Odata počast braniocima Beograda u Prvom svetskom ratu

 Povodom godišnjice oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, položeni su venci na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda 1914-1918. na Novom groblju.



Vence su položili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, član Gradskog veća Beograda Jovan Jokić, kao i predstavnici Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920, te drugih organizacija, udruženja i poštovalaca tekovina Velikog rata.


Jokić je podsetio da je na današnji dan pre 104 godine Beograd oslobođen od Austrougarske u Prvom svetskom ratu, a Prva armija Vojske Kraljevine Srbije, pod komandom vojvode Petra Bojovića, ušla u prestonicu, mesec i po dana od proboja Solunskog fronta, koji je počeo u noći između 14. i 15. septembra, prešavši 600 kilometara.


"Pamtimo ovaj dan, 1. novembar 1918. godine, kao jedan od najznačajnijih datuma, jer je tada srpska vojska, nakon silnih stradanja i patnje, uspela da svojom junačkom borbom protera i poslednjeg neprijateljskog vojnika sa naše teritorije. Zato sećanje na ove istorijske događaje ne sme da bledi", poručio je Jokić.


On je naglasio da se današnjeg dana sećamo sa posebnim pijetetom, kojim se pozivaju potomci slavnih predaka da čuvaju uspomenu i svetlu tradiciju na slavne dane.


Spomenik i spomen-kosturnica braniocima Beograda, impozantno delo nastalo po nacrtu ruskog arhitekte i skulptora Romana Verhovskog, visoko bezmalo 20 metara, zaštićeno je u sklopu Novog groblja kao spomenik kulture od velikog značaja za Srbiju.


Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru