„Mantra svih predstavnika ove vlasti -nabranjanje svih grehova prethodne vlasti za koje ovi mediji i danas rade“.

 Nekadašnja gradska sekretarka za kulturu Gorica Mojović izjavila je da je vrhunska manipulacija izjava premijerke da su mediji politizovali situaciju i da su manipulisali glumcima tokom izveštavanja o pozorištu "Boško Buha". Rediteljka Milica Kralj kaže da ovim vlastima ništa ne veruje, pa ni u obećanja premijerke i poručuje - "domovina se brani dečjim pozorištem Boško Buha" i "ovo je borba za život".


Mojović je u emisiji Newsnight na TV N1 rekla da je najvažnije da pozorište „Boško Buha“ ostaje na Trgu Republike, kao i da će problem koji postoji biti rešen – i to su dobre vesti.


„Ono što je vrhunska manipulacija je to da je nama danas premijerka rekla da problem ne postoji i da su sve izmislili mediji, ti lažovi neprijateljski, kao i da glumci apsolutno nisu pominjali izmeštanje matične scene s Trga, da su to učinili mediji, a glumci iskazali samo svoju frustraciju, da su mediji pozivali izmanipulisane sagovornike…“, rekla je Mojović.


Dodala je da je manipulacija premijerke i izjava da je vlast iskomunicirala sa pozorištem i da su znali sve o čemu se radi, a da je na kraju usledila uobičajena „mantra svih predstavnika ove vlasti -nabranjanje svih grehova prethodne vlasti za koje ovi mediji i danas rade“.

„Nije tajna da ovoj vlasti ne verujem apsolutno ništa. Iskreno nemam više vremena da se bavim demantovanjem njihovih izjava, njih demantuje rupa u centru grada koja simboliše njihov odnos prema duhu Beograda“, rekla je Milica Kralj.


Podsetila je i na pesmu Milica Kralj,Pozorimu legendarnog direktora pozorišta „Boško Buha“ Ljubivoja Ršumovića da se „Domovina brani lepotom“.


„Domovina se brani pozorištem za decu, domovina se brani dečjim pozorištem Boško Buha“, rekla je Kralj i dodala da veruje da će se to pozorište „vratiti kući u pravi centar grada“ i da će ostati u centru brige i pažnje.


Bitno je, dodaje, da se isprati i početak rekonstrukcije i njen nastavak i završetak jer je „od svih priča ko je kome“ nastala prevelika nervoza.


„Važan je samo dan početka, momenat kad će majstori ući i nešto uraditi“, rekla je Kralj.


Ipak, kako dodaje, ono što je uverava da će problem biti rešen je podrška kulturne javnosti.


„Ta podrška je uvek snažna, to što branimo je važnije od naših ličnih odnosa, naših sujeta. Ova stvar je za nas iz pozorišta borba za život“.


Da li je grad potpisao ugovor sa pozorištem – veoma bitno pitanje


Gorica Mojović rekla je i da je kada je ona bila na funkciji u gradu, rađeno na rekonstrukciji svih beogradskih pozorišta i da je postojala namera i politička i finansijska volja da se i „Boško Buha“ kao „neka vrsta mezimčeta beogradske kulture rekonstruiše“.


„Suočili smo se sa problemom vlasništva Peconijeve firme s jedne i a sa druge strane je Prosveta koja je takođe imala jedan vlasnički deo, čak i jedan deo scene“, rekla je Mojović.


Priseća se i da je kasnije, kada je ona otišla sa funkcije u gradu, dakle 2009. godine opština Stari grad uspela da se nagodi sa Peconijem i da se da saglasnost da se može izvršiti rekonstrukcija.


U međuvremenu grad preuzima kompletan prostor opštine Stari grad u svoju nadležnost.


Mojović ukazuje da je veoma važno pitanje da li je, kada se to dogodilo, grad potpisao ugovor sa pozorištem „Boško Buha“ i preneo na korišćenje prostor.


„Ako to grad nije uradio – onda je Peconi ili ne znam već ko, mogao da se uknjiži“, kaže Mojović.


„Osećam se kao majmun“


„Ono što me privatno uznemirava je pitanje politizacije jer se uvek osećam kao majmun – jer je pitanje kulture, kao i pitanje pravosuđa prvorazredno političko pitanje. Pitanje kulturne politke najvažnije je za naš opstanak“, navodi Milica Kralj.

Ističe i da se često „oseća kao budala“ kada je izmanipulišu i oni za koje se bori.


Mojović navodi da se ne bi bavili politizacijom celog slučaja da to nije učinila premijerka.


„Niko ne istupa oko pozorišta ‘Boško Buha’ u ime neke stranke, možda su i neke stranke dale podršku, ali što ne bi – u čemu je problem“, rekla je Mojović i ocenila da je u pitanju pre svega „par ekselans stranački angažman premijerke“.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru