlamentu imamo normalnu komunikaciju. Imamo različit pristup odnosu prema vlasti. Mi smo doneli Deklaraciju o oštrom opozicionom delovanju i nismo spremni da sarađujemo sa SNS-om po bilo kom osnovu, dok oni smatraju da bi trebalo sarađivati povodom nekih pitanja za koja smatraju da bi mogla biti od interesa za građane. Mi smatramo da čak i ako predlože neke dobre zakone da je besmisleno podržati ih, jer oni ne poštuju zakone.

Bili ste ambasador Srbije u Crnoj Gori. Kako gledate na rezultate prvog kruga predsedničkih izbora?


Očekivani su. Relevantna istraživanja su ukazivala na ovakav redosled u rejtingu i približne procente koje su kandidati dobili.


Koliko ste upoznati sa likom i delom Jakova Milatovića, kandidata Evrope sad, koji je ušao u drugi krug sa Milom Đukanovićem?


Ne poznajem ga, ali na osnovu onoga što sam mogao o njemu da saznam iz medija, on je proevropske građanske orijentacije, umesto na kartu podela i zaoštravanja razlika među Crnogorcima i Srbima igra na kartu pomirenja i međusobnog razumevanja, što mu donosi veliki broj glasova. Ljudi su se iscrpli u kampanjama koje se zasnivaju na identitetskim razlikama i traže političke opcije koje će se okrenuti budućnosti i rešavanju socijalnih i ekonomskih problema i rastu životnog standarda. I to su razlozi zašto je favorit u drugom krugu glasanja.


Da li mislite da može da pobedi?


Da. Ima veće šanse nego njegov protivkandidat. Za njega će glasati i oni koji smatraju da je bolji kandidat, ali i oni koji će biti jako motivisani da glasaju protiv Mila Đukanovića. A to su birači druga dva po snazi kandidata iz prvog kruga. Na drugoj strani, nema mnogo onih koji su jako motivisani da glasaju protiv Milatovića s obzirom da je nov u politici, vodi pozitivnu kampanju i uglavnom šalje poruke koje većina u Crnoj Gori želi da čuje.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru