Pajtić: „Ili će pronaći zlato ili će ponovo smisliti nekakvo “paljenje Rajhstaga”

 Ovo je Pajtićeva izjava za Novu zbog koje je Vučiću u uključenju uživo iz Minhena „pukao film“.



Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Bojan Pajtić uspeo je, u samo nekoliko rečenica koje je rekao za "Novu", da izbaci iz takta predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se inače nalazi u Minhenu na bezbednosnoj konferenciji.


Jedna izjava, iz čitavog intervjua, bila je dovoljna da predsednik Vučić pobesni u uključenju uživo iz Minhena.


Naime, Pajtić je, odgovarajući na pitanje o tome šta će biti nakon potpisivanja francusko-nemačkog sporazuma, rekao:


„Ili će pronaći zlato ili će ponovo smisliti nekakvo “paljenje Rajhstaga” kakvo smo videli pronalskom onog snajpera sa nalepljenom kineskom lampom. Ili kao što je bio slučaj sa kamenjem u Srebrenici i zoljom u Jajincima…. On uvek, kad se nađe pred problemom, pribegava teatarskoj taktici, dramatizaciji situacije i ja se iskreno plašim za fundus Udbe, jer će uskoro ostati bez naoružanja, ako nastave da nam plasiraju ove priče o atentatima. Ovi iz Ginisove knjige rekorda su se definitivno ogrešili kad su oglasili da svetski rekord drži Fidel Kastro, kad je reč o pokušajima atentata na njega, sa 638 atentanta. Očigledno su namerno prevideli našeg vođu.“


Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u Minhenu, rekao da o tome da je on organizovao skup ispred Predsedništva na Dan državnosti ili napad na sebe u Srebrenici, „ne može da odgovori ni kroz osmeh niti podsmeh“.

„Video sam da je rekao da sam i onu pušku sam organizovao, a imamo priznanje tog čoveka“, rekao je Vučić za TV Pink.


Dodao je i da je Pajtić racionalan, ali „ne voli da govori istinu“, kao i da ne zna kako da reaguje na „besmislene teorije zavere i da njegov posao nije da se time bavi već da donosi racionalne odluke od kojih zavisi život zemlje“.


„Kada ljudi kažu – svakako bi išlo isto u zemlji, pa ne bi. Evo da navedem primer, Libija ima pet puta više nafte od Emirata, pa je l idete u Dubai ili Bengazi, to vam je razlika između nekadašnjeg rukovodstva. Važno je kakvo rukovodstvo imate, mi moramo da donosimo racionalne i odgovorne odluke“, rekao je predsednik.


Prema njegovim rečima, „ljudima lakše da poveruju u besmislene teorije zavere, jer je ljudima lakše da poveruju da postoji neka vrsta kontrole nad nečim, nego da nema nikakve kontrole“.


„Kako ćeš da optužiš zemljotres i prirodu i Boga, kada je lakše da optužiš neke zle ljude. Pa ako se postavi pitanje, ako su to već izazvali Amerikanci i CIA, pa što onda nisu izazvali zemljotres u Moskvi, i nema odgovora. U čovekovoj prirodi je da mnogo lakše poveruje da ima nešto sakriveno, nego da kaže da se to dogodilo od sebe. Tako je i ovde, mora da nije baš to tako kao što izgleda, vidi oni njega tamo zamalo da ubiju, mora da tu ima nešto. Kada nema ništa, kada je jasno kao dan, ljudima je lakše da to pronalaze“, rekao je Vučić i dodao da „uvek mora da postoji krivac, koji mora da bude neko drugi“.


„Moramo da ga pronađemo, koga ćemo virtuelno ili stvarno da hvatamo za gušu, umesto da se posvetimo sopstvenom radu, učenju i napretku i donošenju racionalnih odluka. I oni koji bi da rade na racionalna i realan način će uvek biti u manjini, ali oni su ti koji guraju zemlju napred i donose odluke koje imaju smisla. Ovo sve drugo, nema previše smisla“, rekao je.


Na kraju, posle svega što je rekao, Vučić je dodao da se trenutno ipak bavi drugim stvarima, na primer da razmišlja o tome kako da sačuva gas od ove zime za sledeću.


Iznervirana i premijerka

Pajtićev intervju nije iznervirao samo Vučića, već i premijerku Anu Brnabić, koja je stala u odbranu predsednika, naravno na Tviteru.

„Ako niste znali, Aleksandar Vučić  je sam organizovao napad na sebe u Srebrenici. U sred Srebrenice okupio ljude, dao im kamenice i, kad je došao pravi momenat, pred očima celokupne svetske javnosti, naredio napad na sebe. 5 reči za ovakvu opoziciju i ovakve medije: za vašu bolest nema leka“, napisala je Brnabić.




Click Here To Join Native Media

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru