Milanović hvali Orbana, Plenković poručuje – „imamo dve Hrvatske“

 Odnos prema Rusiji i Ukrajini ali i Evropskoj uniji ne deli politički vrh Hrvatske.


Naime, predsednik Hrvatske Zoran Milanović je prilikom dvodnevnog boravka u Mađarskoj pohvalno govorio o tamošnjem premijeru Viktoru Orbanu i oštro kritikovao odnos Evropske unije prema Mađarskoj koja Budimpešti uslovljava novac iz fondova poštovanjem vladavine prava.


„Ako Evropu doživimo, možda ne kao zajedničku kuću, to je možda previše, ali kao zajedničko naselje koje ima svoje gabarite, parametre prostora i ponašanja i da u toj zajednici mi imamo svoju kuću, Hrvatsku, Mađari i drugi narodi i nacije imaju svoju kuću… Mi u njihovu kuću ne ulazimo i ne proveravamo u kakvom je stanju statika. Gledamo kako se gleda nešto tuđe, kako se gleda druga suverena država. Isto tako ne očekujemo i ne dopuštamo da se u naše poslove drugi previše mešaju. Samo takav odnos uzajamnog poštovanja, trezvenog, hladnog odnosa, otvara prostor da EU zaista funkcioniše. Nametanje sila – to ne funkcioniše, to vidimo i to se ponavlja kroz istoriju“, rekao je Milanović.

Na ove Milanovićeve istupe, hrvatski premijer Andrej Plenković kaže da će birači odlučiti ko vodi ispravnu i konzistentnu politiku.


Što se tiče njegovih spoljnopolitičkih stavova, on kao predsednik može da ide gde god hoće ili gde ga zovu, naveo je. Plenković je, između ostalog, rekao da je važno da međunarodna javnost bude svesna da „imamo dve Hrvatske“.


„Jednu koja je vrlo principijelna i jasna i drugu koja ima očito neke rezerve da li su neke istinske – u smislu nekih rezervi prema Ukrajini i simpatija prema Rusiji – što se nadam da nije ili su pak vođene nekom kratkovidnom ili mrziteljskom politikom prema Vladi i HDZ-u, to će naši građani dobro videti i znati odlučiti kada dođu izbori – kome dati poverenje a kome ne“, naveo je hrvatski premijer.


Click Here To Join Native Media

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru