Da li večiti kombinuju pred poslednje kolo u Evropi?

 Pred fudbalerima Crvene zvezde i Partizana je poslednji stepenik za evropsko proleće


Pred fudbalerima Crvene zvezde i Partizana je poslednje kolo u kojem mogu da obezbede novo evropsko proleće. Zvezda u četvrtak od 18.45 gostuje u Monaku, a Partizan dočekuje Slovacko od 21.00 u Humskoj.

Računica je jasna, Partizan ima mnogo lakši posao, jer igra na svom terenu protiv Slovačkog, ekipe koja je već ispala i nema nikakve šanse za prolaz dalje. Sa druge strane, Zvezda igra protiv Monaka u gostima i mora da se vrati sa povoljnim rezultatom, a možda joj čak ni pobeda neće biti dovoljna da nastavi takmičenje u Ligi Evrope.

Crvena zvezda

Kako može do 1/16 finala Lige Evrope?
Crvena zvezda ima znatno teži zadatak, jer iz Monaka mora da se vrati sa dobrim rezultatom. Ukoliko želi da nastavi takmičenje u Ligi Evrope i grupu završi kao druga (Ferencvaroš je već obezbedio 1. mesto), mora da pobedi Monako, to je prvi preduslov, ali joj ni to ne garantuje da će proći u nokaut fazu LE.
Razlog je što šansu ima i Trabzon, koji ima isti broj bodova kao Zvezda, ali i istu gol razliku u međusobnim duelima, pa bi u slučaju da Zvezda pobedi Monako, a Trabzon pobedi Ferencvaroš, i srpski i turski klub imali isti broj bodova i isti međusobni skor.

Ukoliko Zvezda pobedi, a Trabzon ne slavi u Turskoj protiv Ferencvaroša, Zvezda je onda sigurno druga.

Zvezdi mogu da presude kartoni u najluđem scenariju
Međutim, postoji i najluđi scenario, a to je ukoliko Zvezda pobedi sa 3:2 u Monaku, a Trabzon slavi sa 1:0 protiv Ferencvaroša. U tom slučaju bi i Zvezda i Trabzon bili izjednačeni po broju bodova, po međusobnom skoru i gol razlici. Tada bi se račuao broj kartona. Trenutno tu Trabzon ima bolju situaciju, ali i tu nije velika razlika, jer Turci imaju 9 žutih i jedan crveni, dok Zvezda ima 12 žutih, od kojih je jedan bio crveni posle dva žuta.

Kako remi može da donese Ligu konferencija?
Zvezda može do utešnog takmičenja i 1/16 finala Lige konferencija u slučaju remija. Za to je potrebno da Trabzon izgubi od Ferencvaroša na svom terenu. Takođe, postoji šansa da i tu presude kartoni, ako bi recimo Zvezda igrala 2:2, a Trabzon 0:0.

Svakako moraće igrači Zvezde da imaju u "malom mozgu" i to i da paze na eventualne kartone u Monaku.

PARTIZAN
Što se tiče Partizana, računica je znatno jednostavnija. Partizanu pobeda ili remi donose siguran prolaz dalje u nokaut fazu Lige konferencija. Ipak, razlika je u tome da li bi crno-beli završili kao prvi ili kao drugi, a za to postoji nekoliko scenarija.

Kako Partizan može da završi kao prvi u grupi, a kako može dalje i ako izgubi od Slovackog?
Prvo mesto u grupi donosi benefit u vidu prolaska direktno u 1/8 finala i preskakanja 1/16 finala u kojoj su rivali trećeplasirane ekipe iz Lige Evrope, gde ima mnogo ozbiljnih protivnika.

Partizan do prvog mesta može jedino ukoliko pobedi Slovacko, a Nica ne pobedi Keln u gostima. Ako remizira, Partizan će biti drugi, a ko će biti prvi odlučiće direktno Keln i Nica u međusobnom duelu.

Partizan čak i u slučaju poraza od Slovackog može da prođe dalje, a za to je onda potrebno da Keln ne pobedi Nicu.

Nema sumnje, večiti će danas biti uz svoje timove. Zvezda igra od 18.45 u Monaku, dok Partizan od 21.00 čeka Slovacko, ali bez podrške najvatrenijih navijača, jer će sa tribina da ih bodre samo deca do 14 godina, zbog kazne koju im je dodelila UEFA zbog pirotehnike na meču protiv Kelna.



Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru