Putinovo obraćanje naciji odloženo posle više sati kašnjenja

 Obraćanje naciji predsednika Rusiji Vladimira Putina, prvo od početka invazije na Ukrajinu, odloženo je za danas ujutru, objavio je Sputnjik. Posle kašnjenja dužeg od dva sata, novinari bliski vlasti počeli su da objavljuju da se najavljeni govor neće desiti. Svetski mediji su ranije tokom dana predviđali da se radi o ozbiljnoj temi, čim se Putin odlučio na ovaj korak. Skaj njuz je objavio da bi ruski predsednik mogao da govori o referendumima u okupiranim regionima u Ukrajini, a kao jedna od mogućih tema spominjala se i mobilizacija. Penzionisani britanski general rekao je da dugo kašnjenje obraćanja pokazuje da u Kremlju vlada haos.


Putin se poslednji put Rusima obratio 24. februara, kada je počela invazija na Ukrajinu, koju Moskva naziva specijalnom operacijom. Novo obraćanje desiće se u danas ujutru u osam satim, a pola sata kasnije Rusima će se obratiti i ministar odbrane Sergej Šojgu.


Dopisnica Komersanta iz Moskve, ruska novinarka Elena Černenko, objavila je ranije na Tviteru da su novinari u Kremlju na čekanju već dva sata, ali da ne izgleda kao da će se nešto juče (u utorak uveče) dogoditi.



Penzionisani britanski general ser Ričard Širef rekao je da kašnjenje najavljenog Putinog govora pokazuje da su stvari „prilično haotične“.


„Videli smo najavu da će biti oko osam sati po moskovskom vremenu. Upravo smo videli tvit RT-a u kojemu piše da neće biti u osam sati, a to je svakako prošlo“, rekao je dodajući da mu ovo pokazuje da su stvari haotične.


„Konačno, za međunarodnu zajednicu je, a posebno za NATO, važno da ne smemo ni trepnuti, kako je ukrajinski ministar spoljnih poslova tako jasno rekao, to je čin očaja. Ako Rusija pomoli glavu iznad ograde, NATO će je srušiti“, rekao je on.


Kao jedna od tema o kojim bi Putin večeras mogao da govori spominje se i mobilizacija u Rusiji.


„Mislite li da nam treba?“, upitala je predsednica Saveta Ruske Federacije Valentina Matvijenko, kako bi izbegla odgovor na novinarsko pitanje.


Obraćajući se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija francuski predsednik Emanuel Makron osudio je najave referenduma u okupiranim ukrajinskim regionima i optužio Rusiju da želi povratak u eru carstva i kolonija.


„Od 24. februara gledamo povratak doba imperijalizma. Francuska to odbacuje“, rekao je Makron, dodajući da Rusija želi da nametne novi poredak u kojem bi jaki tlačili slabe.


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je ranije juče da veruje da Vladimir Putin traži način da okonča rat koji je započeo u Ukrajini i da će biti napravljeni „značajni koraci“.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru