Vučić: "Ko je u Evropi rekao ono što sam ja rekao?"

 Beograd -- Poslanici Skupštine razmatraju danas, na posebnoj sednici parlamenta, Izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom od 15. juna 2021. do 1. septembra 2022.






Izveštaj predstavlja predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će poslanike i građane obavestiti o trenutnom stanju, izazovima koji slede, kao i o svemu što je država do sada uradila za srpski narod na KiM.

Predsednik skupštinskog Odobra za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je u ponedeljak da od posebne sednice očekuje sveobuhvatnu raspravu i naglasio da su svi poslanici zaitneresovani, zabrinuti i posvećeni traženju rešenja za taj najteži izazov.

Narodni poslanik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će ta poslanička grupa glasati za Izveštaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini, jer svi moraju da budu svesni situacije u kojoj se Srbija nalazi.


Dačić je na konferenciji za novinare istakao da ne treba da se govori o mogućnosti časnih poraza, već da se ostvari politika sa rezultatima.


"Politika koju vodi (predsednik Srbije) Aleksandar Vučić neće izaći iz postavke Narodne skupštine iz 2013. godine, a to je da Srbija ni formalno ni neformalno neće priznati Kosovo", rekao je Dačić.


On je naglasio da je nastavak dijaloga neophodan, jer drugo rešenje ne postoji.


"Jedini problem oduvek je bio separatizam i stvaranje velike Albanije. Moramo nastaviti sa traženjem kompromisa i da se trudimo da izbegnemo konflikte", kazao je Dačić.

Predsednik Srbije odgovarao je na reči šefa poslaničke grupe "Zeleno levi klub" Radomira Lazovića, koji je ukazao da sadašnja vlast radi samo u svom interesu.


"Kad kažete da Brnabić nije išla na Kosovo, išao sam ja... Koliko su nam dozvoljavali", rekao je.


Dodao je da se njegova imovina i imovina njegove porodice ni na koji način nije uvećela od kada je na vlasti i da na takve neistine mora da odgovori.

Ko je u Evropi rekao nemačkom kancelaru ono što sam ja rekao?

"Ko je u Evropi izgovorio nekada nemačkom kancelaru ono što sam ja rekao? Ko je taj koji je to rekao? Ja njega veoma poštujem, ali kada je pitanje Kosova i Metohije, tu sam čvrsto stao i branio interese Srbije", rekao je Vučić.

"U bajke ne verujem"

"Ja u bajke ne verujem, ja ne mislim da je EU mesto poželjno onoliko kolio je bilo. NIjedan moj odlazak na dijalog u Brisel nije bio skopčan ni sa čim lepim. Što se tiče poštovanja prethodnih sporazuma, morate to da uradite kao država. Ne mogu da se ponašam kao Kurti. Kako mislite da kažem da me ne zanima šta je neka prethodna vlada uradila. U bajke ne verujem, ali verujem u racionalan pristup", kazao je.


"Hiljadu godina pregovora je bolje nego jedan dan rata"

"Hiljadu godina pregovora je bolje nego jedan dan rata. Mi iz pregovora ne smemo da izađemo nikada. Ako to uradimo mi smo svoju zemlju uništili... Nećemo imati nikakvu šansu da se razvijamo", rekao je Vučić.


"Laž je da ne pokrećemo pitanje SPC"

"Želim da vas obavestim da sam dolazio najviše puta i kako predsednik Vlade i kao predsednik republike u skupštinu i odgovarao", rekao je Vučić.


"Kažete da nikada nismo pokrenuli pitanje SPC, reč je o notornoj neistini. NA svakom susretu smo govorili o tome. O manastirima Dečani, ne postoji dan niti trenutak u pregovorima da nismo govorili o monasima i statusu manastira. Mi smo izgradili hram Svetog Save, mi smo obnovili i manastri Banjsu, a da ne pričam o obnovi svih crkava koje su uništene u pogromima", dodao je.


Odgovarajući na reči lidera Dveri Boška Obradovića da Beograd treba da istupi iz dijaloga sa Prištinom, on je istakao da bi to bio loš potez, odnosno da bismo izgubili investicije.


"1.000 godina pregovora bolje je nego jedan dan rata", kazao je Vučić.


Predsednik se osvrnuo i na sankcije Rusiji, on je istakao da je Srbija jedina evropska zemlja koja nije uvela sankcije zvaničnoj Moskvi, kao da to "i dalje ne planiramo".

Pastor: Nadam se nekakvom kompromisu, ali nisam optimista

Istorijsko pomirenje srpskog i mađarskoj naroda je presedan koji može poslužiti za rešavanje i drugih problema, a taj presedan pokazuje da problem nije u srpskom narodu, izjavio je danas šef poslaničkog kluba Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor.


Pastor je na posebnoj sednici Skupštine Srbije rekao da deveti put u poslednjih 15 godina govori o pitanju KiM u parlamentu, te podsetio da je od 2000. do 2013. skupština donela 11 rezolucija i dve platforme.


Istakao je da je razlika u odnosu na prethodni period što se poslednjih osam godina, to jest od 2014. o pitanju KiM u skupštini razgovara na realnim osnovama.


Za tako nešto, konstatovao je, potrebna je velika hrabrost pre svega predsednika države i premijera.


"Briselskim sporazumom nismo pogazili Rezoluciju"

"Briselskim sporazumom nismo pogazili Rezoluciju, rekli ste da se Ustavni sud nikada nije izjasnio. Ustavni sud se oglasio, i nikada nije doneo odluku da je to protivno Ustavu Srbije. Smeta vam kada govorim o mitovima, a vi kažete sveta zemlja, da li ste vi veći Srbin od mene? Znam i ja da kažem sveta zemlja, ali to nije suština. Napa sveta zemlja se brani zanjem, radom... I ustavom i uvek smo je branili i štitili", kazao je.

Vučić odgovara poslanicima

"Zato mislim da je ova rasprava važna i blagorodna. Meni ništa nije smetalo u govorima narodnih poslanika oni imaju pravo da iznose svoje stavove. Naše je da negiramo ili opovrgnemo te tvrdnje", rekao je Vučić.


"Nemam ništa protiv da osudimo zločine nad Albancima, vi neretko koristite slučaj Sarande Bogujevci, vi samo nećete da kažete da su svi u tom slučaju osuđeni. Ali ne govorite o tome ko je ubio porodicu Šutaković", rekao je.


On je istakao da se Albanci služe trikovima, po kojima se shvata da je tzv. Kosovo nezavisno, te da treba da se radi na jednokosti prava.


"Sada da vam kažem, to nema nikakve sličnosti sa Srbima na KiM", naveo je Vučić.


SVM će glasati "za"

Predstavnik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor tokom izlaganja zahvalio se predsedniku Vučiću što je iskreno govorio o problemu KiM i naveo da će ta politička frakcija glasati za prihvatanje izveštaja o Kosovu i Metohiji.


Rasprava će trajati 10 sati

Na posebnoj sednici posvećenoj Kosovu i Metohiji izglasan je danas predlog da rasprava traje deset sati, umesto uobičajenih pet.


Taj predlog izneo je poslanik odborničke grupe Srpski pokret Dveri - Patriotski blok Boško Obradović.

"Dveri" i "Zavetnici" ukazali na povredu poslovnika

Poslanik albanske manjine Šaip Kamberi kazao da očekuje od predsednika Srbije da uloži više napora u rešavanju velikih problema i rekao da je tzv. Kosovo nezavisno. Predstavnici lista "Dveri" i "Zaventici" kazali su da je ovim govorom povređen poslovnik.

"Moramo da imamo fabrike"

Vučić ističe da Priština uvek ide na nasilne akcije, bilo da su u pitanju tajne ili javne optužnice.


"Podsetiću vas na Ivana Todosijevića, divnog domaćina iz Zvečana. Pa su vraćali optužnicu, pa je podizali. Dve godine osuđen zato što je rekao da je Račak bio prevara. Ja sam istog dana to rekao. Hoću da stanem na stranu slobode misli. Mnogo smo hrabri po kafanama i ispred televizora, i na nekim drugim mestima, ali ovako to ide teško", rekao je predsednik.


On ističe da Albanci ne dozvoljavaju Srbima korišćenje elementarnog prava glasa, i još drže predavanja da su najdemokratskija država.


"Kriza dijaloga je sistemski problem koji proističe iz dve stvari. Prvo, zapadni svet ne želi da poštuje povelju UN i Rezoluciju 1244. To je naš najveći problem, i jedino na šta mi možemo da se pozivamo. Oni to neće ni da čuju. Kažu stvari na terenu su izmenile poredak. Kao što vidite, kada se to desi u Ukrajini, onda poredak UN nije promenjen, ali kada je u pitanju Srbija, onda jesu", naveo je predsednik Srbije.


"Kada smo se izborili za 10 opština, varali su nas. Morate da imate u vidu da mi moramo da živimo i da ova zemlja mora da živi. Moramo da imamo fabrike da bi mogli da isplatiom plate, penzije, da isplatimo plate svima na KiM da bi ljude motivisali da žive na KiM. Moramo da čuvamo te ljude, to košta, a da platite to sve morate da imate zdravu i dobru ekonomiju. Imamo veliki deo investicija iz Kine, ali i dalje nam najveći deo investicija dolazi sa zapada", dodao je on.


"Imamo više zemalja koje ne priznaju KiM"

"U ovom trenutku, imamo više zemalja koje ne priznaju Kosovo, nego onih koje priznaju. To je prvi put jasno", kazao je Vućić.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će uskoro i osma država povući priznanje Kosova.

"Mali slobodarski narod"

Vučić je poručio danas u Skupštini Srbije da će u istoriji ostati upamćeno da su Srbi, jedan mali slobodarski narod, čuvali međunarodno pravo, Povelju UN i međunarodni pravni poredak. Završavajući predstavljanje izvestaja o pregovorima sa Prištinom, Vučić je zahvalio našem narodu na KiM koji je izdržao sve pritiske i sve napade i koji stoički izdržava na svojim ognjištima braneći Srbiju i čuvajući obraz svetu, čuvajući međunarodno pravni poredak i povelju UN.


"“Jednoga dana, ma koliko da je danas neizvesno i teško, ostaće zapamćeno, da je jedan mali i slobodarski narod u srcu Evrope, pa makar bio i usamljen, štitio poredak UN, čuvao Povelju UN i Rezoluciju 1244 UN uprkos svim onim koji su hteli da ruše međunarodno pravni poredak. Koji su hteli da sruše Srbiju. Taj narod je uspeo da sačuva i sebe i svoju slobodu i mir”", poručio je predsednik Srbije.


On je naglasio da Srbija nema našta drugo da se poziva, jer može štititi sebe i svoj narod samo štiteći međunarodno pravo i međunarodni pravni poredak i poručio da na tome moramo da budemo istrajni i uporni i da tako sačuvamo i unapređujemo Srbiju.


Menja se armatura pregovora o KiM

On je ponovio da molimo za mir zato što znamo kakve katastrofalne posledice rat donosi, a ne zato što se plašimo.


"Parafraziraću Bizmarka: "Ko god je pogledao u oči umirućem vojniku, razmisliće dobro pre nego što započne rat". Nagledali smo se očiju umirućih vojnika i civila. Ja kao vrhovni komandant nemam nameru da našu decu, očeve i braću šaljem u rat, ali ako budemo napadnuti, imaćemo dovoljno snage da se odbranimo. Mi Srbi uvek mislimo da mi imamo sva prava, a da drugi treba da imaju manje prava. Svi treba da imamo jednaka prava, i Srbi i Albanci, i samo tako možemo pronaći unutrašnji mir", rekao je Vučić, a potom se obratio poslanicima Narodne stranke koji su mu dobacivali:


"Što se tiče vašeg dobacivanja, ceo dan ću vam sam odgovorati na sve, i narod će moći da vidi ko je šta uradio na Kosovu i Metohiji. Vaša nepristojnost me nikada nije i nikada neće poremetiti. Ja imam jasnu politiku, a to je napredak Srbije, a ne uniptenje. Što ste vi učinili u prethodnom periodu."


Vučić se obratio i predstavnicima NATO, i poručio im da je njihov zadatak da čuvaju stanovništvo, a ne sprovode odluke Prištine.


"Ja takođe ne verujem da se može postići dogovor sa albanskim rukovostvom, jer njih ne interesuje nikakav dijalog niti postizanje sporazuma. Poslednjih mesec dana jasno je da se menja armatura pregovora o KiM. Oni hoće da nas privole da se krećemo ka neformalnom, ali suštinskom priznanju Kosova. To će biti predstavljeno kao dar sa neba, i šta god da kažemo imaćemo tešku situaciju. Koliko tešku ne znam, i ne znam kako ćemo se odupreti tome, ali pritisci će se samo povećavati. Čini mi se da imaju potrebu, na Zapadu, da predsedniku Rusije izbiju argument Kosova iz ruke", rekao je on.

"Verujte mi na reč, odbranićemo ih"

Vučić je ponovio da Srbija nije za sukob, smatrajući da to nije pametno rešenje, ali je naveo da će, ukoliko dođe do konflikta, Srbija reagovati i dodao da neće biti progona Srba.


"Ukoliko naš narod bude napadnut, bićemo dovoljno snažni da ih odbranimo, verujte mi na reč", naveo je Vučić.

Kontinuirani pritisci na Srbe

Vučić je rekao da Priština kontinuirano drži specijalne policijske jedinice na severu, i dodao da smo prvi put dobili reč da je ljudima EU jasno o čemu se tu radi.


"Svakodnevno zastrašuju Srbe dugim cevima i oklopnim vozilima. I to izaziva reakciju našeg naroda na KiM. I po prvi put se pojavljuju lica u starim i novim uniformama koji traže da brane sever KiM od agresora. To vam dovoljno govori o težini situacije u kojoj se nalazimo. I kada su se ti mladići bez oružja pojavili, svi ljudi su sišli da ih pozdrave i da kažu: "Dobrodošla sloboda". To vam govori koliko je dojadilo našem narodu da trpi teror", kazao je on.


Vučić je rekao Albancima da u nekom trenutku može da dođe kraj strpljenju, i da Srbi više zulum ne mogu da trpe.


"Molio sam Srbe da ne napuštaju institucije, iako znam da je to u Srbiji nepopularno. Kada napustite policiju ostavili biste jedan broj Srba bez pištolja. Kada Srbi napuste sudove, ko bi gonio nekoga ako siluje Srpkinju. Niko. Ja znam da će Srbi čuvati svoja ognjišta, i naš posao je da zajedno sa njima čuvamo mir. Na kraju krajeva, znaju u međunarodnoj zajednici za moju odlučnost. Sačuvaćemo naš narod, i neće biti nikakvih Oluja niti Bljeskova."

11:06

"11 sati mi je trebalo"

"Hteo bih da vas obavestim da sam vodio razgovor od 11 sati sa Srbima sa KiM... Mislim da mi veruju... Uvek sam bio sa njima kada je bilo najteže, kada je trebalo da se kaže 'ne' Prištini u UN. Bio sam sa njima kada su bile teške stvari... 11 sati mi je trebalo da ih molim da se sklone sa barikada, jer ne veruju Prištini", kazao je Vučić.


On je naveo da Srbi sa Kosova i Metohije ne prihvataju kosovske tablice, odnosno da se samo njih dvoje prijavilo za promene i naveo da će ih Beograd u tome podržati.


"Srbi taj zulum više ne mogu da trpe", naveo je Vučić i kazao da je molio ljude da ne napuštaju institucije.

Namera Prištine je da izazove sukob

"Posle početka embarga na lekove, oni su brutalnom silom gušili svaki protest. Znate da su 13. oktobra prošle godine pucali i ranili Srećka Sofronijevića. Ovaj niz nasilja se nastavio onemogućavanjem glasanja na referendumu, kao i na izborima, i pored svih uveravanja Kvinte. Onda su pretili nasilnim preuzimanjem kontrole nad energetskom infrastrukturom. Potom i sada pitanje ličnih dokumenata, gde Srbima koji žive dole hoće da izdaju vize na 90 dana. Namera Prištine da izazove sukob je kada su u julu dodatne policijske snage upale bez odobrenja direktorata Sever", podsetio je Vučić.


Priština se nikad nije suočila sa kaznom

Vučić kaže da mi moramo čuvati ljude na KiM, ali da to košta, i da za to moramo imati zdravu ekonomiju, koju ne možemo imati ako se sukobimo sa Zapadom.


"Budite fer prema sebi, pustite lake parole. Mi imamo investicije i iz Kine, ali i dalje nam najviše investicija stiže iz EU. Priština se nikada nije suočila ni sa jednom kaznom ni u čemu. Suštinski se dijalog nije pomerio poslednjih 14 meseci. A kada dijalog ne napreduje, onda imamo pojačano delovanje Prištine na terenu, i to uvek na svojoj koži osete Srbi. U periodu od 15. juna 2021. godine do 1. sept 2022. godine zabeležno je čak 158 etnički motivisanih incidenata protiv Srba. Ne računajući sinoćni. I znate koliki strah to izaziva kod Srba, sa ciljem da ih isele. I po pravilu počinioce privedu pa puste, ili ih i ne privode", rekao je.


Vučić je dodao da je opstrukcija lekova bila primer sistemskog nasilja nad Srbima, koje je uvod u pravo nasilje.



"Najteže stvari za naš narod se dešavaju od dolaska Aljbina Kurtija na vlast. Suočavamo se sa izuzetno teškom bezbenosnom situacijom", rekao je.

Mi imamo platformu

"Za nas je važno i to da mi imamo platformu. Sve one su usvojene u ovom visokom domu, pošto sam slušao neistine prethodnih dana da nemamo platformu. Ja molim ljude ta pogledaju ta dokumenta", istakao je on.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru