Veliki intervju Vidića: Sve postaje biznis, želim da promenim fudbal, u Srbiji postoje različiti izazovi

 Srbin spreman da uvede velike promene.


Čuveni srpski fudbaler i nekadašnji kapiten Mančester junajteda Nemanja Vidić dao je veliki intervju za engleske medije u kojima je pričao o modernom fudbalu i promenama koje bi uveo.


Vidić se nakon igračke karijere okrenuo školovanju, upisao je UEFA Masters, 18-mesečni kurs, a poznaje i termine iz sveta marketinga, finansija, sponzorstva… U međuvremenu je stekao i trenersku PRO licencu, a šuška se da bi mogao da postane i predsednik Fudbalskog saveza Srbije.

„Vidimo probleme sa društvenim medijima. Kao prvo, ako pogledam svoju decu, oni nisu baš toliko zaljubljeni u sport kao ja. Kada sam bio mlad, bavio sam se bilo kojim sportom – košarkom, fudbalom, odbojkom. Čini se kao da se samo fokusiraju na fudbal i ono što rade na treningu, ali nemaju dodatnog vremena za druge stvari. Mislim da sa tim moramo biti oprezni“, kaže na početku razgovora Nemanja Vidić.


Najveći problem vidi u tome kako deca provode slobodno vreme.


„Da biste dali šansu deci da budu više napolju, morate to da promovišete. Sada nije lako sa društvenim medijima, imamo i sa čime da se borimo. Deca bi trebalo da se bave različitim sportovima. Tu bi trebalo da se uključe škole i integrišu više dece u sport. To je važno za opšte zdravlje i za mlađe generacije“.


Dodao je i da deci kompjuteri i mobilni telefoni oduzimaju mnogo vremena.


„Zato što su više kod kuće, više imaju virtuelne prijatelje, verovatno se ne druže kao mi, zbog velike zavisnosti od mobilnih telefona. Mi nismo imali telefone, niti kompjutere, sve te stvari dok smo odrastali, ne moraju ni oni sa svim tim stvarima nužno da izlaze iz kuće. I morate pronaći način, čak i koristeći društvene medije, da ih izvedemo iz kuće. Sada to govorim kao roditelj.“


Sebe vidi kao nekog ko će promeniti stvari na bolje u svetu fudbala.

„Želim da budem neko ko može da utiče na fudbal i da mu donese nešto, iz perspektive navijača i igrača. U Srbiji postoje različiti izazovi. Potrebni su nam konkurentni ljudi na odgovornim ulogama. Mislim da u fudbalu ima mnogo novca, tako da na pozicijama sportskih direktora, skauta morate imati stručnjake, koji će vam pomoći da dobijete ono što želite.“


Svestan je koliku ulogu danas imaju bogati transferi i ludo tržište kom su fudbaleri izloženi.


„Vidimo da tržište transfera postaje ludo, mislim da moramo više da se vratimo razvoju igrača, a manje kupovini finalnog proizvoda. Sada možemo da vidimo da neki klubovi imaju problema sa finansijskim fer-plejom jer troše mnogo novca. Novca ima, ali moramo da imamo određene principe da i dalje moramo da proizvodimo igrače i da imamo domaću bazu. Zato mislim da bivši fudbaleri moraju više da budu uključeni u ove programe kako bi podržali posao i ljude koji daju novac.“


Želi da pored sebe ima ljude koji razumeju fudbal, te da to budu bivši igrači, jer oni najbolje znaju kako je u tom svetu.

„Ako vidite u kom pravcu fudbal ide, mislim da nam je potrebno da više bivših fudbalera budu uključeno. Poslednjih 10, 15 godina fudbal sve više postaje biznis. Moramo da pronađemo ravnotežu i balans. Mislim da moramo da imamo više fudbalera na važnim pozicijama u fudbalskom ekosistemu kako bi mogli da utiču, predstavljaju i razumeju sadašnje fudbalere i fudbal u celini“, zaključio je legendarni srpski fudbaler.


Vidić je istakao i da u Eriku ten Hagu vidi pravog čoveka za Mančester junajted, te da je klub drastično napredovao od njegovog dolaska i da će se taj trend nastaviti.


Nije želeo da priča o kandidaturi za predsednika FSS-a, ali će uskoro i to doći na red. Kao glavni protivnik pominje mu se Branislav Nedimović.

IZVOR: NOVAS

Click Here To Join Native Media

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru