"Kneževiću se crta meta na čelo" , a snimci pokazuju drugo čuje se kako on vređa i maltretira učenike na času!

 


*Članovi Foruma beogradskih gimnazija slažu se da se pesmom o Joci Ubici profesoru crta meta na čelo *Danas prsvetari održavaju protest u znak podrške





Profesor matematike iz Šeste beogradske gimnazije Jovan Knežević, suspendovan je nakon što je 27 roditelja odeljenja II/2 potpisalo peticiju protiv njega zbog navodnog verbalnog zlostavljanja učenika i zadavanja preteških testova.

Mnogi prosvetni radnici stali su na stranu takozvanog Joce Ubice i danas će se ispred pomenute gimnazije u 13 sati održati protest pod nazivom "Profesor nije meta" kako bi se Kneževiću pružila podrška. Kako kaže predsednik Foruma beogradskih gimnazija, Aleksandar Markov  nije u pitanju štrajk, već okupljanje i očekuju veliki broj ljudi.


- Ideja je da se ukaže na nepremostivi jaz, da se skrene pažnja na to da se profesori sa jedne strane i učenici i roditelji sa druge doživljavaju kao protivnici, a to ne bi trebalo da bude tako. Gledamo se preko nišana. Na ovaj način šaljemo poruku da razum mora da preovlada. Da je neko razgovarao sa Kneževićem pre suspenzije siguran sam da do nje ne bi ni došlo. Održan je samo jedan roditeljski sastanak za koji profesor tvrdi da je bio linč na njega. Da su ukazali da postoji problem, on bi bio rešen na vreme - rekao je Markov .
On dodaje da se može diskutovati o tome šta je bio cilj roditelja, da li je u pitanju smena profesora, njegov otkaz ili poništavanje loših ocena i kaže da svako na kraju dana snosi teret svojih postupaka. Potvrđuje da još uvek nije zakazano "ročište" na kom će se ispitati svedoci i izneti svoje izjave o profesoru Kneževiću, a za sada nema ni naznaka kada bi moglo da se održi.
- Sve je u rukama direktora - navodi Markov.

Članovi Foruma zgroženi su pesmom koja je nedavno objavljena na Jutjubu, a u kojoj bivši učenik Joce Ubice u više navrata vređa njega, kao i njegovu porodicu, a Markov dodaje da je pesma ujedno i inspiracija za naziv protesta jer se Kneževiću na taj način crta meta na čelo.

- Društvo ne sme da prihvati ovako nešto. Ne smemo da dozvolimo bilo kakav način pretnje. Slučaj je prijavljen policiji i biće istražen, a profesor Knežević se sigurno oseća loše. Kako uopšte možete da se osećate nakon što čujete takvevrede? - zaključuje on.

Podsetimo, autor pesme spominje ćerku i ženu profesora Joce Ubice, a kako je korisnik Jutjuba naveo u opisu videa, pesma je "satirična" i nije namenjena da ikoga uvredi.

Milić:Profesor Knežević nije supendovan zbog ocena, već psihičkog zlostavljanja
Suspenzija profesora Šeste beogradske gimnazije Jovana Kneževića neme veza sa ocenama i doneta je jer je škola morala da primeni zakonski član koji zabranjuje zlostavljanje, u ovom slučaju psihičko, izjavio je danas direktor ove škole Radisav Milić, preneo je Tanjug.

On je gostujući na TV K1 podsetio da je 27 roditelja potpisalo peticiju u kojoj je navelo šta ima da prigovori radu i ponašanju profesora Kneževića.

- Ono što je izazvalo moju reakciju jesu reči da su đaci primitivni i glupi. Tu je zakon veoma striktan, direktor u tom slučaju mora hitno da reaguje i profesora udalji sa nastave - pojasnio je on.

Dodao je da je odmah zasedao i tim koji se bavi sprečavanjem nasilja nad učenicima i procenio da se u ovom slučaju radi o oblicima psihičkog nasilja.

- Morao sam da reagujem. Profesor nije udaljen zbog loših ocena, nego zato što je prijavljeno psihičko zlostavljanje učenika. Ja sam na roditeljskom sastanku, kome je prisustvovao i profesor Knežević, pokušao da problem komunikacije roditelja, nastavnika i učenika rešimo u međusobnom dijalogu, ali je profesor negirao da je išta od toga rekao, iako postoje audio snimci za koje je on sumnjao da su autentični - ispričao je Milić.

Dodao je da ono što je na snimcima čuo, a između ostalog se čulo i da, kako je rekao, profesor đacima govori da su primitivna goveda, ga je uverilo da nema potrebe da se prekida suspenzija i profesor vrati među đake, jer su njihovi odnosi toliko poremećeni da bi to izazvalo probleme.

Profesor Jovan Knežević je istakao da su tvrdnje u peticiji proizvoljne, da misli da je radio savesno i da mu se sudi samo na osnovu 10, 15 sekundi a ne celog snimka.

Takođe i da đaci danas razmišljaju samo o ocenama a da ih je on usmeravao ka tome kako da steknu znanje i postignu što bolje rezultate, te da je svaki čas počinjao pitanjem đacima da li ima nešto što im je nejasno i da je držao pripremne časove za upis na dalje školovanje.

Upitan da li zna za nadimak Joca ubica, pod kojim je među učenicima poznat, rekao je da za nadimak zna, ali ne i zašto ga tako zovu, te da se nadimci obično daju od milja.

Učestvujujući u istoj emisiji Ana Dimitrijević iz Foruma beogradskih gimnazija je za sutra najavila protest podrške suspendovanom profesoru Kneževiću ispred Šeste beogradske gimnazije. Ocenila je da je postupak protiv njega pokrenut na osnovu paušalnih tvrdnji i da nije navedeno kada su tačno sporne reči izgovorene.

- Na snimcima ima neprimerenih reči, ali mi smo čuli izmontirane a ne cele snimke - rekla je ona.

Zapitala je i kako se čekalo da uvrede traju toliko dugo i da se peticija podnosi baš sada kada se zaključuju ocene.

Direktora Milića je upitala da li će pokrenuti postupak protiv učenika koji su snimali profesora, na šta je on odgovorio da će se utvrditi kako je došlo do snimanja za vreme časa i ocenio da je protest ispred prozora za vreme trajanja nastave, najavljen za sutra, neprimeren.

"Dao sam im 5 bonus poena na pismenom"
Sa druge strane profesor Knežević za naš portal tvrdi da nikada nije imao nameru da uvredi nekog i da često koristi metafore u govoru koje možda učenici nisu razumeli. On napominje da mu je žao što ga niko nije pogledao u oči i rekao čime ga je uvredio, a dodaje da su potpisnici peticije zaboravili da kažu medijima da je držao dopunsku nastavu i podelio učenicima 5 bonus poena na pismenom ispitu samo jer se ceo razred pojavio.

- Ja sam im samo rekao da se u životu sve vraća i plaća, ja protiv dece nemam ništa. Žao mi je što me niko nije pogledao u oči i rekao da sam uradio nešto loše. Dan pre nego što sam suspendovan odeljenje II/2 i II/1 imali su iste zadatke na pismenoj vežbi. Odeljenje II/1 dobilo je dve petice, a pre toga su imali neke dvojke. Imali su 12 ocena većih od jedinice, a u II/2 samo četiri i to dve dvojke i dve trojke. Da me nisu suspendovali organizovao bih dopunsku, naravno. Taktika je da se profesor skloni ukoliko ima dosta nedovoljnih ocena. Bilo je slučajeva da su deca i prepisivala, a ja sam im napomenuo da to nije lepo, ali su opet prepisivali. Strašno je što ne znaju ni da prepišu, samo kopiraju od drugih, šta ja da radim u tom slučaju. Ja sam im rekao da to ne radi sebi i da ću ih premestiti. Nije normalno hvatati krivine, u Americi se zbog prepisivanja dete udaljava iz škole, a kod nas je to normalno - objasnio je.

A sa druge strane, snimci su dospeli u neke medije, snimci člasova gde Joca ubica vređa učenike.

U snimcima se čuje kako on viče na decu, a u nekima im govori da su glupi, goveda, primitivci, a branio im je i da idu na odmor da jedu pa čak i da glasno dišu jer će u suprotnom da odgovaraju!


Dobijeno je pet snimaka, a u svakom se čuje profesor.


Na prvom snimku profesor Knežević govori učenicima:


"Vi niste udahnuli ja vam zavalim jedan, još vam kažem glupi ste, primitivni ste, goveda ste, šta god oćete da vam kažem, vi ste glupi."

Na drugom snimku koji je nastao na njegovom poslednjem času prošle srede, čuje se kako deci govori sledeće:


"Nadam se da će me što duže držati pod suspenzijom. To samo nije suspenzija, to je uzimanje plate. Ja se toplo nadam, najiskrenije, da će vama jednog dana to da se desi."

Na još jednom snimku čuje se kako Knežević preti jednom učeniku jer je ovaj verovatno tražio odmor, govoreći mu da će ga kazniti čak i ako bude glasno disao.


"Sledeći put, kad budeš insistirao da imaš odmor, ako te budem čuo još da ovde stojiš, onda ćeš da vidiš kako izgleda šikaniranje. Jel jasno? I ako od sada pa nadalje udahneš na mom času malo glasnije, bićeš odmah prozvan… da odgovaraš.

A jedan od snimaka, odnosi se upravo na zabranu odlaska učenika na odmor. Na snimku se čuje kako đak traži odmor za užinu, što on brani:


Učenik: "Pa nastavniče, jel možemo da idemo, da kupimo, da jedemo?"

Profesor: "A šta ste radili za vreme velikog odmora?"

Učenici: "Pa i ovo je veliki odmor."

Profesor: "Umrećeš od gladi! Kakav bezobrazluk bre, gde vi živite, uopšte nije mi jasno!"

Na snimcima  se čuje i ono što je pomenuto u peticiji, a što je profesor Knežević negirao u zvaničnoj izjavi i medijima. Čuje se kako kaže:


"Ne zaklapate, samo se glupirate!! Ja ovde fizikališem, vi se zevzečite, šta vi mislite? Šta ste vi? Robovlasnici!!



Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija koji je stao u odbranu profesora matematike, je obećao da će se javno izviniti ukoliko se utvrdi da postoji neki snimak koji dokazuje krivicu profesora Kneževića jer su podržavali nekoga ko se tako ponaša.




Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru