Šapić najavio besplatne vrtiće i udžbenike za osnovce i srednjoškolce

 Budžet Grada Beograda za sledeću godinu predvideo je da od 2023. godine vrtići i udžbenici za svu decu budu besplatni, najavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić na konferenciji za medije. Sednica Skupštine grada Beograda na kojoj će se odlučivati o budžetu biće održana 26. decembra. Šapić je rekao da je planirani budžet, "budžet brige o ljudima".





Šapić je rekao da je budžetom obezbeđen novac da od sledeće školske godine svi beogradski osnovci i srednjoškolci dobiju besplatne udžbenike.Takođe, dodao je da su obezbeđena sredstva da od sledeće školske godine sva beogradska deca besplatno idu u vrtiće.


Gradonačelnik je rekao i da je plan da sledeće godine bude implementirana beogradska kartica uz pomoć koje će, dodao je, građani moći da ostvare brojne benefite.


Naveo je da će svaka beogradska kartica biti personalizovana i da će postojati za tri kategorije građana – maloletna lica, odrasle i penzionere, to jest osobe starije od 65 godina. Prema njegovim rečima, jedna od prvih velikih stvari koje će građani moći da ostvare uz pomoć ove kartice su, rekao je Šapić, besplatni bazeni tokom čitavog leta.


Kada je u pitanju komunalni red u gradu, gradonačelnik je najavio stanice službe javnog reda u svim delovima grada, i u kojima će boraviti komunalni milicajci, odnosno u budućnosti „beogradski lični“ – BELI.

„Prva stvar koju ćemo sledeće godine pokušati da realizujemo je postavljanje 101 objekta službe javnog reda“, rekao je Šapić na konferenciji za novinarei dodao da je siguran da će to biti započeto, a veruje i završeno do kraja 2023. godine.


Budžetom za narednu godinu opredeljena su i sredstva za putnu infrastrukturu, a Šapić je najavio da će sledeće godine biti obnovljeno ili rekonstruisano više od 100 ulica u Beogradu.


„Neke će biti presvučene, neke ozbiljno rekonstruisane, neki bulevari će biti prošireni“, rekao je Šapić i dodao da će o tome više govoriti na predstojećoj sednici gradskog parlamenta.


„Prvo Savsko šetalište, pa Savski nasip“

Govoreći o uređenju beogradskog priobalja, Šapić je rekao da nije fer da neki sugrađani zauzimaju nešto što pripada svim Beograđanima samo zato što su tu prvi došli pre 20 ili 30 godina.


„Da ne pričam o tome što su ta mesta prodavana, uđete tamo prvi pa posle prodate mesto. Otvoren je konkurs, biće licitacija, svi koji budu dobili, za dva meseca ćemo završiti projekat infrastrukture (struja, voda), a onda uklanjati one koji se nisu sami uklonili… Pre par dana je isečeno 40 divljih priključaka na struju“, rekao je gradonačelnik govoreći o splavovima na Savi.


Dodao je da su obezbeđena sredstva i za uređenje čitavog savskog šetališta.


Govoreći o rešavanju problema Savskog nasipa i ilegalnih objekata koji su na njemu nikli, gradonačelnik Beograda je rekao da se sada sređuje priobalje, a da je nasip malo komplikovaniji, jer se na njemu nalaze čvrsti objekti u kojima neki ljudi žive.


„Rešavamo jedan po jedan problem. Savski nasip se značajno razlikuje od savskog šetališta, jer ovde imamo splav a tamo čvrsti objekat“, istakao je Šapić.


„Prevoz mora da se plaća, ali da građani znaju šta plaćaju“

Gradonačelnik je demantovao medijske navode da će od 1. januara biti uvedene novine u gradskom prevozu, koje podrazumevaju kontrolore u svakom vozilu i ulaz isključivo na prednja vrata.


Šapić je kazao da se radi na tome, ali da je najpre neophodno da bude podignut kvalitet prevoza u Beogradu.


„To sigurno neće biti uvedeno od 1. januara. Već sam rekao da mora da prođe određeni period i da podignemo kvalitet prevoza. Kako građani da ulaze na jedna, a izlaze na druga vrata ako ne mogu da se pomere u vozilu? Nemam više snage da reagujem na takve budalaštine“, rekao je Šapić na konferenciji za novinare u Skupštini grada.


Ocenio je da trenutno „nije realno“ da u svakom vozilu GSP budu kontrolori.


„Krenuli smo da pomeramo validatore jer se spremamo polako. Napisaćemo gde je ulaz a gde je izlaz, ali prvo moramo da stvorimo uslove. To će da potraje, idemo u tom pravcu, ali i da paralelno podižemo kvalitet prevoza. Prevoz mora da se plaća, ali da građani znaju šta plaćaju“, rekao je gradonačelnik.


Šapić je kazao i da su novi autobusi pušteni u saobraćaj, ali i da novi vozači nisu zapošljavani, jer je, kako je rekao, bilo dovoljno vozača u GSP.


„Za sada nemamo problem sa vozačima. Naša ideja je da ih zadržimo da ne odlaze u inostranstvo tako što ćemo im povećati primanja. Mislim da će to od nove godine da bude značajno drugačije“, rekao je gradonačelnik.


On je kazao da je u toku raskid ugovora sa kompanijom Kentkart o naplati karata u gradskom prevozu.


„Komplikovano je raskinuti ugovor koji je potpisan na 13 godina, ali će biti raskinut, samo moramo da budemo poptuno čisti. Uradićemo i racionalizaciju unutar GSP, preuzećemo kontrolore iz Kentkarta“, kazao je Šapić i dodao da dok BusPlus nije „ušao na tržište“ i preuzeo naplatu karata, naplata je bila oko 40 odsto, a danas je, po njegovim rečima, oko 20 odsto.


„Ne znam šta je neistinito u tome što sam za Stari savski most rekao da je nacistički“

Ponovio je da neće biti rekonstrukcije Starog savskog mosta, već da će umesto tog biti postavljen novi most.


„To je most koji je neuslovan. Ne možete da napravite novi most dok ne uklonite stari. Postojeći most mora da bude uklonjen, jer stubovi ne mogu da izdrže novi most“, rekao je Šapić.


Dodao je da ne zna šta je neistinito u tome što je most nazvao „nacističkim“.


„Možda se nekom taj termin čini rogobatnim, ali njega su napravili nacisti. Takvih mostova je bilo 60 u Evropi, ali su posle Drugog svetskog rata svi uklonjeni. Sad su svi oni ludi što su uklonili te mostove“, kazao je Šapić.


Gradonačelnik je dodao da se nije odustalo od izgradnje pešačko-biciklističkog mosta od Ade Ciganlije do Novog Beograda i da bi izgradnja mogla da počne krajem sledeće ili početkom 2024. godine.


„Odvojen je novac i ako projekat završimo do kraja sledeće godine, počećemo sa izgradnjom tad, ili početkom 2024. godine. Grube procene govore da posle treba još godinu dana za završetak izgradnje“, rekao je Šapić.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru