Počelo davno,danas se nastavlja: Nekad učitelj i učenik, sada rivali i prijatelji

 Večerašnji okršaj u 15. kola Evrolige između Partizan Mozzart Beta i Fenerbahčea imaće poseban značaj, barem za dvojicu trenera.



Kada se utakmice ređaju kao na traci, retko koja dobija priliku da zaokupira pažnju javnosti. Međutim, baš takva, specijalna, igra se večeras u Istanbulu. Fenerbahče dočekuje Partizan Mozzart Bet (18.45) ali i Željka Obradovića, najuspešnijeg trenera u istoriji kluba, jedinog koji je doneo titulu šampiona Evrope. Sada isti cilj ima Željkov veliki prijatelj i kum, a nekadašnji pomoćnik, Dimitris Itudis. Upravo zbog trenera ovaj duel dobija specijalan značaj.

<
p>

"Zna se sve to, stara priča. Radili smo godinama. Po svemu se znamo", rekao je Obradović na pitanje o Itudisu koji je bio Željkov pomoćnik dok su harali Evropom na klupi Panatinaikosa.


Kada se dva trenera toliko dobro poznaju, teško je pronaći prednost.


"Nema tu iznenađenja, rade skauting kao što i mi radimo. Samo je pitanje ko će biti u rosteru, a ko neće".


Naime, pod znakom pitanja su Joanis Papapetru koji je imao problema sa kukom, ali je on sa ekipom u Istanbulu, a čeka se debi i Alekse Avramovića koji se najzad oporavio od povrede šake.


Partizan Mozzart Bet ulazi u ovaj meč posle sjajne pobede nad Efesom u petak. Tada su crno-beli prekinuli niz od pet poraza.


"Utakmica u Evroligi protiv ekipe koja je među najboljim timovima u ovom delu Evrolige. Imaju i oni određene probleme kada su u pitanju povređeni igrači, ali to apsolutno ne umanjuje ulogu favorita Fenerbahčea na ovom meču. Igramo na njihovom terenu i mislim da nas očekuje veoma teška utakmica", istakao je Obradović. 

Prijateljstvo dva trenera traje više od 20 godina, ali značajna godina u njihovom poznanstvu, piše zvanični sajt Evrolige, je 1999. kada je Obradović pozvao Itudisa da mu se pridruži u stručnom štabu Panatinaikosa.


"Nikada neću zaboraviti te dane, pre svega oca koji je tada bio u bolnici. Doživeo je srčani udar bila je baš neizvesna situacija. Bio je na intenzivnoj nezi. Uz to imao sam pregovore sa tadašnjim klubom i odjednom me zove Željko", priseća se Itudis i nastavlja:


"Otišao sam na sastanak sa Obradovićem, razgovarali smo u hotelu Panorama, otvoreno sam mu rekao da sam uzbuđen i motivisan što ću imati priliku da radim sa njim. Ispričao sam mu situaciju sa mojim ocem, ustao i direktno sa sastanka otišao sam u bolnicu. Rekao sam tada ocu da sam se dogovorio sa Željkom i da ću ići u Panatinaikos. Dobro se sećam njegove reakcije, suze su mu pošle. Te noći je izašao iz intenzivne nege i izvukao se. Danas mogu sa ponosom da kažem da je bio svedok neverovatnih 13 godina Panatinaikosa".

Od tog momenta postali su tandem iz snova. Tokom 13 sezona, osvojili su čak pet titula Evrolige.


"Mnogo toga lepog smo uradili tokom tog perioda. Svaka saradnja počinje sumnjom. Nije bitno da li je veza sa ženom, devojkom ili poslovna veza. Gradili smo poverenje tokom godina."

Od 2014. godine, Željko i Dimitris su protivnici, a posebno se pamte okršaji na završnim turnirima Evrolige 2015. i 2016.


Sada će ponovo ukrsiti koplja, prvi put od 15. novembra 2019. kada je CSKA savladao Fenerbahče sa 88:70. Trenutno Itudis ima prednost, šest pobeda naspram pet Željkovih.


"Volite da kažete da je to utakmica između Željka i mene, ali to je utakmica između Partizana i Fenerbahčea. Nisam ni znao za tu statistiku, da li imam jednu pobedu više ili tri manje. Ja želim da pobedi Fener, a Željko Partizan. Uradićemo sve da pomognemo našim klubovima u tome. Posle toga ćemo na večeru", rekao je Itudis na treningu koji je bio otvoren za medije iz Srbije.


Ostaje da se vidi kako će se večerašnji susret završiti.


Do tada Obradović je već stigao da se vidi sa bivšim saradnicima koji su ga odmah odveli na stadion Fenerbahčea koji je udaljen nekih 20 minuta vožnje od košarkaške dvorane na Azijskoj strani Istanbula. Tamo je posetio muzej kluba gde je otvorena posebna sekcija za košarku, a tamo centralno mesto... za Željka Obradovića.

Još jedna potvrda da je Obradović ostavljao neizbrisiv trag gde god da je radio. Nema dileme da će i u dvorani pred utakmicu biti priređen specijalan doček.

FOTO: Sportski žurnal

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru