PREMINULA KRALJICA ELIZABETA II

 

Britanska kraljica Elizabeta II preminula je u 97. godini, saopštila je Bakingemska palata. U saopštenju Palate senavodi da je kraljica "mirno preminula" u zamku Balmoral u Škotskoj. Takođe, dodaje se i da će njen sin Čarls, kao i njegova supruga, odnosno novi kralj i kraljica, sutra vratiti iz Škotske u London.


Prema planu britanske vlade, koji je dugo čuvan u tajnosti, etog dana nakon kraljičine smrti, sprovod će ići od Bakingemske do Vestminsterske palate, prateći ceremonijalnu rutu, i naredna tri dana će kovčeg biti u Vestminsteru, a svi državni službenici radiće na pripremi sahrane. Desetog dana od smrti, kraljica će biti sahranjena u Vestminsteru, u podne će širom države biti proglašena dvominutna ćutnja, a služba će biti održana kako u Londonu, tako i u samom Vindzoru. Predviđeno je da kraljičin kovčeg bude položen u zamku Vindzor, u Memorijalnoj kapeli kralja Džordža Šestog.

Princ Filip Karađorđević izjavio je za Tanjug, povodom smrti britanske kraljice Elizabete II, da je ona imala određenu dozu moći da se uključi u određene procese i dodao da smatra da je to važan način upravljanja za 21. vek.


On je naglasio da je kraljičin život bio veoma značajan za mnoge ljude u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i širom sveta.

"Kraljica je bila simbol jedinstva i stabilnosti za čitavu zemlju i za ceo Komonvelt", dodao je princ Filip Karađorđević.


On je naveo da je kontinuitet i značaj porodice ključni element monarhije što je kraljica veoma dobro shvatala i negovala.


Princ Filip Karađorđević je ukazao i da je kraljica tokom vladavine bila suočena sa mnogim izazovima i teškim periodima.

Poslednjih 10 godina njene vladavine obeležio je Bregzit, ali je ona u svemu tome ostala dostojanstvena i snažna i uspela da prođe kroz sve to, zaključio je princ Filip Karađorđević.



Princ Filip Karađorđević je istakao da smatra da monarhija traje jer donosi dobre odluke za budućnost i daje smisao stabilnosti i jedinstva čitavoj zemlji.

Коментари

Популарни постови са овог блога

„Dok umire sve što vredi, lopov mirno u fotelji sedi“: Brutalna poruka navijača Partizana o kojoj bruji Srbija

Mitrović izveo najneobičniji penal: Ovo se skoro nikada ne događa

„Sad svi hoće na basket“: Jokić oduševio slikom ispred kuće u Somboru