Srbija gubi mesto u Ligi šampiona: Sledi pad na UEFA listi posle poraza Partizana

 Gotovo je izvesno da će Srbija ostati bez mesta u Ligi šampiona nakon što je Partizan poražen od Šerifa sa 3:1 posle preokreta u baražu za osminu finala Lige konferencija.


Srbija je završila ovu sezonu sa 32.375 bodova na UEFA rang listi, a u ovom trenutku je 11. liga u Evropi.

Ipak, ostala je bez predstavnika, a odmah iza Srbije se nalazi Turska koja ima čak tri predstavnika i očekuje se da značajno popravi 31.500, koliki je trenutni koeficijent.


Srbija je ove sezone upisala samo 5.375 bodova, a problem je što je Turska samo ove godine za sada uzela 11.200 bodova, a očekuje se da Fenerbahče prođe dalje u Ligi Evrope, baš ako i Bašakšehir i Sivas u Ligi konferencija.


Razlika od 0.875 je zaista minimalna i samo bi čudo i šokantno ispadanje sva tri predstavnika moglo da spasi Srbiju na poziciji koja garantuje direktno mesto u Ligi šampiona.

Od sezone 2024/2025 koja bi trebalo da bude revolucionarna zbog novog sistema takmičenja Srbija neće imati predstavnika direktno u Ligi šampiona, ali će imati dva mesta koje vode u kvalifikacije za Ligu šampiona, dok će još tri mesta voditi u preostala dva evrospka takmičenja.


Srbija će teško pasti ispod 12. mesta jer Švajcarska sve nade polaže u rezultate Bazela (29.675), dok Ukrajina veruje u Šahtjor (29.300). Češka na 15. mestu nema predstavnika. U najgorem mogućem scenariju koji je ispunjen čudima bi Srbija mogla da padne do 14. mesta UEFA rang liste.


Od sledeće sezone će Srbija imati pet predstavnika u Evropi, pa će biti još teže osvajati bodove. Svi bodovi će se deliti sa pet, umesto sa četiri kao i do sada. Tako da će biti potrebno da bodove osvajaju i drugi klubovi osim Crvene zvezde i Partizana.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru