Vašington:Veliki skup dijaspore uz učešće američkog političkog establišmenta

  U Vašingtonu će danas u organizaciji Ambasade Srbije posle više od dve decenije biti održan prvi veliki skup srpske dijaspore koja je, kako je naglasio ambasador Markoo Đurić, dragocen resurs za unapređenje saradnje Srbije i SAD.



 

To će biti i prilika da najistknutiji među njima Dejvid Vujić iz misije Apolo dobije nagradu “Majka Srbija”.

Skup “Jačanje veza - srpska dijaspora u SAD” otvoriće ambasador Đurić, a u uvodnom delu okupljenima iz svih delova SAD, pored vladika, generalnog konzula iz Čikaga, predstavnika Republike Srpske i BiH obratiće se i ambasador Ričard Grenel, bivši specijalni izlaslanik predsednika SAD zadužen za dijalog Beograda i Prištine i nekadašnji vršilac dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe SAD.

Na skupu koji će početi intoniranjem himni očekuje se i učešće visokih američkih zvaničnika - zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara.

Đurić je u izjavi za Tanjug naglasio da je skup organizovan u želji da Srbe Amerikance okupi sa jednim ciljem, jednom idejom, jednim uverenjem kako bi zajednički radili na jačanju srpske pozicije i zastupanju srpskih interesa u SAD.

“Nećemo u ovoj generacjii ponovo propustiti šansu da u Vašingtonu i širom SAD izgradimo dubok temelj našeg prisustva”, rekao je ambasador za Tanjug u novoj zgradi ambasade, u veoma važnom vašingtonskom istorijskom zdanju, na manje od jedne milje od Bele kuće.

Đurić je naveo da ljudi srpskog porekla, ne samo Srba, već i svih sa našeg područja, ima više od milion, kao i da su svi oni dragocen resurs za unapređenje saradnje naše dve zemlje.

“Oni predstavljaju riznicu znanja i kapitala, mogućeg ulaganja u našu zemlju”, kazao je Đurić i podsetio da je skup organizovan kao odraz jasnog mandata dobijenog od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da rade na ponovnom povezivanju matice i srpske dijaspore – iseljeništva, rasejanja.

“U Vašingtonu u prestižnom Konrad hotelu prvi put, možda i posle i više od dve decenije, u organizaciji ambasade Srbije uz podršku predsednika i vlade, pravimo veliko okupljanje Srba Amerikanaca – predstavnika srpskih organizacija iz čitave Amerike, uglednih pojedinaca i uz učešće predstavnika američkog političkog establišmenta”, naveo je Đurić.

“Radujem se jer će skup biti prilika da se ponovo zbližimo sa ljudima koji su naša braća i sestre – Srbima Amerikancima kojima je do naše otadžbine veoma stalo, često ne manje nego nama koji domicilno u njoj živimo“, kazao je Đurić i naglasio da upravo zato tim ljudima treba pružiti priliku da sa svojom maticom imaju vezu kakvu zaslužuju.

Đurić je podsetio da Srbi u SAD imaju 136 crkava – svojih srpskih pravoslavnih hramova.

„Kada bi samo sve te crkvene opštine redovno komunicirale i kada bi i njihovi članovi redovno komunicirali sa svojim izarbanim predstavnicima glas sprske zajednice bi se daleko snažnije čuo u američkom potičkom životu“, rekao je Đurić.

Naglasio je da im je cilj da postignu ono što su ovde postigli narodi koji imaju daleko veće tradicije u lobiranju i umrežavanju.

“Učimo od Jevreja, Grka, Jermena, od mnogih drugih koji su to započeli mnogo ranije. Zato sada sa ponosom ističemo da ćemo 18. februara okupiti mnoštvo Srba Amerikanaca i njihovih organizacija sa jednim ciljem, jednom idejom, jednim uvrenjem da radimo na jačanju srpske pozicije u Vašingtonu”, naveo je ambasador.

Podsetio je da se mnogo toga promenilo pre 30 i više godina kada su srpski iseljenici bili ti koji su vukli za rukav naše predstavnike vlasti i državnih organa. 

Dodao je i da je 90-ih godina ta konekcija bila prekinuta.

„Sada ćemo ponovo pokucati na njihova vrata i kucamo svakog dana i tražimo od njih da se ponovo angažujemo i da ponovo postanemo jedno u plitičkom smislu kada je reč o zastupanju srpskih intreresa“, rekao je Đurić za Tanjug tokom posete ministra Ivice Dačića Vašingtonu.

Ambasaor je naveo da zahvaljuje svima njima na trudu i tome što nisu odustali od svoje otadžbine, te da se nada da će ovaj skup biti pozitivna slika nove srpske inicijative, kolektivne, zajedničke, ujedinjene inicijative bez obzira na ideološke, regionalne i sve druge razlike.

Đurić je naglasio da se zajednički može mnogo toga uraditi i postići i da zato želi da 18. februar bude praznik srpskog okupljanja u Vašingtonu i da preraste u tradciju.

Davidu Vujiću, nagradu “Majka Srbija” uručiće ambasador Đurić i Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon.

Nakon uvodnog dela uslediće paneli posvećeni kulturi i prosveti i jačanju kulturno-prosvetnih veza matice i dijaspore, potom će se razgovorati o ekonomiji i unapređenju ekonomskih veza. Završni palel biće posvećen filantropiji.

Skup „Jačanje veza – srpska dijaspora u SAD” počinje večeras na Univerzitetu Džordž Vašington u Džek Morton holu, koktelom u organizaciji Ambasade Srbije i Kanclarije RS, a potom će uslediti besplatna projekcija filmova „Strahinja Banović“ i „Sladoled“ koji su prikazani i na brojnim prestižnim svetskim festivalima poput onih u Parizu, Moskvi, Karlovim Varima, Pinđau, Kairu, Sevilji, Monpeljeu, Solunu, Haifi, Trstu, Palm Springsu, Albukerkiju, Ostinu ...

Click Here To Join Native Media

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru