Ljudi, šta je s vama: Kako je Jokić tek 6. na Ol-star glasanju

 Čudne okolnosti.


Nikola Jokić je prethodne dve sezone završio kao MVP NBA lige, a sa maestralnim parijama je nastavio i u trećoj. Zato su sve glasnije priče da bi rođeni Somborac mogao da postane prvi košarkaš još od Lerija Birda (1986. godine), a ukupno četvrti košarkaš u istoriji koji je tri puta zaredom bio najkoriksniji košarkaš najjače lige na svetu.

Pored toga, za razliku od prethodne dve sezone u kojima je Sombor bio najčešće spominjani neamerički grad zbog partija nekadašnjeg centra Mege, ovog puta Nagetsi pokazuju zavidan nivo kvaliteta. Jokić je dobio odličnu podršku u vidu saigrača, pa ostavljaju utisak tima koji zapravo ima dovoljno kvaliteta da se ozbiljno umeša u borbu za titulu.


No, sve to kao da nije dovoljno za ljubitelje igre pod obručima širom sveta, pa Jokić u Ol-star trci zauzima tek šesto mesto po broju glasova od strane navijača.

Što se samog centra Nagetsa tiče, njemu je utakmica u Juti (19. februar) tek dodatak. Prave stvari za ponos su one koje postiže sa Denverom, poput preskočenog Aleksa Ingliša na mestu najboljeg asistenta u istoriji tima iz Kolorada.


„Iskreno, to je možda i prva stvar na koju sam ponosan, jer, bar se nadam, moji saigrači vole da igraju sa mnom zato što dodajem loptu“, rekao je Somborac i tako otklonio poslednju dilemu ako je i postojala – sve što radi, radi iz iskrenih poriva i želje da se igra košarke. Ako dođe neka titula – još bolje. Sve ono propratno, poput MVP nagrada, Ol-star utakmica, tu su da uspeh samo dodatno začine.



Jokić je nakon trećeg preseka sa 4.718.218 glasova drugi u Zapadnoj konferenciji među visokim igračima iza Lebrona Džejmsa (Los Anđeles Lejkers), koji je ubedljivi lider sa 6.506.682 glasa. Na Zapadu više glasova od srpskog centra imaju još Stef Kari iz Golden Stejt Voriorsa (5.151.822) i Luka Dončić (Dalas Maveriks, 4.905.655), uz Janisa Adetokumba (Milvoki Baks, 5.970.196) i Kevina Durenta (Bruklin Nets, 5.838.182) sa Istoka.

Iza Jokića su ostala neka imena poput Entonija Dejvisa (Lejkersi, 3.838.171), Zajona Vilijamsona (Nju Orleans Pelikans, 3.760.732), Rasela Vestbruka (Lejkersi, 973.226)…


Objašnjenje za ovakav ishod je moguće bar delimično potražiti u pukoj popularnosti klubova. Naime, tim iz Kolorada spada među najnepopularnije u čitavoj NBA ligi, dok su Lejkersi, Voriorsi, Netsi i Maveriksi u samom vrhu kada je u pitanju broj navijača širom sveta. Inače, u glasanju za nastup na Ol-star susretu mogu da učestvuju ljubitelji košarke širom planete.


Takođe, na to bi trebalo dodati i popularnost samih gradova u kojima se nalaze timovi za koje ovi košarkaši nastupaju. Ekipe iz Los Anđelesa (Lejkersi), San Franciska (Voriorsi), Njujorka (Netsi) i Dalasa (Maveriksi) su na takvom podneblju da samim postojanjem u gradovima sa milionskim brojem stanovnika i ogromnim tržišnim potencijalom privlače pažnju. Kada se sve to pomeša, a potom doda i efekat atraktivnosti određenog košarkaša – Jokić jeste najbolji igrač NBA lige, ali po ovom parametru u poređenju sa nekim drugim imenima, poput Janisa, Lebrona ili Karija ipak zaostaje – dobijemo ovakav ishod.



Ovo je moguće pogledati i iz sasvim druge perspektive – Jokić je u momentu kada igra za jednu od najnepopularnijih franšiza u SAD, na jednom od najslabijih tržišta, i u ekipi koja nije osvojila nijednu titulu (najviše stigli do finala Zapadne konferencije samo četiri puta), uspeo da dođe do šeste pozicije za nastup na utakmici koja se zasniva na atraktivnosti.


Još jedna potvrda teze da je „Džoker“ bez premca prvi kad se pogleda isključivo košarkaški element, bez ikakvog upliva navijačkih ostrašćenosti i uticaja propratnih faktora koji od nekoga veštački prave zvezde.


A pravo stanje videćemo kad stignu rezultati glasanja samih košarkaša NBA lige, kao i medija. Tu bi, sem ako ne bude nekih negativnih iznenađenja, Jokić trebalo da bude prvi.

Click Here To Join Native Media

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru