Jokić je poseban: Niko mu nije ravan i to je potvrđeno mnogo puta u malo godina

 Nikola Jokić na putu je da osvoji treću MVP nagradu u nizu, a svojim kritičarima ostavlja sve manje prostora za negativne komentare.


Dobro je poznato koliko su Amerikanci bili skeptični i sumnjičavi kada je Jokić u pitanju prethodnih godina, ali je Somborac ćutao, radio i zavredio poštovanje svih iskrenih i poštenih ljubitelja košarke.

Objektivno gledano, ne možete da gledate košarku i da se ne divite onom što radi Jokić. Spori, a tako efikasni ples po terenu, uz magične asistencije i neverovatan pregled igre očaraće svakoga ko se odluči da pogleda meč Denvera.


Jedan od najčešćih komentara na njegove igre, jeste taj da čini saigrače boljima. U tome se krije verovatno veći deo uspeha Denvera, koji je ove sezone na vrhu Zapada i na dobrom je putu da bude lider pred plej-of.


Kada se istaknete kao najbolji u nekoj sredini, kao apsolutni lider u više kategorija i kao neko ko treba da vuče tim, normalno je da će vaš učinak uvek biti u prvom planu, ali ono što zaista treba da uradite je da se stavite u službu tima i pokušate od celog kolektiva da napravite ono najbolje.


Upravo to Jokić radi iz noći u noć u NBA ligi. Kada on upiše tripl-dabl ove sezone (25 ih ima za sada), Denver ne gubi, te već tu prestaje svaka priča o tome da je Jokić „suvi statističar“ i da mora da juri skokove, asistencije ili da puni na silu druge statističke kolone.

Ono što stvarno jeste za divljenje, jeste to što je Jokić na dobrom putu da ima tripl-dabl u proseku, a samim tim je i prvi favorit za MVP nagradu. Ono što ga čini posebnim u elitnom MVP društvu, jesu sledeća tri podatka:


-Jokić nikada nije imao Ol-star saigrača


<

/p>

-Nikada nije imao saigrača koji je bio u najboljoj petorci NBA lige


-Nikada nije imao saigrača koji je bio iz najbolje defanzivne petorke u ligi


Kada pogledate spisak igrača koji su osvajali MVP nagradu, odmah će vam biti jasno u kakvom elitnom društvu se nalazi Jokić. Čak 21 NBA zvezda koja je pre Jokića osvajala ovu prestižnu individualnu nagradu, imala je ono što srpski centar u svom timu još uvek nema.

Medžik Džonson prednjači na toj listi, pošto su njegovi saigrači ukupno osvojili 29 nagrada. U 13 navrata su bili na Ol-staru, šest puta u najboljoj petorci lige, a čak 10 puta u najistaknutijoj defanzivnoj petorci.


Primera radi, Leri Bird, osvajač tri uzastopna MVP trofeja, imao je pored sebe najviše Ol-star saigrača – čak 15. Pored toga još tri puta su njegovi saigrači bili u najboljoj petorci lige, odnosno čak osam puta kao istaknuti defanzivci. Ukupono 26 priznanja.


Saigrači Kobija Brajanta treći su na ovoj listi sa 23 nagrade, dok se iza njega ređaju Karl Meloun, Derik Rouz, Rasel Vestbruk, Stef Kari, Džejms Harden, Šakil O’Nil…


Na papiru, najslabije saigrače u ovoj grupi zvezda, posle Jokića imao je Kevin Garnet, sa svega dva Ol-star imena pored sebe. Majkl Džordan je takođe tu sa pet priznanja za njegove saigrače, isti broj je vezan za Dejvida Robinsona, dok su Lebron Džejms, Janis Adetokmbo i Dirk Novicki na poziciji iznad.

Jokić pored sebe ima ozbiljne Ol-star kandidate, ali njih još uvek nismo gledali na toj sceni.


Džamal Marej se najviše pominje kao opcija dva u Denveru i kao desna ruka Srbinu, ali su njega poprilično omele povrede u poslednje dve godine.


Umeo je Marej pre nekoliko sezona u plej-ofu da sipa i po 50 poena, izvodi akrobacije i rešeta rivale, ali je usledio pad i sada nije baš na vrhuncu, iako se njegov uspon realno očekuje.

Majkl Porter Džunior ove sezone pronalazi formu, odbrana mu nije baš najjača strana, a još uvek je daleko od epiteta Ol-star igrača ili nekog ko spada u prvu, pa čak i drugu klasu igrača u NBA.


Onaj koji je doživeo veliki uspon, pogotovo ove sezone, jeste Eron Gordon, koji je možda bio i najbliži pozivu za Ol-star. Jokić je za njega više puta isticao da je duša Denvera, poznat je i po monstruoznim zakuvanjima i dobrom razumevanju igre, a sposoban je da odigra kvalitetnu odbranu na više pozicija.


Ima tu još nekoliko ozbiljnih kandidata i pojačanja Denvera za ovu sezonu (Brus i Kristijan Braun, Redži Džekson, Kentavijus Kaldvel-Poup…), ali je jasno koliko je Jokić ispred svih i koliko su ostali prihvatili svoje uloge uz njega.


Međutim, pokazalo se da Jokić sam ne može da osvoji titulu sam, ali sigurno može da bude glavna snaga u šampinskom pohodu Denvera. Potrebno je samo da uz sebe ima pouzdane opcije, koje ga razumeju i saigrače koji će znati mane rivala, pogotovo kada se odbrane fokusiraju na Jokića.

Uprkos tome što uz Jokića Denver nema superstara, titula već može da se namiriše. Prostora za napredak i te kako ima, a utisak je da Jokić i dalje može da podigne lestvicu i potegne sve snage kada za to dođe vreme. Reklo bi se da ove sezone to pravo vreme nosi ime plej-of.


Do tada se nadamo da će Jokić stremiti ka trećoj MVP nagradi, čime će opet pomeriti granice i ispisati nove stranice NBA istorije.

Click Here To Join Native Media

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru