Zar i ti sine Brute?

 Natho promašio prvi penal posle pet godina i pet meseci.









Ili, posle 29 uspešno realizovanih, bilo za klub, bilo za reprezentaciju ili udarce u serijama finala Kupa Srbije


Svaki trener Partizana tokom minule četiri sezone može da se pohvali kako je za vreme njegovog bitisanja na klupi Bibars Natho realizovao makar po jedan penal. Samo se Igoru Duljaju zalomilo da prvi neiskorišćen bude maltene na početku mandata nekadašnjeg neumornog motorina.


Otkako je stigao u Beograd, Izraelac je sa 11 metara bio uspešan iz 29 vezanih pokušaja, sve dok se nije pojavio Stefan Ranđelović i ukrotio mu udarac tokom premijernog meča 27. kola Mozzart Bet Superlige (1:2). Za nevericu Grobara i istorijske almanahe, jer se prvi put posle skoro pet i po godina desilo da Čerkez omane sa njemu omiljene pozicije baš na susretu sa Radnikom. Taj detalj precizno ilustruje u kakvom je haosu ceo klub, posledično tome tim, pa i jedan od njegovih najuticajnijih pojedinaca. Ako je i Bibarsu „zadrhtala noga“, što se retko, baš retko, dešava, onda je to znak da je dubioza crno-belih poprimila neshvatljive razmere. Čak i kad navijači misle da je Partizan dotakao dno, uvek može da se zagrebe još malo ispod.

Pre duela sa Radnikom Bibars Natho nije iskoristio jedanaesterac još 26. novembra 2017. Beše to još u periodu dok je igrao za CSKA, Moskovljani su gostovali u Kazanju, vodili 1:0 golom Pontusa Vernbluma, da bi u drugom minutu nadoknade provereni vezista dobio šansu da potvrdi trijumf. Umesto da na semaforu zasvetluca 2:0 u korist Armejaca ispostavilo da da je tadašnji golman Rubina, Soslan Džanaev odbranio udarac sa 11 metara, uz napomenu da je baš Džanaeva beogradska publika mogla da upozna u leto 2021. kad je sa Sočijem gostovao na Topčiderskom brdu, da bi ga Partizan eliminisao iz kvalifikacija za Ligu konferencije baš – penalima!


Od toga promašaja u Tatarstanu do petka 17. marta 2023. prošlo je 1.937 dana. Natho je u međuvremenu prešao u Olimpijakos, mada u Pireju nije dobio šansu da šutira sa 11 metara, dok je u Humskoj postao prvi penaldžija. Ne samo Partizana, već u ovdašnjeg fudbala. Potkrepljeno podatkom da je pogodio 29 penala zaredom!

U taj obračun ulaze 22 jedanaesterca u prvenstvu Srbije, četiri na susretima evropskog karaktera, dva u penal serijama finala kupa (sa Vojvodinom 2020. i Crvenom zvezdom 2021, kad je pucao prvi) i jedan u dresu reprezenatcije Izraela (od koje će se oprostiti tokom pauze) u prijateljskom susretu sa Maltom septembra prošle godine.


Niz je negde morao da se prekine. Ispostavilo se u bolnom porazu od Surduličana. Štaviše, u većini tih hitaca sa bele tačke Bibars Natho nije ostavljao bogzna kakave mogućnosti golmanima, čekao ih je, a slao lopte u drugu stranu od one gde čuvari mreže krenu. Koliko je bio uzdrman, možda rezultatom, možda dešavanjima u i oko Partizana, svedoči podatak da je Stefan Ranđelović pogodio ugao u koji će pucati i ukrotio šut.


Znajući karakter Bibarsa Natha, jasno je da će nastaviti da izvodi penale. U karijeri ih je šutnuo 67 pogodio je 59, samo osam promašio. I dalje je to sjajan procenat (88%).






Click Here To Join Native Media

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru