Poverenica: Loša atmosfera u skupštini može biti inspiracija za uvrede i nasilje

 Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da je u njenu službu stigla prijava poslanice Demokratske stranke Tatjane Manojlović zbog, kako je ocenila "nedopustivog ponašanja", pojedinih kolega u Skupštini Srbije, ali je dodala da prijavu još nije videla i da će biti razmotrena.


„Ne treba zaraviti da narodne poslanike u vršenju poslaničkih poslova štiti imunitet i zato apelujem na narodne poslanike i poslanice da ne zaborave da taj imunitet nije uspostavljen da bi oni kršili bilo čija prava, već naprotiv, da Narodna skupština bude naše najbolje ogledalo i mesto gde se promoviše tolerancija, različitost, razumevanje i poštovanje ljudskih prava“, rekla je Janković.


Ona je pre obeležavanja Međunarodnog dana tolerancije, 16. novembra, u izjavi novinarima rekla da je skupština usvojila Kodeks ponašanja narodnih poslanika, ali da „očigledno treba podsećati da Kodeks treba i da se primeni“.


„Svi mi gledamo u narodne poslanike i ta atmosfera u skupštini može biti inspiracija za razne vrste nedopustivog ponašanja, uvreda i nasilja, pa i nad ženama. Često ukazujem da su žene češće izložene seksističkom, mizoginom govoru, a kada se tako nešto desi u skupštini to je nedopustivo“, rekla je poverenica.


Više poslaničkih klubova osudilo je pre sedam dana postupak poslanika Srpske narodne stranke (SNS) Dalibora Šćekića koji je toku trajanja sednice Skupštine brutalno izvredjao seksističkim aluzijama narodnu poslanicu Manojlović.


Dan tolerancije obeležava se danas, a ovogodišnja tema je osnaživanje žena na selu.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru